Caliciform
In forma de calice sau de cupa.
Sinuzita la copii
» Secțiunea: Boli și afecțiuni
...căror pereți sunt tapetați de un strat epitelial pseudostratificat columnar, care prezintă cili. Stratul mucociliar, prin intermediul celulelor caliciforme (celule goblet) secretoare de mucus, are rol în eliminarea ...intraorbital care determină afectarea structurilor orbitare adiacente. (2), (3)
Intoleranta la gluten
» Secțiunea: Boli și afecțiuni
...doua alele vor dezvolta boala.In cazurile celor cu antecedente heredo-colaterale (au in familie cazuri de boala celiaca), prevalenta este de 10%. Care sunt grupele de risc in cazul intolerantei ...simptomelor si scaderea niveluluide anticorpi serici sub dieta fara gluten.
Esofagul Barrett
» Secțiunea: Boli și afecțiuni
...a consumului mincarurilor grase, condimentate, a bauturilor carbogazoase, a ciocolatei, cafelei si alcoolului. Medicatia cuprinde administrarea de antiacide: antihistaminice, agenti de protectie, inhibitori ai pompei de protoni. Esofagul ...mucoasa esofagiana si cea gastrica, metaplaziata: prin laser sau termochirurgie
Sindromul nasului vid
» Secțiunea: Boli și afecțiuni
...prin difuziune. Sângele ce pleacă de aici este colectat în venule (prin care circulă sânge bogat în CO₂), care se varsă în „lacune” – vene cu ...sau rinita de sarcină (determinată de nivelurile ridicate de estrogen).
Rectocolita ulcero-hemoragică la copii
» Secțiunea: Boli și afecțiuni
...Rectocolita ulcero hemoragică, cunoscută și sub denumirea de colită ulceroasă, este o boală intestinală inflamatorie cronică hemoragică și ulceroasă, ...Malignizare Hemoragii masive. [1], [2], [3]
Cancer de trahee
» Secțiunea: Boli și afecțiuni
...în greutate, oboseală, durere, disfagie, stridor, febră, senzație de obstacol la nivelul traheei sau chiar o masă tumorală la nivelul gâtului. În unele cazuri pacienții pot prezenta episoade ...între 6 luni și 9 luni din momentul diagnosticului. (6)
Aspergiloza bronhopulmonară alergică (ABPA)
» Secțiunea: Boli și afecțiuni
...căile aeriene ale pacienților cu astm sau mucoviscidoză sunt colonizate cu Aspergillus fumigatus (fungi ubicuitari în sol). Unii din pacienții cu ABPA prezintă și alte boli alergice precum ...celulelor caliciforme din bronșiole. Rareori, alți fungi, ca Penicillium, Candida, Curvularia, Helminthosporium sau Drechslera spp. determină un sindrom identic, denumit micoză bronhopulmonară alergică, în absența astmului sau a ...demineralizarea osoasă și infecția pulmonară cu Pneumocystis jiroveci (P. carinii).
Arborele traheo-bronsic
» Secțiunea: Anatomie și fiziologie
Arborele traheobronsic este reprezentat de trahee si bronhii. Traheea este un organ tubular aflat in continuarea laringelui de la nivelul vertebrei C6 pana la T4, unde se imparte in cele doua bronhii principale. Anatomie/ structura Traheea are o lungime de aproximativ 10-12 cm si calibrul de 1,6-2 cm. Traheei i ...
Intestinul subtire
» Secțiunea: Anatomie și fiziologie
...sangele venos este drenat de venele jejunale si ileale, colectate de vena mezenterica superioara, tributara venei porte. Circulatia limfatica este initiata de la nivelul chiliferelor centrale ale vilozitatilor, ...rezectia unei portiuni intestinale. Enterotomie incizie la nivelul intestinului subtire.
Colonul - Intestinul gros
» Secțiunea: Anatomie și fiziologie
...intestinului gros Intestinul gros este situat in cavitatea peritoneala, submezocolic, pelvin si perineal. Acesta inconjoara ansele intestinale sub forma unui cadru deschis partial inferior, pe o ...in rect.Colopexie - fixare operatorie a colonului de peretele abdominal.
