Bacillus anthracis patogeneza

Sindroame clinice
Antraxul cutanat (pustula maligna). Este forma cea mai frecventa de boala. Poarta de intrare o reprezinta o eroziune tegumentara. Exotoxina produce o leziune formata dintr-o escara neagra (tesut necrotic) in centru, inconjurata de vezicule cu tendinta de confluare. Se constata aparitia unui edem malign produs de toxina. Mortalitatea, la pacientii netratati poate atinge 20%.
Antraxul respirator. Apare ca urmare a inhalarii sporilor. B. anthracis se replica la nivelul alveolelor pulmonare unde elibereaza exotoxina. Initial, boala se manifesta ca o afectiune respiratorie virala care evolueaza rapid spre o afectiune pulmonara severa. Mortalitatea este crescuta.
Antraxul gastrointestinal. Este foarte rar la om. Apare dupa ingestia sporilor (mai ales din carnea contaminata). B. anthracis se matureaza si se replica in intestin, unde elibereaza toxina. Exotoxina duce la aparitia leziunilor necrotice la nivelul intestinului. Pacientii prezinta voma, dureri abdominale, diaree sanguinolenta. Adenopatia mezenterica, hemoragia si ascita sunt raspunzatoare de mortalitatea crescuta.




Antrax

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Antraxul este o infectie produsa de Bacillus anthracis, transmisa de la animale (ierbivore) la om (zooantroponoza). Boala este cauza de sporii bacilului (bacterie cu forma de ...Cele mai multe tulpini de bacil sunt sensibile la tratamentul cu penicilina. Antraxul este raspandit pe intreg mapamondul; cel mai adesea infecteaza animalele ierbivore domestice (vite, capre, oi, cai) ...raspandirea infectiei cu antrax s-a instituit un program de vaccinare impotriva antraxului la animale. Patogeneza Bacilu antraxului este capabil de a traversa tegumentele si mucoasele, patrunde rapid in cir...


Mai multe despre Bacillus anthracis patogeneza (căutare avansată)