Gestatie

Stare fiziologica a unei femele, de la conceptie (fecundarea ovulului) si pana la nasterea fatului. Perioada de gestatie este variabila de la o specie la alta - aproximativ 270 de zile la om, 60 de zile la pisica, 150 de zile la oaie, 620 de zile la elefant.


Nou-nascutul cu risc

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...se discuta despre nou-nascuti la termen (37-40 saptamani de gestatie), prematuri (nou-nascuti la mai putin de 37 saptamani de gestatie) sau postmaturi (nou-nascuti mai mari de 40 saptamani ...greutate mica la nastere (nou-nascutii cu mai putin de 2.500g).
Valvele uretrale posterioare

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...fi sugerat ecografic inca din a 28-a saptamana de gestatie. Cistografia urografica, urografia intravenoasa, ecografia si uretrocistoscopia sub anestezie generala evidentiaza leziunile si rasunetul morfo-functional al acestora (obstructia) ...asanarea focarului septic (antibioterapie si drenajul temporar al vezicii) .
Macrosomia - nou-nascutul cu greutate mare la nastere

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...procedeelor aplicate in sala de nasteri. Dupa varsta de gestatie vom clasifica: nou-nascutul prematur (nou-nascutul cu varsta de gestatie sub 37 saptamani); ...in cazul asfixiei perinatale sau chirurgical, pentru tratarea diverselor fracturi.
Postmaturitatea

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...postnatala. Dupa trecerea intervalului de 42 de saptamani de gestatie este recomandata operatia cezariana daca exista semne de suferinta fetala.Complicatiile postnatale pot fi: tulburari metabolice ...existentei malformatiilor, prezentatiile patologice, fracturi de clavicula, disproportiile fat-bazin (macrosomia).
Rubeola congenitală

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Rubeola congenitală este o boală infecto-contagioasă care se transmite de la mamă la făt, apărută în urma infectării mamei cu virusul rubeolic, cu risc crescut de apariție a malformațiilor congenitale. În cazurile severe de boală a fost înregistrat decesul fătului. Î...
Tulburari de diferentiere sexuala

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...se dezvolta identic pana in a 40-a zi de gestatie.   A doua faza a diferentierii sexuale este transformarea gonadei nediferentiate intr-un testicul sau intr-un ovar; nu conteaza cati cromozomi ...ductului mullerian persistent, defecte de dezvoltare ale organelor genitale masculine).
Hemoragia intracraniana la nou-nascut

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...cu greutate sub 1.500 de grame si varsta de gestatie sub 32 saptamani. In 50% din cazuri hemoragia apare in prima zi de viata si in 90% din ...compresiune pe trunchiul cerebral. Tratamentul de electie este cel simptomatic.
Eruptia polimorfa a sarcinii (papulele urticariene pruritice ale sarcinii)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...chimerismului singelui periferic, fenomen care incepe timpuriu in gestatie. Tratamentul bolii moderate cu masuri generale (bai racoritoare, emoliente si pansamente umede), medicatie topica antipruriginoasa, ...nu este un factor independent pentru inducerea nasterii si cezariana.
Avortul recurent (habitual)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...mai putin, corespunzator la aproximativ 20-22 de saptamani de gestatie. Definitia avortului recurent (habitual) variaza. Clasic, avortul recurent sau habitual a fost definit ca trei sau mai multe ...tratament adecvat, exista riscul avortului, deoarece fiecare sarcina implica riscuri.
Ectopia testiculară (testiculul necoborât)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Ectopia testiculară sau criptorhidia constituie una dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite în pediatrie la copiii de gen masculin. Criptorhidia este o afecțiune în care testiculul, în cursul dezvoltării, nu ajunge la poziția finală în scrot. La fătul &...
Distrofiile corneene posterioare

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...a ectodermului crestelor neurale in luna a 5-a de gestatie sau dupa. In functie de modul de transmitere are doua forme: - Formele cu transmitere autosomal recesiva sunt ...Corneea de culoare gri-albastruie capata un aspect de sticla sparta.
Sarcina heterotopică

