Ataxie cerebeloase

Ataxie

» Secțiunea: Dicționar

...miscarilor voluntare; apar miscari imprecise, ezitante; apare in leziuni cerebeloase sau ale maduvei spinarii
Ataxie-telangiectazie

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...la ambii părinți. Simptome Nou născuții cu ataxie-telangiectazie par de cele mai multe ori sănătoși. Următoarele simptome devin evidente după vâsta de 1 an. ...dificultăți în locomoție (mers sacadat, instabilitate); cauza ataxiei cerebeloase este reprezentată de moartea celulelor nervoase localizate în cerebel; funcțiile cognitive scad ...recomandă un regim alimentar bogat în vitamine și antioxidanți. (6)
Ataxia spinocerebeloasa

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...si “atrofia olivopontocerebeloasa”, se caracterizeaza prin aparitia unei ataxii cerebeloase a trunchiului si a membrelor, cu aparitia tulburarilor de echilibru si mers, lentoare in initierea miscarilor voluntare. Vorbirea ...localizat pe cromozomul 6p22-p23.   Ataxia spinocerebeloasa tip 2 Acest tip de ataxie spinocerebeloasa a fost descris la populatia din Cuba si poate debuta de la varsta de 2 ani, dar ...degenerare retiniana, sindromul fiind cauzat de anomalii pe cromozomul 3p12-p2
Tulburarile ataxice

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...tulburarile se instaleaza lent si se cronicizeaza.   Alte cauze de ataxie progresiva si cu semne neurologice de focalizare sunt: leziunile vasculare cerebeloase, edemul cerebelos, hernierea rostrala in trunchiul cerebral, hernierea amigdalelor cerebeloase prin gaura occipitala (urgenta neurochirurgicala), limfomul sau leucoencefalopatia ...aceste mutatii determina ataxia.)- Xeroderma pigmentosum- Sindromul Cockayne- Sindromul Marinescu-Sjogren
Sindromul de lob occipital

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

... tulburari de atentie vizuala ataxie optica (bolnavul nu poate atinge obiectul fixat cu privirea) paralizia psihica a vederii. Halucinatiile vizuale sunt ...atinge dimensiuni mari, apar tulburarile motorii si chiar tulburari cerebeloase, cand tumora apasa asupra emisferului cerebelos de dedesupt. Tulburarile motorii se manifesta ca o hemipareza controlaterala, iar tulburarile cerebeloase iau forma unor tulburari de echilibru nesistematizate.
Sindromul de lob frontal

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...nici nu poate fi oprita de catre pacient. Tulburarile cerebeloase se produc prin lezarea cailor dento-talamo-corticale. Manifestarile clinice ale acestor tulburari cerebeloase se materializeaza prin ataxia membrului superior ...contextul unei tumori de lob frontal parta numele de ataxie frontala Bruns. Apar de asemenea, la majoritatea bolnavilor, tulburari de orientare in spatiu, pacientii nu-si mai recunosc casa in care locuiesc, nu-si mai recunosc strada etc.
Sindromul cerebelos (atrofia cerebeloasă)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...care constă în afectarea cerebelului. Se mai numește și ataxie cerebeloasă și se manifestă prin incapacitatea de coordonare a echilibrului, mersului, mișcărilor corpului și extremităților și mișcărilor oculare. ...partea superioară, cerebelul fiind alcătuit din două emisfere cerebeloase unite prin vermis. Cortexul sau scoarța cerebeloasă acoperă emisferele cerebeloase și are trei straturi: ...preluate de alte porțiuni ale sistemului nervos central. [1]
Boala Niemann-Pick tip C (Alzheimer infantil - demența infantilă)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...modificări ale mersului precum șchiopătare sau dezechilibrare din cauza ataxiei cerebeloase, paralizie verticală supranucleară a ochilor, cataplexie, uneori surditate și convulsii parțiale sau generale. În stadii mai avansate apar ...factor prognostic este vârsta de debut. (2, 4, 9)
Hemoragia intracerebrala

