ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Alcaloza respiratorie

alcaloza respiratorie-acumularea plasmtica de substante cu caracter bazic sau prin pierderea de acizi. Tulburarea primara in cazul alcalozei respiratorii o reprezinta scaderea presiunii partiale a dioxidului de carbom sub 35 mmHg (hipocapnie) iar modificarea compensatorie este constituita din scaderea ionului carbonat (HCO3) sub 24 milimoli/l. Cauzele alcalozei respiratorii:
1) Hipoxemie
a€“Boli pulmonare: ARDS, pneumonie, edem pulmonara, embolie pulmonara, fibroza
-scaderea FiO2 a€“ altitudine, spatii închise
a€“Boli cardiace congenitale
a€“Anemie, hipotensiune arteriala
2) Stimularea centrului respirator
a€“Hiperventilatia psihogena (frica, efort)
a€“Leziuni SNC: traumatisme, tumori, HTIC, leziuni de trunchi cerebral
a€“Boli pulmonare: pneumonie, astm, embolie pulmonara
3) Alte cauze
a€“Intoxicatia cu salicilati
a€“SIRS, sepsis
a€“Insuficienta hepatica
a€“Sarcina
a€“Hipertiroidism
4) Hiperventilatia prin ventilatie mecanicaAlcaloza respiratorie

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Alcaloza respiratorie reprezintă o tulburare a echilibrului acido-bazic ce se caracterizează prin modificări ale pH-ului peste valoarea de 7,45 ca ...prin scăderea concentrației plasmatice a ionilor de hidrogen, iar alcaloza reprezintă procesul patologic ce tinde să inducă alcalemie. Acidemia se caracterizează prin scăderea pH-ului sau prin creșterea concentrației ...căror etiologie a alcalozei respiratorii este sepsisul. (1, 5, 9)
Insuficienta respiratorie

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Insuficienta respiratorie reprezinta schimbul inadecvat de gaze de catre sistemul respirator, consecinta fiind imposibilitatea mentinerii la valori normale ...alaturi de conditiile metabolice cum este mixedemul sau alcaloza metabolica cronica. Obstructia cailor respiratorii este o cauza comuna a hipercapniei acute sau cronice. Exemplele cuprind epiglotita ...mortalitate pentru alte etiologii nu a fost bine documentata.
Alcaloza hipocloremica

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...copil fara scaun, dezvoltare lenta si istoric familial de alcaloza metabolica in absenta diureticelor sau abuzului de laxative. Varsaturile repetate pot fi un indiciu ca pacientul are stenoza ...si infectiile respiratorii recurente conduc la insuficienta hepatica si respiratorie - poate apare boala renala de stadiu terminal. Evolutia bolii. Istoricul de polihidraminos este de ajutor. Acesta poate ...fibroza chistica prognosticul depinde de severitatea afectarii pulmonare si hepatice.
Acidoza respiratorie

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Acidoza respiratorie reprezintă o tulburare acido-bazică ce se produce ca urmare a hipoventilației alveolare. Hipoventilația alveolară duce la acumularea dioxidului ...scăderea concentrației plasmatice a ionilor de hidrogen, iar alcaloza reprezintă procesul patologic ce tinde să inducă alcalemie.pH-ul variază între 7,35 și 7,45. O scădere a pH-ului ...la instalarea unei alcaloze metabolice posthipercapnice. (1, 5, 6, 7)
Echilibrul acido-bazic si pH-ul corpului

» Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...important intracelular si la nivel renal/ urinar. 2. Activitatea respiratorie - reglarea pH-ului la nivel respirator se face prin modificari adaptative ale amplitudinii si frecventei miscarilor respiratorii, ...actiune. Fiziopatologie: - acidoza metabolica/ respiratorie, compensata/ necompensata - alcaloza metabolica/ respiratorie, compensata/ necompensata Acidoza metabolica apare datorita tamponarii unui exces de acizi sau in urma pierderii de ...de carbon, aparuta in principal in urma hiperventilatiei alveolare.
Intoxicația cu teofilină

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

... accelerarea respirației insuficiență respiratorie ALI (acute lung injury) stop respirator simptome gastrointestinale stare de rău ...evitarea complicațiilor care netratate ar putea pune viața în pericol.
Sindromul de hiperventilatie

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Sindromul de hiperventilatie cronica este o tulburare respiratorie, cu baza psihologica sau fiziologica implicind respiratii prea profunde sau prea rapide. Poate prezenta durere toracica si senzatie ...medicale cum sunt infectiile, atacurile cardiace, exsangvinizarile, hipocapnia si alcaloza datorita dezechilibrelor chimice, scaderea singelui central si cresterea sensibilitatii nervoase, pot de asemenea determina simptomele. Multe persoane cu ...interventii. Sindromul de hiperventilatie produce un disconfort sever pentru pacient.
Pneumonia de aspiratie

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...plus, aspiratia unui corp strain poate cauza o urgenta respiratorie acuta si in unele cazuri predispune pacientul la pneumonie bacteriana. Pneumonia de aspiratie cuprinde forma chimica si cea ...spre scazuta a dioxidului de carbon la pacientii cu alcaloza respiratorie hemoleucograma poate arata numar ridicat al leucocitelor, al neutrofilelor, anemie si trombocitoza la ...confirma localizarea acestuia radiologic. Se verifica volumul gastric rezidual regulat.
Embolia grăsoasă

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...greață, fatigabilitate, dureri de cap, stare generală influențată. Detresa respiratorie este prima manifestare ce apare în cazul emboliei grăsoase, fiind regăsită la aproximativ 75% dintre pacienți. Manifestările clinice ...ce dezvoltă această afecțiune. (2, 3, 4, 5, 6, 7)
Encefalopatia hipoxic-ischemica perinatala (EHIP)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...travaliu prelungit. Factorii neonatali sunt: prematuritatea, sindromul de detresa respiratorie idiopatica, anomalii cardiopulmonare, boli infectioase, boli hemolitice, convulsii, alcaloza ventilatorie. Fiziopatologie: Injuria cerebrala este rezultatul unei asocieri a hipoxiei cu ischemia, fapt ce creste rata metabolismului celular ...este severitatea si durata sindromului neurologic precum si aparitia convulsiilor.
Acidoza metabolica

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...prin plamani. Daca nu pot fi excretati apare acidoza respiratorie. Metabolismul proteinelor si fosfatul alimentar determina formarea de acizi nonvolatili, acestia sunt tamponati prin sistemul bicarbonat. Pentru a ...zaharat acidoza lactica alcaloza metabolica alcaloza respiratorie toxicitate la salicilati metanol ...acidoza severa, insuficienta renala, simptome vizuale, nivel toxic al sangelui.
Intoxicația acută cu Acid acetilsalicilic (aspirină)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...cu gaură anionică crescută. Deseori adulții prezintă atât alcaloză respiratorie cât și acidoză metabolică. (2, 3, 6) Istoric și manifestări clinice La momentul internării, dacă este posibil, este important ca ...metode de eliminare ale acidului acetilsalicilic din organism sunt alcalinizarea urinei și hemodializa. (1, 2, 3, 4, 6, 8, 11, 12)
Rabia (Turbarea)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

... Cauza principala de deces este insuficienta respiratorie. Tratamentul dupa expunere este eficient in prevenirea bolii daca este administrat prompt, in 10 zile de la infectie. Spalarea ...si 25% gazele sanguine: - alcaloza respiratorie rezulta prin hiperventilatie, urmata de acidoza respiratorie pe masura ce depresia respiratorie progreseaza ...este asociata cu reactii adverse semnificative, anafilaxie sau boala serului.
Pleurita (Pleurezia uscată)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...care pleura este foarte inflamată și fiecare mișcare respiratorie se face cu efort. Persoana poate resimți și o senzație de fricțiune la nivel toracic în ...cu exactitate cauza care a dus la dezvoltarea pleureziei uscate.
Sepsisul si socul septic

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...sangele arterial. La adult se instaleaza sindromul de detresa respiratorie a adultului - ARDS (plamanul de soc). Se produce o distribuire anormala a fluxului de sange arterial catre ...precoce de manifestare a sepsisului, hiperventilatia pulmonara va provoca alcaloza pulmonara (cresterea ph-ului sanguin). Ulterior, dupa ce muschii respiratori vor obosi iar cantitatea de acid lactic va creste, ...ca pot fi refractare la tratament, pot conduce la deces).
Reactiile la transfuzii

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...in timpul stocarii singelui. Ele determina hipotensiune si detresa respiratorie. Reactiile anafilactice Reactiile anafilactice sunt observate la pacientii cu deficienta ereditara de imunoglobina A. Unii dintre acesti pacienti dezvolta ...cauzata de liza eritrocitelor transfuzate alcaloza metabolica si hipopotasemia cauzate de transfuzia unei cantitati mari de celule citrate hipocalcemia prin ...gazda: nu exista terapii eficiente inca.
Sindromul de ansa aferenta