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Sarcina spontană heterotopică este o patologie clinică rară și cu potențial amenințător de viață. Aceasta presupune coexistența unei sarcini intrauterine cu o sarcină extrauterină care se dezvoltă concomitent. Poate fi ușor trecută cu vederea la diagnostic, deoarece majoritatea examinatorilor se concentrează asupra sarcinii intrauterine, neobservâ...
Prematurii cu greutate foarte mica la nastere (VLBW)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...50% dintre copiii proveniti dintr-o sarcina cu varsta de gestatie 30-31 sapatamani . Trei decenii mai tarziu durata gestatiei care putea sa asigure supravietuirea a jumatate din cazuri ...rata supravietuirii daca este efectuata in primele 24 de ore.
Defectele de tub neural

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...timpuriu in dezvoltarea embionara. In saptamina trei de gestatie - denumita gastrulatie, celulele specializate de pe fata dorsala a fetusului incep sa fuzioneze si sa formeze ...latex prin producerea in exces de imunoglobuline E. (5)
Diverticulul Meckel

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...fibrozeaza progresiv si dispare in saptamina a saptea de gestatie, daca obliterarea sa este incompleta, apar diferite tipuri de structuri intestinale anormale. Exemple ale acestora pot fi: duct ...incidental, riscul de deces pe termen lung este de 1%.
Boala Hirschsprung (Aganglioza intestinala, Megacolonul congenital)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...in intestinul subtire incepind cu a saptea saptamina de gestatie si vor ajunge in colon in saptamina a douasprezecea. O posibila etiologie a bolii Hirschsprung este migrarea anormala ...de rezectie intestinala 90% dintre pacienti au un scaun normal.
Sindromul NARP (neuropatie, ataxie si retinita pigmentara)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...obtinute prin amniocenteza efectuata la 15-18 saptamini de gestatie sau prin testarea mostrelor obtinute din vilozitatile chorionice la 12 saptamini de gestatie. Alelele care determina ...raspuns terapeutic sustinut in sindromul NARP sau Leigh. [3] [4]
Sindromul benzilor amniotice (displazia Streeter)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...fost efectuata cu succes la doar 22 saptamani de gestatie.Prognosticul depinde de localizarea si severitatea benzilor de constrictie. Fiecare caz este diferit iar benzile multiple pot fi infasurate ...sau cordonului ombilical pot fi amenintatoare de viata pentru fetus.
Sarcina oprită în evoluție

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Sarcina oprită în evoluție apare când fetusul moare în uter. Există o mare varietate de definiții pentru această situația în care fetusul a murit. Mama poate sau nu avea contracții și naște. Sarcina oprită în evoluție este diferită ...
Sindrom Morris

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...citeva saptamini de la conceptie. La 6 saptamini de gestatie, anatomia genitala a fetilor XY si XX este inca nediferentiata, constind dintr-un buton slab diferentiat de tesut care ...lunga durata psihologica pentru a-si rezolva problemele de identitate sexuala.
Sindromul HELLP

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...hipertensiunea gestationala acompaniata de proteinurie in saptamana 20 de gestatie. Alti cercetatori considera ca sindromul este o entitate distincta. Desi cauza sindromului HELLP nu este ...rezultatul rupturii placentare, asfixiei intrauterine sau a prematuritatii. (2)
Sindromul alcoolismului fetal

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...trimestru, deoarece creierul se dezvolta pe intreaga perioada de gestatie. Este asociata cu un spectru larg de efecte. Consumul de alcool este o problema de sanatate publica. Singura ...risc crescut de a naste copii cu anomalii de dezvoltare.
Nasterea prematura

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...24 – 48 ore. Dupa saptamana a 34-a de gestatie, steroizii nu mai sunt necesari, deoarece dezvoltarea pulmonara fetala este in limite normalitatii. Pentru nou-nascutul prematur Exista doua categorii de ...el poate fi pus la san sau alaptat cu biberonul.
Afectarea tiroidiană în sarcină

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Afectarea tiroidiană reprezintă o patologie frecventă asociată sarcinii. Perioada gestațională produce modificări semnificative ale funcției și morfologiei glandei tiroide. Dimensiunile glandei cresc cu 10-40%. Producția hormonilor tiroidieni, tiroxină (T4) și triiodotironină (T3) este, de asemenea, augumentată cu 50%, în concordanță cu creșterea necesarului zilnic de ...
Boala pituitara si sarcina

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...demonstreaza o crestere gradata a volumului glandei in evolutia gestatiei, cu o crestere a greutatii finale de 660-760 mg si un volum crescut cu 30%. Aceasta marire determina ...cimpului vizual. Corticosteroizii pot fi folositi cum boala este autoimuna.


Mai multe despre Gestatie (căutare avansată)