Dicţionar medical - explicaţii termeni medicali
Faci mișcare sau ai vrea? Folosește aplicația Activ (by ROmedic)!
Boli și afecţiuni Semne și simptome Anatomie și fiziologie Medicamente Proceduri medicale Dicţionar medical

Circulatia venoasa colaterala superficiala

Circulatia venoasa colaterala superficiala:-Normal, venele subcutanate de la nivelul abdomenului nu sunt vizibile; evidentierea lor indică un fenomen patologic cu semnificatia unui obstacol pe unul din cele trei trunchiuri venoase profunde: vena portă (VP), vena cavă inferioară (VCI) sau vena cavă superioară (VCS).
Se descriu trei tipuri de circulatie venoasă colaterală superficială:
a) porto-cav a€“ cu reteaua venoasă subcutanată dispusă periombilical, în formă de a€œcap de meduzăa€; indică un obstacol pe VP (ciroză hepatică, tromboza venei porte) ;
b) cavo-cav inferior - circulatie venoasă colaterală mai dezvoltată pe abdomen decât pe torace; indică un obstacol pe VCI (tumori abdominale, ascită) ;
c) cavo-cav superior - reteaua venoasă colaterală este predominentă pe fata anterioară a toracelui, însotită uneori de cianoză si edem a€œîn pelerinăa€; indică un obstacol pe VCS (tumori mediastinale).

Sistemul venos

Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...circulaţia venoasă colaterală de la nivel peritoneal. 11. biopsia venoasă.
Ficatul

Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...ei originare din spatiile porte vecine, constituind reteaua venoasa porta perilobulara, ale carei ramificatii patrund in lobul pentru a se capilariza imediat. ...venele porte accesorii si anastomozele portocave asigura circulata colaterala hepatopeta si hepatofuga in diferite situatii patologice, in special in sindromul de hipertensiune portala. ...si vitaminelor liposolubile. astfel, sarurile biliare reduce tensiunea superficiala si favorizeaza emulsionarea grasimilor, avantajand astfel digestia lor, activeaza lipazele si formeaza micelii ...prin transformarea lor in caldura poate determina distrugerea tumorii hepatice.
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK