Poliomielita anterioara acuta

Poliomielita anterioara acuta este o boala virala acuta provocata de un enterovirus, poliovirusul, care distruge neuronii motori ai coarnelor maduvei spinarii si nucleii motori ai nervilor cranieni, provocand o paralizie a muschilor inervati de acesti neuroni.
Poliomielita anterioara acuta, numita de obicei doar poliomielita, afecteaza, in principal, copiii, de unde si celalalt nume al bolii: paralizie infantila.
Virusul se transmite prin ingestia de apa sau de alimente contaminate. Aceasta afectiune a devenit cu totul exceptionala in tarile occidentale datorita vaccinarii.
De cele mai multe ori, infectia nu da loc bolii, poliovirusul neantrenand o poliomielita decat intr-un numar restrans de cazuri.
inceputul bolii este marcat, dupa o incubatie de 8 zile, printr-o stare infectioasa de tip gripal, prin dureri vii de cap care corespund unei meningite cu lichid cefalorahidian limpede si uneori printr-o retentie de urina.
Intr-un rastimp care variaza de la cateva ore la cateva zile, paraliziile se instaleaza intotdeauna in timpul fazei febrile, care dureaza aproximativ 5 zile. Ele apar in mod neregulat si asimetric, cu absenta reflexelor la partea atinsa.
Ele pot fi totale pentru unii muschi, partiale pentru altii si se instaleaza rapid o atrofie a muschilor. Paraliziile afecteaza motricitatea membrelor, izolat sau in asociere, rachisul, musculatura abdominala si, in cazurile cele mai grave si mai rare, ele pot sa se intinda la muschii respiratiei si ai deglutitiei.
Sechelele musculare constituie gravitatea ulterioara principala a poliomielitei, mai ales la copil; atrofie a muschilor, refractii, defecte de crestere ale unuia sau mai multor membre cu tulburari trofice, care necesita interventii de chirurgie ortopedica a membrelor sau a coloanei vertebrale in caz de cifoscolioza.
Paraliziile regreseaza mai mult sau mai putin complet, de cele mai multe ori partial, incepand cu a cincisprezecea zi pana la maximum 2 ani.
Nu exista un tratament antiviral specific al poliomielitei, singura terapeutica fiind reeducarea, care permite limitarea deformatiilor scheletului si ale retractiilor musculare, consecinte ale paraliziilor.
Kineziterapia trebuie sa fie intreprinsa precoce, de la disparitia febrei, si in mod continuu.




Poliomielita

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Poliomielita (paralizia infantila sau poliomielita motorie anterioara) este o infectie enterovirala care se manifesta in patru forme diferite: infectie inaparenta, poliomielita nonparalitica, boala abortiva si ...boli cu afectare a limfocitelor B. Mortalitatea prin poliomielita acuta paralitica este de 5-10%, dar poate atinge 20-60% in cazurile cu afectare bulbara. Semne si simptome Cele mai multe cazuri ...nervoase (iritabilitate, neliniste, prehensiune, instabilitate emotionala, rigiditatea gitului si spatelui) semnele Kerning si Brudzinski ale meningitei. Copiii prezinta s...
Poliomielita

» Secțiunea: Dicționar

...Poliomielita reprezinta o inflamatie a substantei cenusii a maduvei spinarii. Termenul de poliomielita este folosit in mod curent pentru a desemna poliomielita anterioara acuta.
Encefalomielita acuta diseminata

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Encefalomielita acuta diseminata este o afectiune inflamatorie autoimuna determinata de infectii virale (encefalita postinfectioasa) sau care poate sa apara in ...Diagnosticul diferential se face cu meningita, encefalita epidemica, poliomielita anterioara acuta. Diagnostic de laborator Avand in vedere dezvoltarea simptomatologiei dominata de semnele meningeene, se efectueaza o punctie lombara diagnostica. ...rapid al cazurilor cu febra care se prezinta la medic.
Scleroza laterala amiotrofica

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

... Scleroza laterala amiotrofica are stranse legaturi nosologice cu poliomielita anterioara cronica, cu atrofia spinala cronica, cu paralizia bulbara cronica, precum si cu oftalmoplegia cronica progresiva.   Frecventa bolii este de ...tulburari de sensibilitate obiectiva; poliomielita anterioara acuta, care este o afectiune acuta cu sechele neevolutive, fara a fi evidentiate semne piramidale sau semne bulbare; ...care se pot ascunde sub forma de scleroza laterala amiotrofica.
Paralizia nervilor oculomotori

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...superioara a protuberantei, in mezencefal (portiunea superioara a trunchiului cerebral). Fibrele unui nucleu se incruciseaza cu cele de partea opusa. Nervul iese din trunchiul cerebral pe fata sa ...VI cu nervul VII. neuromielita optica acuta sau boala Devic se manifesta prin paralizii ale nervilor oculomotori asociate cu afectarea nervului optic, avand o etiologie ...interna in aceasta zona, apare sindromul de „gaura rupta anterioara”. Acest sindrom se caracterizeaza prin paralizia nervului cranian VI si nervului trigemen (nervul cranian V), plus semne de ...de craniu...
Eritemul polimorf

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Eritemul polimorf este o conditie cutanata acuta, auto-limitanta si uneori recurenta considerata a fi o reactie de hipersensibilitate de tip IV asociata cu ... secundara depletiei limfocitelor CD4. Poate fi observata si eozinofilia peste 1.000/mm3. Neutropenia poate aparea si indica un prognostic prost. Leucocitoza indica infectie. Anemia usoara ...tinere. Complicatiile oculare severe cum sunt conjunctivita purulenta, uveita anterioara, panoftalmita, cicatricile conjunctivei, simblefaronul pot determina orbire permanenta. Alte sechele oculare sunt: epifora secundara obstructie...
Sindromul de neuron motor periferic

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...și trunchiul cerebral (cel mai mare fiind tractul trigeminal) înainte de a realiza sinapsa cu neuronii secundari ai căilor nervoase senzitive aflați în nucleii nervilor cranieni.Axonii ... k. Forma senzorială benignă a vârstnicului
Patologia diafragmului - Diafragmul

» Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...se corecteaza chirurgical prin rezectia malformatiei. Aplazia anterioara este extrem de rar intalnita si se datoreaza ageneziei portiunii anterioare a septului transvers, din care ...si evidentiaza malformatia prin cianoza, dispnee, insuficienta respiratorie acuta. De asemenea, se observa abdomenul turtit si lipsit de viscerele care au herniat in torace. Investigatiile ...tumorii primitive si a celei metastatice constituie tratamentul chirurgical.
Examenul neurologic

» Secțiunea: Anatomie și fiziologie

Examenul neurologic este deseori subestimat în prezent datorită posibilităţii identificării leziunilor prin intermediul CT sau RMN, însă absenţa lui poate determina apariţia unor erori grave de diagnostic ce periclitează viaţa pacientului. Etapele urmărite în cadrul examenului neurologic sunt reprezentate de: 1. Atitudini ...
Poliovirus

» Secțiunea: Dicționar

...un virus A.R.N. din genul enterovirusurilor, responsabil de poliomielita anterioara acuta.
Tincturi simple (dintr-o singura planta) deosebit de eficiente in tratarea bolilor

» Secțiunea: Forum medical

...proprietăţi analgezice (calmează durerea), anafrodisiace (reduc sau elimină apetitul sexual), antiacide (neutralizează acizii produşi în stomac), antihelmintice (distrug viermii intestinali), antibiotice (inhibă înmulţirea germenilor, bacteriilor, microbilor patogeni), antiemetice ...antipiretice (combat febra), antireumatice (combat reumatismul), antiscorbutice (previn apariţia scorbutului), antiseptice (inhibă înmulţirea microorganismelor fără să le distrugă), antispasmodice (combat spasmele şi crampele musculare involuntare), antiluetice (ameliorează sau ...hepatică, ciroză hepatică...


Mai multe despre Poliomielita anterioara acuta (căutare avansată)