E251

E251 sau nitrat de sodiu este un conservant artificial care se foloseste la colorarea indirecta a carnii. Are si rolul de a impiedica dezvoltarea bacteriilor patogene Clostridium botulinum, Clostridium perfringens, Clostridium sporogenes, precum si Bacilus cereus, Helicobacter pylori, Listeria monocytogenes. Toti nitritii si nitratii pot sa formeze nitrosamine care se asociaza cu cresterea riscului de cancer. Nitratii alcatuiesc cu hemoglobina compusi stabili, adica methemoglobina care reduce capacitatea de transportare a oxigenului, determinand hipoxie celulara, cefalee, cianoze. Ca si simptome mai da hipertensiune, alergii, urticarie, afectiuni ale glandei tiroide. Doza zilnica recomandata este de 5, 0 mg/kg corp. Nu se recomanda consumul frecvent de E250.




Conservanți sintetici și naturali - Alimentație

» Secțiunea: Ghid de sănătate

...când sunt administrați în doze corespunzătoare. [2], [3], [4] Clasificarea conservanților alimentari Conservanții alimentari pot fi clasificați, în funcție de natura chimică, în: conservanți naturali și ...produse alimentare. Nitritul de sodium (E250) îndeplinește un rol dublu în industria alimentară: previne dezvoltarea toxinei botulinice la nivelul preparatelor din carne și menține ...deserturilor congelate. Nitratul de sodium (E251) este un conservant sintetic utilizat frecvent pentru prevenirea alterării cărnii sărate și...
Intoxicatia acuta cu nitriti - constientizam acest pericol?

» Secțiunea: Forum medical

...sub numele generic de "E"-uri, cum ar fi E249, E250, E251, E252 etc. In conditiile din tara noastra, in special in mediul rural, unde s-a practicat o agricultura intensiva ...Paul SERBAN - medic primar MG/MF, comuna Nicseni, judetul Botosani


Mai multe despre E251 (căutare avansată)