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...se intalnesc: varsaturi ataxie cerebeloasa deviatia conjugata a ochilor spre partea hematomului tardiv obnubilare ... chiar coma.   Trebuie avuta in vedere particularitatea hemoragiei cerebeloase care evolueaza adesea grav. Datorita pozitiei cerebelului si a vecinatatii acestuia cu trunchiul cerebral, interventia chirurgicala trebuie facuta ...ore sau se poate da Haloperidol 1-5 mg/12 ore intramuscular
Boala Alexander

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...de tulburări de comunicare, tulburări de deglutiție și ataxie (coordonare deficitară). Mult mai rare sunt formele neonatale. Ele se produc în prima lună de viață și îi ...patologice (semn Babinski pozitiv); semne cerebeloase: ataxie, nistagmus, dismetrie; disautonimie: incontinență, constipație, polakiurie, retenție de urină, impotență, transpirații, hipotermie, ...cu apariția de variante patogenice la genei GFAP. [6]
AVC ischemic (ischemia cerebrala)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...5 pana la 30 minute si sunt repetitive. Ocluzia arterei cerebeloase superioare Se soldeaza cu ataxiea membrelor si mersului homolateral, ameteli, dizartrie, greturi si varsaturi, nistagmus orizontal, sindrom Horner, toate de partea leziunii, iar ...prevenirea complicatiilor. Pacientul trebuie ajutat sa se reintegreze in colectivitate.
Encefalomielita acuta diseminata

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...secundare rujeolei cuprind semne de atingere cerebrala difuza, semne cerebeloase, semne de leziuni nervoase in focare multiple sau de leziuni difuze si sindroame medulare. Semnele de atingere cerebrala ...encefalomielitei. In cadrul sindroamelor cerebeloase, se poate intalni o ataxie cerebeloasa care devine mai evidenta in cursul mersului. In encefalomielita rezultata in urma complicatiilor varicelei, afectarea cerebeloasa este ...rapid al cazurilor cu febra care se prezinta la medic.
Hipolipidemia (hipocolesterolemia)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...senzorială; spasme; ataxie; semne cerebeloase de dismetrie; semne de coloană posterioară; convulsii, care pot duce la deces. ... umane, boli neoplazice şi infecție cu virus hepatic C.
Sindromul X fragil

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...cu sindromul X fragil: Sindromul ataxiei sau tremorului asociat cu X fragil. Debutul acestei afecțiuni este tardiv, cu prevalență semnificativă după vârsta ...există concordanță cu tabloul clinic • Prezența ataxiei cerebeloase la o persoană de peste 50 de ani, cu istoric familial de afecțiuni ale genei FMR-1, când ...și lingvistice, făcând integrarea socială mai facilă. [2, 3]
Hipotonie musculara

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Tay-Sachs, trisomia 13, sindrom William. - Anomalii de dezvoltare: ataxie cerebrala, disfunctia integrarii senzoriale, dispraxia de dezvoltare, hipotiroidism, teratogeneza de a expunerea in utero la benzodiazepine ...cauze: disfunctii ale sistemului nervos central inclusiv leziuni cerebeloase si atac cerebral, hipotiroidism, sindrom Sandifer. Cum se manifesta hipotonia musculara? Pacientii care sufera de hipotonie musculara prezinta in ...zilnice prin imbunatatirea abilitatii motorii, fortei si rezistentei functionale.
Tremuraturile - tremuratul mainilor

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...tumorile cerebrale care pot afecta cerebelul si caile cerebeloase determinand tremor.Totodata trebuie exclusa toxicitatea medicamentoasa: fenitoina, valproatul de sodiu, amiodarona. Este importanta observarea semnelor determinate ...care se asociaza cu tremorul intentional: ataxie cu baza de sustinere larga tulburari de coordonare a membrelor (proba index-nas si ... necesare in functie de suspiciunea clinica si etiologia tremorului.
Sindromul Horner

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...sau hipotalamusului Malformație Arnold-Chiari (hernierea amigdalelor cerebeloase prin foremen magnum) Boli demielinizante (scleroză multiplă) Siringomielie Traumatisme ...ce evoluează cu pierderea sensibilității, disartrie, disfagie, afazie, ataxie, nistagmus, flushing hemifacial (roșeață bruscă) Al doilea neuron: traumatisme în antecedente, durere ...luate măsuri pentru a restaura mobilitatea în pleoapa căzută. (5)
Vertijul, ameteala si dezechilibrul