Rectul
» Secțiunea: Anatomie și fiziologie
...de a fi evacuat din organism. Anatomia rectului Rectul continua colonul sigmoidian de la nivelul vertebrei S3, aceasta limita superioara fiind marcata de punctul terminal al mezocolonului ...identifica spatiul prerectal. La femeie peritoneul formeaza excavatia rectouterina sau fundul de sac al lui Douglas, ce coboara mai mult spre planseul pelvian comparativ cu excavatia ...a regiunii anale. Proctoplastie - reconstructia chirurgicala a orificiului anal.
Cai biliare - Vezica biliara
» Secțiunea: Anatomie și fiziologie
...formeaza caile biliare extrahepatice, care vor constitui subiectul acestui articol. Anatomia cailor biliare extrahepatice Caile biliare extrahepatice se gasesc in etajul supramezocolic al cavitatii abdominale, sub ficat ...stomac. Coledocoenterostomie – legarea chirurgicala a canalului coledoc la intestin.
Anexele globului ocular - Ochiul (analizatorul vizual)
» Secțiunea: Anatomie și fiziologie
Anexele globului ocular includ structurile externe protective și componentele suplimentare extrinseci ale globului ocular, care contribuie în mod indirect la obținerea vederii. Din această categorie fac parte pleoapele, genele, sprâncenele, aparatul lacrimal și mușchii extraoculari. [1] Pleoapele Suprafața oculară expusă este protejată de către ...
Flegma în gât - ce este și de ce apare? - ORL
» Secțiunea: Ghid de sănătate
...sute de mililitri. Pentru o cuantificare corectă este necesară recoltarea sputei într-un recipient gradat, pe o perioadă de 24 de ore. În ceea ce privește cantitatea, expectorația poate ...culoare închisă, poate fi roșu aprins sau amestecată cu sânge.
Principalele pericole în aerul pe care îl respirăm - top în funcție de gravitate - Prevenirea bolilor
» Secțiunea: Ghid de sănătate
...pulmonar, cu apariţia emfizemului pulmonar.Aerosolul este în esență o colecție de particule purtate (transportate) de aer. Mai poate fi definit ca și sistem de particule solide sau picături ...cu antioxidanți (alimente, suplimente alimentare cu acizi grași omega 3).
De la viroză la pneumonie - ce se întâmplă în organism? - Simptome și afecțiuni respiratorii
» Secțiunea: Ghid de sănătate
...sunt Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus și Haemophilus influenzae. Aceștia colonizează nazofaringele și produc infecția în urma modificărilor apărării bronhopulmonare. Această pneumonie răspunde la terapia cu antibiotic, instituită rapid.În ...toracică, rar CT) și tratament antibiotic (în ambulator sau spitalizare).
Celula caliciforma
» Secțiunea: Dicționar
Celula caliciforma sau celula mucipara este o celula epiteliala cilindrica, avand aspectul unor calice ce secreta mucus. Celula caliciforma este o glanda unicelulara, la nivelul careia se gasesc celule caliciforme inchise, acoperite de mucoasa gastrica, si celule caliciforme deschise, la nivelul intestinului subtire.
Celula mucipara
» Secțiunea: Dicționar
Celula mucipara este termenul sinonim cu celula caliciforma.
Ce inseamna mai exact aceasta duodenita nespecifica?
» Secțiunea: Forum medical
Buna ziua, Am facut o endoscopie digestiva superioara si medicul a suspectat o enteropatie glutenica. In urma examenului anatomopatologic am primit diagnosticul de duodenita nespecifica, forma usoara. Microscopie: Fragmentele de mucoasa duodenala examinate prezinta vilozitati de 400-500 micron, LIE sub 10%, raport c/v 1/3-1/4, usoara hiperplazie de celule caliciforme, edem ...
Interpretare biopsie
» Secțiunea: Forum medical
...de0, 4/0, 2/0, 2 cm. Orientata in totalitate. Metoda coloratia HE si GiemsaMucoasa gastrica de aspect polipos cu glande superficiale alungite sineregulate, de tip hiperplazic, tapetate de epiteliu ...- negativ .Microscopic:Polip hiperplazic gastric cu focare limitate de metaplazieintestinala.Mai multe despre Caliciform (căutare avansată)