Manifestari clinice Helicobacter pylori

Factorii de patogenitate sunt reprezentati de enzimele si citotoxinele pe care le secreta bacteria. Acestea sunt:
- ureaza -asigura supravietuirea bacteriei in mediul acid al stomacului, stimuleaza chemotaxia neutrofilelor si producerea de citokine inflamatorii;
- fosfolipaza A si proteaza
- proteina socului termic
- factori de colonizare
- flagelii
- citotoxinele.
Afectiuni gastrice: ulcerul gastric si gastrita cronica.
Afectiuni extragastrice: limfom gastric tip MALTomas, coronarite, reflux gastroesofagian, anemie feripriva, boli dermatologice si reumatice, cancer gastric, limfom MALTomas.
Normal mucoasa gastrica nu este colonizata cu bacterii, pH-ul acid distrugand bacteriile ajunse la acest nivel. Cu toate acestea H. pylori este capabil sa colonizeze mucoasa antrala. Trei factori fac posibila colonizarea stomacului:
- producerea de ureaza in cantitate mare.
- forma spiralata
- prezenta de adezine care realizeaza legarea specifica de celulele epiteliului gastric.

Patologia gastrica - afectiunile stomacului - Stomacul

Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...responsabili cu dezvoltarea diferitelor afectiuni gastrice. gastritele acute sunt entitati clinice polietiologice, caracterizate prin procesele inflamatorii acute ce afecteaza mucoasa gastrica sub actiunea factorilor ...b consta in inflamatia mucoasei gastrice cauzata de Helicobacter pylori. incidenta gastritei b este direct proportionala cu varsta, iar in aproximativ 70-95% din cazuri Helicobacter ...minima dupa rezectiile gastrice si maxima dupa gastroenteroanastomoze. manifestarile clinice ale ulcerului peptic postoperator sunt dominate de durere, intalnita la peste 90% ...termen de 5 ani poate creste pana la 90-95%.
Ulcerul gastric si duodenal

Secțiunea: Boli și afecțiuni

...aproape toate ulcerele au drept cauza infectia cu Helicobacter pylori sau administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene. ulcerul are simptome ce includ senzatie de arsura epigastrica si ...peptic, el agraveaza simptomele si in unele cazuri intirzie vindecarea. manifestari clinice si diagnostic simptomele ulcerului depind de localizare si de virsta pacientului, multi pacienti, mai ales virstnici, ...cazuri dupa o vagotomie selectiva si 2-5% dupa rezectie gastrica.
Gastrita atrofica

Secțiunea: Boli și afecțiuni

...cronice, cum este gastrita asociata cu infectia cu Helicobacter pylori, alti factori ai mediului inconjurator neidentificati si autoimunitatea impotriva glandelor gastrice. cele doua cauze principale ...in ambele forme infectioasa si autoimuna. in ambele cazuri manifestarile clinice al gastritei atrofice sunt cele ale gastritei cronice, dar anemia pernicioasa este observata mai ales ...pacientii cu gastrita atrofica pentru a preveni dezvoltarea cancerelor gastrice.
Aclorhidria si hipoclorhidria

Secțiunea: Boli și afecțiuni

...alergica secundara intolerantei la alimente, gastrita cronica cu Helicobacter pylori, anemia pernicioasa, tumori gastrice sau cauze necunoscute. aclorhidria poate determina variate si severe tulburari ale ...astmului la copii cu aclorhidria si hipoclorhidria. citeva conditii clinice au fost asociate cu aclorhidria, crescand mortalitate si morbiditatea. in mod specific a fost asociata ...poate determina deficite ale micronutrientilor alimentari conducind la numeroase manifestari neurologice: modificari vizuale, parestezii, ataxie, slabiciune musculara ...nivelelor serice ale gastrinei si disparitia carcinoidelor in 6-16 saptamini.
Arterioscleroza

Secțiunea: Boli și afecțiuni

...infecția cu diferiți agenți patogeni, precum chlamydia pneumoniae, Helicobacter pylori, virusul hiv obezitatea statusul protrombotic (precum creşterea ...sexul masculin. [1], [2], [3], [4] semne şi simptome clinice asemenea oricărei alte afecțiuni, arterioscleroza prezintă în evoluție o fază incipientă, asimptomatică şi o fază clinic ...la nivelul vasului de sânge afectat. [1], [2], [3], [4]
Gastrita cronica

Secțiunea: Boli și afecțiuni

...gastrice. gastritele pot fi clasificate dupa agentul etiologic: Helicobacter pylori, reflux biliar, medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, autoimunitate, raspuns alergic si dupa mecanismul histopatologic care poate sugera ...progreseaza cu urmatoarele doua mecanisme principale care au consecinte clinice diferite: gastrita predominant antrala caracterizata prin inflamatie si limitata la antru, ...atrofie si ulcerare mediata ischemic. modificarile reversibile constau in manifestari degenerative in celulele epiteliale si infiltrat inflamator cronic nespecific in lamina propria. dozele mari de ...standardul de viata sunt importante pentru a determina terapia indicata.
Cancerul de bont gastric

Secțiunea: Boli și afecțiuni

...flora bacteriană; infecţia cu Helicobacter pylori; rezecţiile terminaţiilor nervoase; tipul de anastomoză: billroth ...de cât de severe sau de violente sunt manifestările clinice. (6) diagnostic diagnosticul pozitiv de cancer de bont gastric este pus în primul rând pe piesa ...pentru următorii 5 ani, urmând ca aceasta să scadă. (6)
Stomatita aftoasă cronică recidivantă

