E954

E954 sau zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu, calciu este un edulcorant intens, artificial, fara valoare calorica, descoperit in 1879 de Fahlberg si Remsen. Din punct de vedere chimic este 1, 1-dioxid de 3-oxo-2, 3 dihidrobenzo izotiazol. Se produce plecand de la toluen sau acid antranitic. Este mai dulce de 300-500 ori mai mult decat zaharoza. Este solubil in apa 1000g/l apa la 20 grade C, fiind stabil la caldura si pH 3, 5-8, 0. Are un gust amar sau metalic ce poate fi corectat cu alti edulcoranti, ca aspartamul sau ciclamatii. Nu se metabolizeaza in organism, fiind eliminat pe cale urinara. Este in grupa 2b ca agent cancerigen. Doza zilnica recomandata este de 2, 5 mg/kg. Interfera cu procesele de coagulare a sangelui, cu glicemia si functiile digestive, tulburandu-le. Nu se recomanda consumul frecvent si depasirea dozei zilnice admise.






La o căutare rapidă nu am găsit rezultate pentru acest subiect. Click aici pentru o căutare avansată