Amnezia disociativa sau functionala, psihogenica

Este o tulburare a memoriei caracterizata de o functionare anormala a memoriei in absenta unei leziuni structural a creierului sau o cauza neurobiologicala cunoscuta. Amnezia psihogenica este definita de prezenta amneziei retrograde si absenta amneziei anterograde. Amenizia disociativa se datoreaza unor cauze psihologice decit fiziologice si poate fi ameliorate prin terapie.
Exista doua cauze de amnezie psihogenica: globala si specifica situatiei. Amnezia globala sau statusul de fuga se refera la o pierdere subita a identitatii personale care se mentine citeva ore sau zile si este tipic precedata de stresul sever sau depresie. Aceasta este foarte rara si se remite in timp ajutata de terapie. In cele mai multe cazuri pacientii isi pierd memoria autobiografica si identitatea personala chiar daca pot sa invete noi informatii si a efectueze functii normale zilnice. Alte ori acestia pot sa piarda cunostintele semantice de baza si vorbitul, scrisul. Amnezia legata de situatii special apare ca rezultat al unui eveniment stresant, ca o tulburare posttraumatica, abuz sexual la copil, razboi.
Astazi sunt disponibile diferite tratamente pentru pacientii cu amnezie psihogena desi nu exista studii bine controlate asupra eficientei diferitelor terapii. Psihoanaliza foloseste analiza viselor, interpretarea si alte metode psihanalitice. Medicatia si tehnicile de relaxare alaturi de benzodiazepine si alte hipnotice sunt utile. Psihoterapia si invatarea autobiografiei de la alti membrii ai familiei ajuta la recuperarea amintirilor.






La o căutare rapidă nu am găsit rezultate pentru acest subiect. Click aici pentru o căutare avansată