Cavitate bucala

Cavitatea bucala (gura)

» Secțiunea: Anatomie și fiziologie

Cavitatea bucala (cavum oris) reprezinta primul segment al tractului digestiv, prin intermediul caruia alimentele sunt preparate pentru digestie si ingerate. In acelasi timp, cavitatea bucala constituie camera rezonatoare pentru sunetele emise de corzile vocale si participa la respiratie. Raporturile cavitatii bucale - anterior comunica cu exteriorul prin orificiul bucal, delimitat superior si inferior ... captusiti de mucoasa cavitatii bucale. Ductul glandei parotide, canalul Stenon se deschide printr-o papila mica la nivelul celui de-al doilea molar superior. - Cavitatea bucala ......
Aftele bucale (Ulcerele bucale)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Aftele bucale sunt ulcere superficiale sau profunde care pot aparea oriunde pe mucoasa cavitatii bucale. Aftele bucale sunt cele mai ...un anumit tip de bacterie care se gaseste in cavitatea bucala le poate declansa. Pot fi manifestarea unei reactii alergice la anumite alimente. Studiile arata ca aftele bucale pot ...prezinta ca efect edvers supresia adrenala si predispozitia la candidoza. Tetraciclinele topice pot reduce severitatea ulceratiei, dar nu afecteaza recurenta: doxiciclina capsule de 100 mg dizolvate in 10 ...acestria prezinta efecte adverse importante, mai ales infectiile ...
Ciuperca pe limbă

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...3) Producerea unui dezechilibru la un moment dat în cavitatea bucală poate favoriza multiplicarea și colonizarea acesteia cu fungi și în consecință apariția afecțiunii. Saliva joacă un rol ...multiplicarea fungilor. Pe lângă acestea, igiena precară a cavității bucale, deshidratarea și nutriția deficitară realizează un mediu favorabil de dezvoltare. (4) Sunt incluși și alți factori precum: ...șansă de recidivă, mai ales dacă sistemul imunitar este afectat.
Ptialism (hipersalivatie, sialoree)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...ca o crestere a cantitatii de saliva in cavitatea bucala, care poate fi de asemenea cauzata de un clearence scazut al salivei. Hipersalivatia poate contribui la pierderea ...pancreatita - afectiuni hepatice - sindrom serotoninic - ulcere bucale - infectii orale Medicamente care pot produce hipersalivatie sunt: - clozapina - pilocarpina - ketamina - clorat de ...pe dinti sau clatitul gurii poate avea efect de uscare.
Tumori benigne ale rinofaringelui

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

... semicilindric care leaga fosele nazale cu laringele si cavitatea bucala cu esofagul. Este impartit in 3 segmente: Segmentul superior - Rinofaringe/Epifaringe/Nazofaringe/Cavum - ...examenul radiologic si pe absenta proteinei Bence-Jones in urina.
Sindromul Banti (splenomegalia congestivă, anemia splenică sau boala Frugoni)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...printre factorii declanșatori ai bolii se numără infecțiile ombilicale, bolile abdominale infecțioase, anumite enteropatii, anomalii congenitale ale splinei. Printre factorii favorizanți de declanșare a bolii ...(hemoragie localizată la nivelul tubului digestiv, eliminată prin cavitatea bucală) sau melenă (eliminarea sângelui digerat prin scaun, care provine din hemoragii ale tubului digestiv superior: esofag, ...repetarea hemoragiilor gastrointestinale, de instalarea insuficienței hepatice. [1]
Sindromul Coffin-Lowry

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...piramida nazala lata, fisuri palpebrale anormal alungite si cavitate bucala exagerata cu buze carnoase. Mainile sunt mari cu degete butucanoase. Alte caracteristici clinice cuprind statura scunda, ...limitele normale desi o frunte mare poate da falsa impresie de macrocefalie. Intirzierea inchiderii fontanelei anterioare este frecventa. Statura scunda devine aparenta la baietei precoce ... avand in vedere debutul tardiv al bolilor psihiatrice. (7)
Glosodinia - stomatodinia

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...relevă prezența fenomenelor dureroase primare la nivelul cavității bucale: gingii, mucoasă, uneori și epiglotă. Etiologia sa nu este complet elucidată, existând o serie de teorii ...a limbii de către corpi iritativi cum sunt: • Lucrări protetice cu margini tăioase; • Resturi radiculare, pereți de smalț rezultați din carii netratate; • Depozitele de tartru; • Alergia la componenta acrilică a protezelor; • Galvanismul lucrărilor ...- Tulburări de deglutiție datorită senzațiilor de corp străin în cavitatea bucală; - Tulburări de senzitivitate ale mu...
Ageuzia (pierderea gustului)

