Sistemul extralemniscal

Face parte dintr-un sistem de aparare si protectie contra agresiunilor externe si este format din: fasciculele spinocerebeloase anterior si posterior, fasciculul spinotalamic anterior, o parte din fasciculul spinotalamic lateral, fasciculele spinoolivar, spinovestibular, spinopontin, spinoreticular, spinotectal, spinocortical.
Este o cale lenta, difuza, polisinaptica, indirecta, iar proiectia centrala se face in sistemul limbic, nefiind de mare precizie.
Caile extralemniscale sunt reprezentate in cadrul somesteziei prin doua sisteme senzoriale:
- un sistem de proiectie difuza
- un sistem de cai senzitive de asociatie
Caracteristica principala a sistemului extralemniscal este plasticitatea electrofiziologica: un neuron solicitat, indiferent de nivelul la care este situat, raspunde la stimuli multiplii, diferiti, aplicati pe o mare suprafata receptoare.




Caile ascendente

» Secțiunea: Dicționar

...formate din tracturi si fascicule grupate in doua sisteme: lemniscal si extralemniscal. a) Sistemul lemniscal din care fac parte: fasciculul gracil, fasciculul cuneat, tractul spinotalamic lateral (partial), lemniscul lateral, lemniscul ...cale paucisinaptica si se proiecteaza in aria somestizica. Deasemenea, sistemul lemniscal este un sistem de precizie: - precizie de transmitere, deoarece neuronii de origine au o mare afinitate ...fasciculul spinotalamic lateral, fasciculele spinoolivar, spinovestibular, spinopontin, spinoreticular, spinotectal, spinocortical.


Mai multe despre Sistemul extralemniscal (căutare avansată)