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

... hiponatremie si hipernatremie, hipokaliemie si hipocloremie, alcaloza metabolica albumina serica trebuie masurata testarea respiratorie cu carbon radioactiv pentru a evidentia suprapopularea bacteriana. Studii imagistice Radiologie abdominala. Studiul poate da rezultate atunci cind administrarea ...care conduce la perforatie intestinala sau gangrena cu sepsis abdominal.
Nefropatia gravidica

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...se manifestă și prin apariția unei stări de alcaloză respiratorie ușoară și un pH sanguin de 7, 44 cu o presiune parțială ușor crescută a dioxidului de carbon ...frecvente la gravidele în primul trimestru) asociată cu alcaloza metabolică. Tratamentul hyperemesis gravidarum este suportiv cu administrare de fluide intravenos. Hemoragiile asociate cu avortul ...asociată cu nașterea de feți cu greutate mică. [4], [5].
Hipokaliemia (hipopotasemia)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...de insulină, la persoanele sănătoase) Alcaloză (respiratorie sau metabolică) Hipotermie Stimulare beta-adrenergică prelungită (de exemplu, în tratamentul pentru BPOC) ...la medic când acestea apar, pentru a evita rabdomioliza. (4)
Septicemie - sepsis

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...de batai pe minut frecventa respiratorie peste 20 de respiratii pe minut sau PaCO2 in gazul arterial sub 32 mmHg ...cauza a encefalopatiei metabolice. Hiperventilatia cu alcaloza respiratorie este o caracteristica comuna a sepsisului. Stimularea centrului respirator medular de catre endotoxine sau alti mediatori ai ...Cazurile fatale sunt similare pentru culturile bacteriene pozitive sau negative.
Hipertensiunea arteriala la copil

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...retentie salina si cresterea volumului plasmatic, hipopotasemie si alcaloza metabolica. Hiperaldosteronismul apare in adenoamele secreatante de aldosteron si hiperplazia suprarenaliana primara, afectiuni rare la copil. ...Copiii prematuri, cei cu insuficienta renala acuta, detresa respiratorie sau infectie severa sau cei cu afectare renala sau cardiaca congenitala au risc crescut de a ...artera ombilicala li se indeparteaza cateterul pentru scaderea hipertensiunii.
Hepatita alcoolica

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...chiar coma alcoolica.Pacientii sunt febrili, tahicardici. Tahipneea usoara cu alcaloza respiratorie usoara poate fi observata. Ficatul este marit de volum, usor sensibil la palpare. Hepatomegalia rezulta din steatoza si ...evolueaza spre ciroza hepatica in mai putin de un an.
Diareea cronica la copii

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...decat celelalte doua si se caracterizeaza prin urmatoarele: alcaloza metabolica hipocloremica cu valori scazute ale clorului seric, potasiului seric si valori crescute ale bicarbonatului seric, ...corectate in timp util, pacientul poate dezvolta patologie cardio-respiratorie severa cu posibila evolutie rapida spre deces. Administrarea unei formule de lapte fara ...tratamentului cu antibiotic; Evitarea abuzului de laxative;
Coma

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...de coma se poate agrava prin hipoxie cerebrala sau respiratorie sau prin crize comitiale. Clasificarea comelor Starea de coma prezinta actualmente doua clasificari in practica medicala: Clasificarea I Coma nonstructurala simetrica avand ...de 40-70/minut. Miscarile respiratorii sunt profunde, ceea ce determina alcaloza. Respiratia apneustica se intalneste in leziunile pontine inferioare (gen infarct sau compresiuni prin herniere). In acest caz apar ...comele cauzate de procese expansive intracraniene sau accidente vasculare cerebrale.
Cardiomiopatia dilatativa

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...cazuri, mai ales daca este axacerbata de o infectie respiratorie inferioara complicata. Aproximativ 50% dintre pacienti prezinta un istoric medical anterior de viroze. In 25% din cazuri se ...nivelul scazut al bicarbonatului este un factor negativ - alcaloza poate fi observata dupa terapia diuretica - hipokaliemia cronica - functia hepatica poate sugera alcoolismul, hemocromatoza, congestia hepatica ...ventriculare si raportul cardiotoracic sunt factori de predictibilitate pentru evolutie.


Mai multe despre Alcaloza respiratorie (căutare avansată)
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.