» Secțiunea: Semne și simptome

...procesului de îmbătrânire. Aceștia sunt dispuși în toată cavitatea bucală, faringe, epiglotă, fața internă a obrajilor și la nivelul buzelor. Acești receptori gustativi stimulați de alimente vor trimite impulsuri pe cale nervoasă (nervii cranieni VII, IX, X-bulb rahidian-talamus) către cortex (în lobul parietal) care va prelucra aceste ...în funcție de gradul leziunilor și reversibilitatea lor. (14)
Microdonția și macrodonția

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...poate fi pus înainte ca dintele să erupă în cavitatea bucală sau după erupția acestuia. Înainte de erupție, dintele poate cauza probleme de erupție și poate disturba poziția ...anormale pe care o ocupă acești dinți pe arcada dentară.
Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...se pot infecta. Cele mai frecvente localizări sunt: cavitatea bucală, orofaringe, nazofaringe, conjunctiva oculară, esofag, organe genitale, faţă, piept, regiunea axilară). (3) Pentru specialiştii din ...permite evitarea unui diagnostic greşit de insulinom. (1, 2)
Gingivita ulcerativă necrozantă acută

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...În cavitatea bucală există un echilibru între bacteriile, fungii şi virusile existente (așa-zise „sănătoase”). Atunci când acest echilibru ...patogeni care pot determina infecţii la nivelul cavităţii bucale, printre care şi infecţii severe ale mucoaselor gingivale. Gingivita ulcerativă necrozantă acută este o afecţiune rară, dar ...evite sărutul, până la vindecarea leziunilor din cavitatea bucală. (5)
Leucoplakia orala

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...vizibila sub forma de pete albe pe mucoasa din cavitatea orala, incluzind limba, dar si alte zone ale tractului gastrointestinal, urinar si genital. Leziunile trebuie diferentiate de candidoza sau lichen plan.Leucoplakia orala este descoperita la cel putin 3% din populatia lumii, mai ales la persoanele intre ...de combustie terminali din fumul de tigara irita mucoasa bucala si produc leukoplakia. Ani de fumat pipa, tigari si trabucuri pot conduce la keratoza benigna caracteristica a palatului ...medicamente au fost folosite in trialuri experimentale si necesita investigatii.
Durere de stomac

» Secțiunea: Semne și simptome

...în epigastru Gust neplăcut în cavitatea bucală (2) Ulcer Gastric: Defect profund al peretelui gastric ce trece de mucoasa gastrică. Etiologia constă în infecția cu ...diagnosticului diferențial cu o serie de patologii esofagiene și pancreatice.
Limba albă (Leucoplachia)

» Secțiunea: Semne și simptome

...sau a unui stadiu precanceros al limbii și cavității bucale. [1] [2] Cauzele limbii albe Modificările la nivelul limbii pot sugera o serie de boli infecțioase, iar tratamentele diferă ...și alte părți ale cavității bucale. În special, candidoza orală afectează copiii născuți de mame care suferă de candidoză vaginală, caz în care se recomandă ...albe sau galbene. Ulterior, petele acoperă limba și cavitatea bucală. În astfel de cazuri se recomandă un tratament cu penicilină orală și evitarea contactelor sexuale. ...anomaliei, simptome antecedente, consumul de ...
Durere de ureche

» Secțiunea: Semne și simptome

...proteja pielea acestei structuri anatomice, având proprietăți bactericide. Blocarea canalului auditiv extern de către un dop de ceară determină pierderea acută a auzului la nivel unilateral, durere de ...specialitate și a unor explorări țintite dictate de simptomatologia pacientului.
Sinuzita maxilară odontogenă (de cauză dentară)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...premolarul 2, molarul 3, premolarul 1, mai rar caninul) și nu poate fi tratată singular, ci doar prin asocierea unei terapii de înlăturare a factorului care a declanșat boala. Anatomia sinusului maxilar Sinusul maxilar reprezintă o cavitate inclavată în osul maxilar, situată paramedian de fosele nazale, deasupra apexurilor premolarilor si molarilor superiori și ...inexistent sau dacă a existat un proces inflamator periradicular care a distrus tabla osoasă din această zonă; Împingerea unui dinte sau a ...alveolei imediat postextracțional; Incorecti...
Alterarea gustului (disgeuzia)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...de miros, sensibilitatea termică, dureroasă și tactilă, proiecțiile corticale ale acestora fiind învecinate. Capacitatea limbii de a percepe senzațiile gustative crește în prezența stării de foame, ...Prezența mai multor tipuri de aliaje metalice în cavitatea bucală crește riscul de galvanism bucal. 9. Purtarea de proteze dentare totale. 10. Avitaminoze A și B. ...adevărat pericol pentru persoanele ce suferă de tulburări hidro-electrolitice.
Disfagia

