Dinamica multiplicarii bacteriilor
Dinamica multiplicarii bacteriilor
Insamantate in mediu adecvat, incubate la 37grade C, urmarite din ora In ora bacteriile vor urma 4 faze caracteristice ale multiplicarii populatiei bacteriene:
a) Faza de latenta (faza de lag) : reprezinta perioada de adaptare a bacteriilor la conditiile de mediu. Bacteriile au un metabolism activ de sinteza al enzimelor, celula bacteriana creste in dimensiuni.
b) Faza de crestere logaritmica (faza exponentiala) : celulele bacteriene incep sa se divida permanent, ritmic. Durata fazei este de 8-12 ore.
c) Faza stationara (faza de concentratie M) : mediul de viata devine mai putin favorabil prin consumul substantelor nutritive, acumularea de metaboliti toxici.
Numarul bacteriilor vii ramane constant prin:
- persistenta bacteriilor vii,
- echilibru intre bacteriile care mor si cele care iau nastere prin diviziune datorita acumularii de cataboliti toxici si a pH-ului mediului.
d) Faza de declin: substratul nutritiv saraceste, metabolitii toxici sunt in cantitate mare ceea ce face ca bacteriile moarte sa depaseasca progresiv numarul celor vii, pana la autosterilizarea culturii. Durata fazei depinde de specia microbiana.
Insamantate in mediu adecvat, incubate la 37grade C, urmarite din ora In ora bacteriile vor urma 4 faze caracteristice ale multiplicarii populatiei bacteriene:
a) Faza de latenta (faza de lag) : reprezinta perioada de adaptare a bacteriilor la conditiile de mediu. Bacteriile au un metabolism activ de sinteza al enzimelor, celula bacteriana creste in dimensiuni.
b) Faza de crestere logaritmica (faza exponentiala) : celulele bacteriene incep sa se divida permanent, ritmic. Durata fazei este de 8-12 ore.
c) Faza stationara (faza de concentratie M) : mediul de viata devine mai putin favorabil prin consumul substantelor nutritive, acumularea de metaboliti toxici.
Numarul bacteriilor vii ramane constant prin:
- persistenta bacteriilor vii,
- echilibru intre bacteriile care mor si cele care iau nastere prin diviziune datorita acumularii de cataboliti toxici si a pH-ului mediului.
d) Faza de declin: substratul nutritiv saraceste, metabolitii toxici sunt in cantitate mare ceea ce face ca bacteriile moarte sa depaseasca progresiv numarul celor vii, pana la autosterilizarea culturii. Durata fazei depinde de specia microbiana.
La o căutare rapidă nu am găsit rezultate pentru acest subiect. Click aici pentru o căutare avansată