E951

E951 sau aspartam este un edulcorant intens si potentiator de aroma, fiind artificial. A fost descoperit din intamplare de Schlatter in 1965. Din punct de vedere chimic este un ester N-metilic de N-L-alfa-aspartil-L-fenilalanina, dipeptidic obtinut prin purificarea si eliminarea izomerilor inactivi sau sinteza catalizata enzimatic. Aceasta sinteza pleaca de la doi aminoacizi : acid aspartic si fenilalanina. Puterea de indulcire a acestuia este de 150-200 de ori mai mult decat a zaharozei. Este solubil in apa 10g/l apa la temperatura de 20 grade C, fiind stabil la pH-4, 2. Aspartamul are o putere de indulcire si mai mare decat a altor edulcoranti intensi de sinteza (acesulfamul K si zaharina). Acesta este metabolizat in organism la fel ca dipeptidele, fiind descompus in componentii metanolului. E951 este interzis bolnavilor de fenilcetonurie, care este o maladie genetica. Doza zilnica recomandata este 40 mg/kg corp, iar pentru compusii sai de degradare (dicetopiperazine) de 7, 5 mg/ kg corp. Ca si efecte adverse ale acestui aditiv amintim oboseala, ameteli, halucinatii, iritabilitate, dureri de cap, palpitatii, anxietate, dureri articulare, spasme musculare, pierderea memoriei si cancere de creier. Nu se recomanda consumul frecvent.






La o căutare rapidă nu am găsit rezultate pentru acest subiect. Click aici pentru o căutare avansată