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...de inghitire, prin care bolul alimentar este transportat din cavitatea bucala prin faringe si esofag pana in stomac. In mod normal, deglutitia implica o serie de contractii voluntare si ...important factor de risc pentru aparitia pneumoniei. Pe baza antecendentelor medicale ale pacientului, dar si a examenului fizic se poate stabili diagnosticul, confirmat apoi de explorarile paraclinice: examenul radiologic ...nutritiei enterale poate fi continua sau intermitenta, intestinala sau gastrica.
Abcesele primare ale lojilor superficiale mandibulare

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...frecvente incriminate în apariția abceselor se numără procesele periapicale, litiaza canalelor glandelor salivare, dar și propagarea de vecinătate a infecțiilor. Abcesul spațiului submandibular Limite Superior și Medial – mușchiul ...exercitarea presiunii pe glanda salivară, se elimină puroi prin caruncula salivară; 2. Abcesul în semilună – are o localizare peribazilară; 3. Abcesul submentonier – sunt absente semnele inflamatorii în cavitatea bucală; 4. Abcesul sublingual – manifestările în cavitatea bucală sunt mult mai atenuat...
Corpi străini laringieni

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...de plâns, la sugar • Sialoree (pierderea salivei din cavitatea bucală, datorată în acest caz durerii la înghițire) Diagnostic Clinic Diagnosticul de corp străin la nivel laringian este facil, dar ...la tratament, pot fi și ei suspectați de această patologie.
Glosita romboidă

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Limba în hartă geografică;- Traumatisme la nivelul limbii;- Manifestările bucale din sifilis; - Tuberculoza linguală;- Candidoza bucală. Tratament Se instituie tratament antifungic care poate conține: ketoconazol, fluconazol ...reinfectarea, tratarea eventualelor proteze sau dispozitive purtate în cavitatea orală cu substanțe antiseptice și antifungice, curățirea lor sistematică pentru a nu întreține focare de infecție. ...anumite forme de glosită romboidă pot evolua spre malignizare.
Hiperplazia gingivală

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...hiperplazie gingivală sunt fenitoina, ciclosporinele și blocante ale canalelor de calciu. Fenitoina este un medicament anticonvulsivant administrat în cazul unor tipuri de ...nifedipină nu afectează zonele lipsite de dinți din cavitatea bucală (zonele edentate), dar poate afecta mucoasa gingivală din jurul implanturilor dentare (regiunea peri-implantară). (4) Prin ...dinți) sau generalizată (la nivelul gingiilor întregii cavități bucale). Aspectul gingiilor este crescut în volum, de culoare roz-pal; la palpare gingiile sunt ferme și nu sunt ...mai preze...
Cancerul limbii

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...fumate și cu durata fumatului. Incidența cancerelor de cavitate bucală este de 6 ori mai mare în rândul fumătorilor față de nefumători. Expunerea la tunun determină ...neoplazice de a prolifera.Transformarea pre-neoplazică a țesutului cavității bucale poate fi oprită și chiar reversibilă dacă pacientul renunță la fumat.Un alt studiu care confirmă implicarea fumatului ... rata de supraviețuire mai mică, în jur de 30-50%.
Stomatita aftoasă cronică recidivantă

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...(RAS) este o afecțiune inflamatorie cronică a mucoasei bucale, caracterizată prin ulcerații recurente sub formă de afte, ce evoluează timp îndelungat. Mecanismele producerii acesteia sunt încă ...traumatism produs prin care rezultă o plagă superficială în cavitatea bucală (înțepare, rănire în timpul masticației, traumatizare prin periaj sau injecții cu anestezice) se poate complica ...medicamente – anumite antiinflamatoare nesteroidiene sau blocante ale canalelor de calciu pot cauza afte. Stresul favorizează apariția și recurența ulcerațiilor....
1 2


Mai multe despre Cavitate bucala (căutare avansată)