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...echilibrului sunt importante la vizita initiala la medic. Testele cerebeloase sunt importante pentru a verifica vestibulocerebelul. Diagnostic Examinarea vestibulara Partea vestibulara a examenului fizic tinteste evaluarea celor doua reflexe frecvent ...nevrita optica, disfunctie oculomotorie, nevralgie trigeminala, deficite senzoriomotorii, mielopatie, ataxie si disfunctie vezicala. Vertijul mimind nevrita vestibulara este un simptom de debut la mai putin de 10% dintre ...modificarea pozitiei este comuna. Ameteala poate apare la aceiasi precipitanti.
Abcesul cerebral

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...acestea evolueaza in special cu semne de afectare neurologica, ataxie, nistagmus, dismetrie si varsaturi. Crizele convulsive se intalnesc la un sfert din pacienti. Daca abcesul creste in dimensiuni, ...In plus exista si riscul de herniere a amigdalelor cerebeloase dupa punctie lombara, deoarece abcesele cerebrale se insotesc frecvent de o crestere a presiunii intracraniene. Diagnostic diferential Abcesul ...convulsive tardive sunt intalnite la majoritatea pacientilor dupa indepartarea abceselor.
Boala Hartnup (Sindromul Hart)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Pacientii se prezinta cu eruptii ale pielii similare pelagrei, ataxiei cerebeloase si aminoaciduriei severe. Boala a fost descrisa pentru prima data in 1956 la membrii familiei Hartnup din Londra. ...aminoacizilor poate sa nu fie redus in boala Hartnup materna.
Anticorpii anti-receptori insulinici

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

... Ataxia-telangiectazia Ataxia-telangiectazia este o afecțiune care presupune apariția telangiectaziei, a ataxiei cerebeloase, a multiplelor anomalii la nivelul sistemului imunitar şi a rezistenței la insulină şi se asociază riscului crescut de ...posibile şi rezultatelor eronate care pot apărea.   [1], [2]
Patologia cerebelului - Cerebelul

» Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...care implica nucleii cerebelosi (sursa majora de eferente cerebeloase) sau pedunculii cerebelosi superiori (care conduc majoritatea eferentelor cerebeloase) sunt urmate de simptome mai grave decat ...de vedere clinic, malformatiile grave se asociaza cu ataxie congenitala. Simptomele devin evidente la inceputul copilariei, cand apar dificultati la mentinerea pozitiei in picioare, precum ...afectiunii cerebrovasculare. Neoplasme des intalnite sunt astrocitomul, meduloblastomul si angioblastomul.
Semne şi simptome asociate encefalului - Encefalul (creierul)

» Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...reflexului de apucare; - Paralizia globilor oculari; - Tulburări cerebeloase; - Ataxie frontală, apraxie; - Tulburări ale intelectului: amnezie, scăderea capacităţii de concentrare; - Tulburări vegetative: vasomotorii, sudorale, ...interolivar ce prezintă: paralizia hipoglosului homolateral cu hemiplegie şi hemianestezie de parte opusă; - Sindromul latero-bulbar sau Wallenberg: de aceeiaşi parte cu leziunea se observă un ...talamusului; - Leziuni ale regiunii parietale contralaterale sindromului de hemiataxie. Mersul este talonat, cu semnul Romberg pozitiv, cu deficit de sensibilitat...
Examenul neurologic

» Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...echilibru cerebelos, leziunile sunt la nivelul cerebelului şi căilor cerebeloase. Ȋn leziunile uşoare, realizarea ortostatismului este posibilă, însă cu baza de susţinere lărgită, echilibru fiind instabil. Dacă ...hipermetrie şi adiadococinezia. Apariţia tulburărilor de coordonare determină instalarea ataxiei care este de tip cerbelos sau tabetic. Ataxia cerebeloasă se caracterizează prin: - Dismetrie cu hipermetrie; - Asinergie; ...realiza operaţii matematice simple precum adunare, scădere, ȋnmulţire, ȋmpărţire.


Mai multe despre Ataxie cerebeloase (căutare avansată)
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.