Secțiunea: Boli și afecțiuni

...de autoanticorpi (streptococi). pe de altă parte, Helicobacter pylori – bacteria incriminată în apariția ulcerului gastric, poate favoriza ulcerații și la nivelul ...anemie;- boala crohn;- stomatita medicamentoasă;- neutropenia ciclică, etc manifestări clinice debutul leziunii aftoase se prezintă sub forma unei zone hiperemice, pe suprafața căreia începe un ...se va renunța la fumat, bauturi alcoolice, alimente exagerat condimentate.
Complicatiile gastro-intestinale in HIV-SIDA

Secțiunea: Boli și afecțiuni

...este in crestere. afectarea tractului gastro-intestinal determina multiple manifestari patologice: diaree durere abdominala simptomatologie esofagiana ... investigatii diagnosticul hiv se stabileste pe baza suspiciunii clinice si prin determinarea serologica a anticorpilor antihiv. alte investigatii includ determinarea incarcaturii virale ...putin intalnit refluxul gastro-esofagian si afectiunile determinate de Helicobacter pylori. o endoscopie normala la un pacient cu numar normal de limfocite cd4 trebuie ...util tratamentul simptomatic cu loperamid, opioid si analogi de somatostatina.
Limfomul esofagian

Secțiunea: Boli și afecțiuni

...regionali mediastinali sau cervicali. persoanele cu aceasta afectiune prezinta manifestari clinice variabile si au un prognostic negativ. limfomul tractului gastrointestinal este destul de intilnit, aproximativ 10% ...limfomul malt nu se asociaza cu infectia cu Helicobacter pylori. tipul tumorii este stabilit prin folosirea anticorpilor antigenului leucocitar care ajuta la diferentierea neoplasmelor hematopoietice ...prognostic negativ datorita agresivitatii tumorale si raspunsului slab la chimioterapie.
Rozaceea

Secțiunea: Boli și afecțiuni

...simptome de eritem facial și un spectru de semne clinice, incluzind telangiectaziile, edemul feței și o erupție papulopustuloasă similară acneei.un comitet de experți reuniți de ...sănătoși. există date neconcludente și asupra asocierii între Helicobacter pylori și rozacee.expresia feritineifierul catalizează conversia peroxidului de hidrogen la radicali liberi, conducând la leziuni tisulare ...avea o evoluție episodică cronică sau progresivă pentru unii pacienți.
Bolile digestive functionale

Secțiunea: Boli și afecțiuni

...inca o corelatie clara cu simptomatologia.infectia cu Helicobacter pylori (hp) in dispepsia functionala a fost investigata. studii pe loturi mari au aratat o ...functionale eficienta lor fiind dovedita in numeroase studii clinice. insa cele mai eficiente medicamente pentru tratamentul hiperaciditatii gastrice raman inhibitorii de pompa de ...sistemul nervos si intestin sta la baza acestor manifestari. mai mult sunt descrise implicatiile microflorei intestinale si ale sistemului imun asociat mucoasei precum ...salbutamolului s-a dovedit a avea eficienta superioara preparatului placebo.
Encefalopatia hepatica (Encefalopatia porto-sistemica)

Secțiunea: Boli și afecțiuni

...o consecinta a toxicitatii amoniacului. cauze factorii precipitanti care duc la manifestarile clinice ale encefalopatiei hepatice pot fi:amoniogeneza crescuta: cresterea substratului proteic pentru amoniogeneza ...metoda eficienta de a scadea productia de amoniu.eradicarea Helicobacter pylori din mucoasa gastrica s-a dovedit eficienta in terapia encefalopatiei, deoarece aceasta este producatoare de amoniu.aspartatul ...asociata cu hepatita fulminanta este fatala in 80% din cazuri.
Sindromul Hughes-Stovin

Secțiunea: Boli și afecțiuni

... pneumoniae, virusul herpes simplex, parvovirusul b19, Helicobacter pylori și saccharomyces cerevisiae. angiodisplaziile angiodisplazia arterelor bronșice este o altă ipoteză dezbătută cu privire ...apărând necesitatea diagnosticululi diferențial între cele două entități clinice. dacă un pacient se prezintă la medic cu anevrism sau tromboză și au fost ...același, și anume terapia imunosupresoare cu corticosteroizi și ciclofosfamidă.
Afectiuni cutanate si de mucoasa asociate cu bolile gastro-intestinale si hepatice

Secțiunea: Boli și afecțiuni

...afectiuni reumatologice precum artrita reumatoida sau lupus eritematos sistemic. manifestarile orale din sindromul sjogren sunt determinate de distructia ireversibila a glandelor salivare de catre infiltratul ...sau de limba dureroasa sau glosodinia in absenta semnelor clinice sau histologice de glosita poate fi asociata cu anxietate sau depresie. este specifica femeilor la ... xerostomia infectia cu Helicobacter pylori bolile inflamatorii intestinale sindromul behcet. diagnosticul presupune o serie de ...dermatiteti herpetiforme. dieta gluten-free determina ameliorarea si regresia dermatitei herpetiforme.
Durere abdominală epigastrică (în coșul pieptului)

Secțiunea: Semne și simptome

...dureri epigastrice, pacienții pot să prezinte semne și simptome clinice specifice tractului gastrointestinal, precum senzație de greață, vărsături, meteorism (balonare), febră, scaun cu sânge, disfagie ...mirositoare, în acest caz provocată de infecția cu Helicobacter pylori). ca și diagnostic se efectuează gastroscopia cu preluare de biopsie, testul la urează, titrarea anticorpilor ...însoțesc acest simptom și efectuarea unor teste serologice și imagistice.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK