Proliferare celulara

Proliferare

Secțiunea: Dicționar

...proliferare reprezinta multiplicarea celulara sau a microorganismelor.
Diviziunea celulara - mitoza si meioza

Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...inițierea spermatogenezei care are 4 etape: 1. diferențierea și proliferarea - spermatogoniile de tip a aflate în tubii seminiferi contorți sunt celule stem care ...diviziune mitotică în urma cărora va lua naștere embrionul uman.
Reacția imună - Sistemul imunitar

Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...sistemului imunitar cu antigenul. această interacțiune determină activarea, proliferarea și diferențierea celulelor imunocompetente cu apariția celulelor efectoare și a celulelor cu memorie. caractere generale ... celula purtătoare de antigen în cadrul răspunsului imun celular.
Hipersensibilitatea - Sistemul imunitar

Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...nu poate fi eliminat. este caracterizată prin acumulare și proliferare de macrofage la nivelul originii granulomului, care apare undeva la 21-28 de zile ...extern, creându-și sau nu o adaptare la condițiile acestuia.
Hematopoieza - Sângele

Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...adaptativ; ele deriva din progenitorii limfoizi comuni, linia celulara limfoida este formata in mare din limfocite b si t; aceasta este limfopoieza ...parte la nivelul acesteia. totusi, maturarea, activarea si proliferarea unor celule limfoide are loc si in organele limfoide secundare (splina, timus si ...
Limfa

Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...centri germinali la nivelul cărora se realizează o proliferare celulară intensă, limfoganglionii mărindu-şi dimensiunile. funcţiile ȋndeplinite de aceştia sunt reprezentate de realizarea apărării ...stabili cauza locală sau generală ce a determinat apariţia adenopatiei.
Genetica și cancerul

Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...și au în general caracter dominant. ele favorizează proliferarea malignă a clonului celular. au rol în evoluția locală a tumorii și metastazarea la ...concepție și de a institui eventuale măsuri de prevenție.
Parodontiul - Cavitatea bucala (gura)

Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...atasare modificata intercelular de tonofilamente ce penetreaza membrana celulara, terminandu-se in structura membranei bazale. fibrele de ancorare sunt fibre fine de colagen ... depaseste insa un anumit grad, se instaleaza o proliferarea activa la nivelul epiteliului de jonctiune, urmata in cele din urma de migrarea ...
PMN - Polimorfonucleare - Sistemul imunitar

Secțiunea: Anatomie și fiziologie

... asigura protecție împotriva infecțiilor fiind tinere și nefuncționale. proliferarea elementelor celulare tinere, nediferențiate în leucemie va determina invazia oaselor din vecinătate rezultând ...a activa agenții chemoatractanți și de a degrada antigenul.
Citokinele - Sistemul imunitar

Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...specific de pe membrana limfocitară declanșează activarea și proliferarea celulară a limfocitelor stimulate de către respectiva interleukină. se produce astfel expansiunea clonală a ...producând leucopenie și trombocitopenie. injecțiile cu interferon se administrează intramuscular.
Toxinele - Sistemul imunitar

Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...interleukina 1 secretată de macrofagele activate de endotoxină. proliferarea limfocitelor b și diferențierea lor în plasmocite va avea ca rezultat final producerea de ...aur, plumb și arsen - deferoxamina - intoxicația cu fier.
Patologia splinei - Splina

Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...periferica, selectiva sau globala. in functie de linia celulara carentiala, tabloul clinic poate fi completat de paloare, icter, infectii frecvente, purpura hemoragica, ... vasculare se pot evidentia angioblastomele, caracterizate prin proliferarea celulelor tumorale mature si endoteliomele sau angiosarcoamele, imature, mari care pot invada viscerele din ...
Reacția autoimună - Sistemul imunitar

Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...mutații necunoscute până la momentul actual, se produce proliferarea unei clone limfocitare intolerante față de self. limfocitele b și t produse astfel se ...iar în cazul alergiei la penicilină se va administra eritromicină.
Glomeruloscleroza focală segmentară

Secțiunea: Boli și afecțiuni

...de aceste criterii. patogenie glomeruloscleroza focală segmentară se referă la proliferarea țesutului conjunctiv în unii nefroni din rinichi („focal”) și în anumite zone ale acestora ...tratamentului pot menține o calitate a vieții ridicată timp îndelungat.
Papilom de coardă vocală

Secțiunea: Boli și afecțiuni

...și la copii. papilomul se definește ca o proliferare conjunctivo-epitelială a mucoasei laringiene. este singura tumoră benignă, cu potențial cert de degenerare malignă. ...încă sunt dezvoltate vaccinuri care să acopere toate tulpinile implicate.
Sindromul Carpenter

Secțiunea: Boli și afecțiuni

...ea reglează o cale de semnalizare importantă în proliferare, specializare celulară şi structurarea de la diferite nivele ale corpului. [4] transmitere sindromul carpenter este o ... fiind raportate şi cazuri de adulţi cu acest sindrom.
Boala polichistica hepatica

Secțiunea: Boli și afecțiuni

...camp, toate acestea determinind acumularea de lichid intrachistic si proliferare celulara crescuta. exista agenti terapeutici aflati inca in studiu, ce interfereaza cu aceste mecanisme: - antagonisti ...
Hiperplazia endometrială

Secțiunea: Boli și afecțiuni

...fi clasificată în: simplă - proliferare benignă a glandelor endometriale, cu sau fără neregularități și dilatări minore ...în rarele cazuri cu risc mare de malignizare. (1, 2)
Leucemie

Secțiunea: Boli și afecțiuni

...se dezvolta in limfocite b si t. fiecare linie celulara poate fi afectata de leucemie. leucemiile care afecteaza linia mieloida sunt denumite mielocitice (mielogene, mieloblastice ...reglarea oncogenelor celulare. in leucemiile blimfocitice, translocatiile cromozomiale determina proliferare anormala a limfoblastelor. pe masura ce populatia de celule creste maduva osoasa devine insuficienta. pancitopenia ...
Histiocitoza cu celule Langerhans

Secțiunea: Boli și afecțiuni

...linii celulare distincte: pe de o parte, o linie celulara cu rol in fagocitoza, in care sun incluse monocitele periferice si din care se dezvolta ...acesta fiind o populatie celulara fara rol in fagocitoza. proliferarea neoncologica a celuleor langerhans determina aparitia afectiunii cunoscuta in literartura de specialitate sub denumirea de ...
102 rezultate. PAGINA: 12 3 4 5 6 Înainte ›
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK