Ampula

Portiune tubulara dilatata in structura unor formatiuni anatomice.
Exemple: ampula rectala, portiune inferioara a rectului pelvin; ampula tubara, portiune dilatata situata la extremitatea trompei uterine.


Ampula Vater

» Secțiunea: Dicționar

ampula Vater-portiunea mai dilatata, terminala si comuna a coledocului si canalului lui Wirsung, cu localizare la nivelul duodenului.
Constipatia la copil

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...pentru a detecta prezenta de materii fecale in ampula rectala si pentru a evalua tonusul sfincterian. Investigatii paraclinice Initial se vor efectuta ...se face treptat dupa obtinerea unui tranzit intestinal normal.
Hematospermie - sange in sperma

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...poarta sperma intre epididim si ductele ejaculatoare prin vasa ampula. Vasa ampula trece medial de veziculele seminale. Veziculele seminale si vasa ampula se unesc si formeaza ductul ejaculator. ...indica o boala urologica prognosticul depinde de boala de baza.
Abces tubo-ovarian

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...de la uter la locul de fertilizare in ampula. Ampula serveste ca loc fiziologic pentru maturarea finala a oului, fertilizare si dezvoltare embrionica precoce.Trompele fallopiene ...acopera speciile de Enterococcus si trebuie astfel adaugata ampicilina. Metronidazolul este o alternativa acceptabila la clindamicina.Daca pacientul nu incepe sa arate un raspuns intr-o perioada ...Fascia este inchisa prin suturi lent absorbabile sau permanente.
Traumatisme pancreatice

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...vasele sanguine.   Ductul pancreatic se unește cu ductul biliar formând ampula hepatopancreatică care se deschide la nivelul porțiunii a doua a duodenului la nivelul papilei duodenale mari. (2, 11, ...peripancreatic până la procedura Whipple. (1, 2, 3, 5, 10)
Ileus biliar

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...migrarea calculului de-a lungul canalului biliar comun și prin ampula lui Vater dilatată să ajungă la nivelul duodenului.Totodată, în cazul prezenței de diverticuli, stricturi sau tumori, acestea pot ...a ileusului biliar. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 8)
Tumora Krukenberg

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...tractul biliar; pancreas; ampula lui Vater; col uterin. (1, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10)   Fiziopatologie Mecanismul de apariție a ...a apărut ascita. (4, 5, 6, 7, 8, 9, 12)
Colangiocarcinomul

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...luni. Sub 20% din tumori sunt rezecabile. Tumorile distale periampulare extrahepatice sunt rezecabile cu rate de supravietuire la 5 ani de 39%. Rata de supravietuire la pacientii cu ...sau fara boala metastatica, care pot tolera doar stentarea paleativa.
Polipii colonici adenomatosi

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...mai mare decit in populatia generala. Adenoamele viloase din ampula lui Vater contin carcinoame in 30-50% din cazuri, iar la cele duodenale 20-25%. Prevalenta adenoamelor creste cu inaintarea ...sesile care au fost rezecate trebuie evaluati la 2-6 luni.
Icter - Sindromul icteric

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...in transportul prin canalicule, ducte, coledoc, cistic, vezicula biliara, ampula si duoden a bilei. Existenta unui obstacol pe calea biliara principala se opune scurgerii bilei si bilirubinei in ...de singe pentru a dilua anticorpii materni si bilirubina.
Tumorile stromale gastrointestinale (GIST)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...poate dezvolta în duoden, iar obstrucția să intereseze ampula lui Vater – caz în care apare și icterul. Tumorile stromale gastrointestinale colorectale pot cauza și constipație. ...exemplu, pentru ameliorarea durerilor osoase datorate metastazelor. [4, 5]
Pancreatita acuta

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...este utila in evidentierea: noroiului biliar, microlitiazei si leziunile periampulare. La citeva saptamini de la remiterea fenomenelor acute se poate face o colangiopancreatografie endoscopica retrograda pentru a detecta ...trei saptamini indica aparitia unui pseudochist sau a unui abces.
Abdomenul acut

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...abdomenul acut. In stabilirea diagnosticului este necesara cunoasterea anatomiei abdominale, mai exact ariile de proiectie ale organelor abdominale si regiunile in care iradiaza durerea. Peritoneul ...(pot aparea in contextul neoplaziei). Fiecare femeie trebuie anchetata in legatura cu data ultimei menstruatii. Durerea abdominala ar putea aparea in contextul dismenoreei. Intarzirea menstruatiei ...in colangita, pancreatita detrminata de impactarea calculului in ampula Vater si colecistita. Amilaza serica este crescuta in pancreatita acuta, dar este nespecifica. Investigatii im...
Cancerul de prostata

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...absenta santului median; - formatiune tumorala care bombeaza in ampula rectala, avand aspectul caracteristic de „cap de taur”. - formatiune tumorala dura, fixata la peretii ososi ai pelvisului ...acest stadiu este cel hormonal. Raspunsul favorabil la privarea endrogenica vine ca urmare a distructiei celulelor hormono-sensibile ale adenocarcinomului. Testosteronul provenit in proportie de 95% de la nivelul ...dovedit asociata cu reducerea osteoporozei si beneficii asupra functiei cognitive.
Stenoza pilorica

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Alte tumori care pot bloca evacuarea gastrica cuprind cancerul ampular, cancerul duodenal, colangiocarcinoamele si cancerul gastric. Metastazele pilorice pot fi determinate si de alte tumori primare. ...electie pentru stenoza pilorica secundara neoplaziei. Chirurgii prefera o anastomoza antecolica pentru a preveni o alta obstructie prin avansarea dezvoltarii tumorale. Jejunostomia de alimentare trebuie reconsiderata pentru a ...pacientilor o supravietuire ridicata pentru a dezvolta aceasta complicatie.
Boala polichistica hepatica

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...singerari ale chistilor - transformare maligna: chistadenomul pancreatic, adenomul ampular - durere abdominala, distensie masiva, satietate precoce - regurgitatii, pirozis, dispnee, hemoroizi - greata, fatigabilitate. Alte manifestari extrarenale ...veziculelor seminale, rare - anevrismele arterelor cerebrale, coronariene, aortei toracice sau abdominale - prolaps de valva mitrala, diverticuloza colonica. Anevrismele vasculare cerebrale sunt prezente la 20-30% dintre pacientii ...epidermal de crestere, substante lipofile ce induc acumularea de cAMP, toate acestea determinind acumularea ...
Tuberculoza genitală

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...ocluzie cu hidrosalpinx terminal, urmată de ocluzia segmentului ampular a trompei (8, 12, 13). Se poate efectua o ecografie intravaginală, iar cistoscopia permite recoltarea de biopsii pentru ...uterele afectate de tratamentul cu dietil-stilbestrol. (15, 16, 18)
Sindromul Bouveret

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...antral, carcinomul duodenal, carcinomul de cap de pancreas, carcinomul ampular, colangiocarcinomul. (1, 6)   Diagnostic paraclinic Radiografia abdominală simplă - poate identifica elementele triadei Rigler - obstrucția intestinului subțire, calculi biliari ...biliari. Unele cazuri pot fi tratate endoscopic. (1, 3, 7)
Hidrosalpinx

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...gonococul, ale carui efecte adverse sunt limitate la zona ampulara a tubei unde produce putine efecte clinice. Capatul fimbrial al tubei uterine poate deveni blocat de catre tumori ...inflamator, mecanic sau chimic datorita compozitiei chimice alterate a fluidului.
Cancerul veziculei biliare

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...- expunerea la produsi chimici - estrogenismul sau medicatia estrogenica - purtatorii de bacterii tifice - anomaliile anatomice ale ductelor pancreatobiliare - polipii veziculei biliare.Semne si simptomeSimptomele cancerului ...obstructiei prin injectie directa retrograda si poate exclude patologia ampulara prin evaluare endoscopica. Biopsia prin periere, citologia, aspiratia pe ac prin ERCP pot preleva material pentru histologie. Stentarea ...pentru cancerul cu diseminare la distanta este de 2-4 luni.
Volvulusul intestinului subtire

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

... anormalitati renale, agenezia corpului calos, stenoza ampulara pancreasul inelar, eritroblastoza, intussusceptia, fibroza chistica ileusul meconial, boala Hirschprung, ...patogenii suspectati ca ar interveni in patogeneza volvulusului. Exemple: ampicilina, gentamicina, clindamicina, cefotetan. Terapia chirurgicala Pentru a evalua viabilitatea intestinala este de ajutor un examen Doppler cu fluoresceina si ...dezvoltarii psihomotorii. Acesti copii prezinta si rate ale mortalitatii crescute.
Sindromul postcolecistectomie

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...se vor repeta cind simptomele sunt prezente. Studii imagistice: Radiografia toracica detecteaza bolile plaminului inferior, diafragmatice si mediastinale. La pacientii cu istoric de probleme cu spatele sau artrita, radiografiile ...este un calcul retinut, o structura sau o stenoza ampulara. O scanare CT poate fi de ajutor in identificarea pancreatitei cronice sau a pseudochisturilor la pacientii alcoolici sau ...sufera o ameliorare a durerii la supravegherea pe termen lung.
Trompele uterine

» Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...7-9 cm - odata cu apropierea de infundibulul tubar, ampula se largeste - la acest nivel are loc fecundatia 3) Istmul -are o lungime de 3-4 cm - ...Mucoasa trompei uterine este cu epiteliu ciliat unistratificat. [[anatomie:anatomie_10_116.jpg]] Rapoarte cu structuri invecinate (Topografie) Trompa uterina e un organ intraperitoneal, acoperit in totalitate de peritoneu visceral. ...cu ansele ileale si colonul sigmoid pe partea stanga.
Ureterele

» Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...- doua segmente dilatate: dilatatia abdominala si dilatatia pelvina. [[anatomie:anatomie_8_97.jpg]]Peretele ureterului este alcatuit din trei straturi:- adventicea: stratul extern, fibros- musculara: cu fibre musculare netede longitudinalela periferie, circulare ...iar medial cu peritoneul parietal pelvin, reces pararectal, ampula rectala si ansa sigmoidiana in stanga. - segmentul vezical (liber): canal deferent. b) La femeie:- segment parietal: ...in cazul litiazei renale, pentru evitarea repetarii/ apraritiei colicii renale.
Prostata

» Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...acinilor glandulari - o retea limfatica perilobulara (formata din anastomoza retelelor din interiorul acinilor cu cele vecine). - retea peri-prostatica (formata din anastomoza vaselor mai mari din retelele ...prostatic si ligamentele pubo-prostatice. - peretele posterior: raport cu ampula rectala de care se desparte prin septul recto-vezicio-prostatic (Denonvilliers) - peretii infero-laterali: muschii ridicatori anali si fascia ...mai putin ridicate decat cele din adenocarcinom), EDR (consistenta elastica).


Mai multe despre Ampula (căutare avansată)
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.