Fibroblast

Celula a tesutului conjunctiv nediferentiata.


Tumorile sclerei

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...episcleral, fie intrascleral. Histopatologic masa tumorala e constituita din fibroblaste fusiforme dispuse in fascicule paralele. Pot fi considerate uneori simple hiperplazii posttraumatice atunci cand proliferarea este mult mai ...afecteaza indeosebi sclera si episclera anterioara, ceva mai bine vascularizate.
Chisturile corzilor vocale

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...mai multa mucoasa. Stratul de sub lamina propria contine fibroblaste care produc protein extracelulare. Se va evita lezarea acestui strat si formarea de fibroze. Dupa operatie pacientul va ...observa 90% din rezultatul functional chirurgical la aproximativ 3 saptamini.
Aplazia medulara

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...culturi de celule replicate (limfocite periferice stimulate sau fibroblaste din piele) se face la doze mici de mitomicina C, examinindu-se apoi celulele in metafaza si ...Deferoxamina este chelatorul de fier disponibil in forma parenterala.
Fractura

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...inlatura progresiv materialul non-viabil. Vasele de singe aduc si fibroblaste in peretii vaselor care se vor multiplica si produce fibre de colagen. Astfel cheagul de singe este inlocuit ...unor mici fragmente incarcerate in articulatie si invizibile pe radiografie.
Fibrosarcom

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Fibrosarcomul este o tumora de origine mezenchimala compusa din fibroblaste maligne si colagen. Poate aparea ca o masa de tesut moale sau o tumora osoasa primara sau secundara. ...si determinarea succesului tratamentului, cu prevenirea extinderii secundare a bolii.
Infarctul osos (osteonecroza)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...A doua, celulele mezenchimale se diferentiaza in osteoblaste sau fibroblaste. In conditii favorabile se formeaza straturi de os nou pe suprafata trabeculelor osului mort. Histologic, maduva hematopoietica moarta ...pentru osteonecroza avansata care nu raspunde bine la terapia nonchirurgicala.
Osteogenesis imperfecta

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...sintezei de colagen tip I, III, V de catre fibroblaste - se efectueaza studii de stabilitate termica pentru colagen - analiza compozitiei aminoacide a colagenului - testarea AND ...tipul III este scurtata. Tipul II este fatala in prenatal.
Chist osos

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...cavitati cu sange. Tesutul prezinta septuri maro. Stroma contine fibroblaste proliferative, zone de formare de osteoid si celule multinucleate gigant. Exista mitoze dar fara figuri atipice.Examen histologic (chist ...trebuie monitorizati pentru toata viata datorita riscului de sarcom secundar.
Boala Peyronie

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...tesutul microscopic. Se elibereaza citokine si se activeaza proliferarea fibroblastelor cu producere de colagen, componentul principal al placilor fibroase din tunica albuginea.S-au determinat anumiti factori de risc pentru ...peniene minore. Dupa multiplele traume microvasculare, cantitati mari de fibrina se acumuleaza sub forma unei placi, de obicei de-a lungul liniei de mijloc dorsale sau ventrale a tecii ...si invazive mecanice au rezultate mai bune decit cele unice.
Degete hipocratice - hipocratism

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...matrice a patului unghial mai putin densa. Sunt observate fibroblaste primitive cu nuclei largi, citoplasma bazofilica. Periostul patului unghial este ingrosat cu penetratie vasculara ridicata. Fibrele de colagen ...Nu exista complicatii directe pentru hipocratism, cu exceptia aspectului cosmetic.
Morfea - Sclerodermia localizata

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...corectarea deformarilor. Patogenie si cauze Supraproductia de colagen de catre fibroblaste in tesutul afectat este comuna in toate formele de morfee, desi mecanismul prin care aceste fibroblaste sunt activate ...membrelor si contracturi care determina limitarea miscarii si dizabilitate permanenta.
Boala buloasa a dializei

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...degranulate si a maselor de hialin granulofilamentos secretat de fibroblaste. Examenul prin imunofluorescenta directa arata prezenta imunoglobulinei G si inconstant a imunoglobulinei A, M, a fibrinei si a ...Pentru bulele infectate secundar poate fi necesar tratamentul cu antibiotice.
Tumorile cardiace

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...vasculare. Mai pot cuprinde si zone solide cu fibroblaste. Canalele vasculare variaza larg in dimensiune si forma, frecvent formind multiple canale anastomotice. Canalele sunt captusite ...mai ales cind excizia chirurgicala completa nu este fezabila.
Granulomul inelar

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...celulara, avind efect citotoxic direct pe histiocitele activate, fibroblaste si limfocitele din infiltratul dermic. Prognostic Rezolutia spontana a granulomului inelar localizat apare in doi ani in 50% ...inelar trebuie informati asupra naturii benigne si evolutia leziunilor.
Colita cu citomegalovirus

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...mari si citoplasmatice mici. Virusul creste preferential in celulele fibroblaste.Studiile arata ca aproximativ 50-80% din populatia lumii este seropozitiva pentru citomegalovirus. Odata cu folosirea agentilor imunosupresivi si cresterea ...care necesita terapie chirurgicala au de asemenea un prognostic negativ.
Miocardita virala

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...stadiile cronice si de vindecare miocitele sunt inlocuite cu fibroblaste - tesut de cicatrice. Diagnostic diferential stenoza aortica tumorile cardiace ...pacienti. Unii pacienti dezvolta miocardita cronica, cardiomiopatie dilatativa sau ambele.
Cicatricile cheloide si hipertrofice

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...cicatricea normala matura, contine o densitate mare de fibroblaste si fibrile de colagen unidirectionale cu organizare si orientare diferita. Cheloizii difera de cicatricile normale printr-o ...eficacitate si recurente scazute, siguranta radioterapiei a fost problematica.
Sindrom MILS (sindrom Leigh mostenit pe cale materna)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...activitatea piruvat dehidrogenazei poate fi verificata pe leucocite si fibroblaste prelevate. (5) (6) Studii imagistice RMN:RMN-ul efectuat imediat dupa nastere poate arata dilatarea ventriculilor, atrofia cerebrala, hidrancefalie, ...indicata testarea activitatii enzimatice pentru celulele corionice. (6) (3)
Demodecidoza (infectia cu Demodex)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...organizat din celule epitelioide si histiocite inconjurate de fibroblaste, limfocite si plasmocite. Demodex a fost observat in centrul acestor granuloame. Infectarea pleoapelor de catre speciile de ...un nivel acceptabil fiind mentinuta printr-o igiena adecvata. (2)
Boala Weber-Christian (paniculita nodulara febrila)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...al treilea stadiu, celulele spumoase sunt inlocuite de fibroblaste iar reactia inflamatorie este inlocuita de tesut fibrotic. (4) (3)   Tratament Nu se cunoaste o terapie uniform eficienta ...intestinelor, splinei, rinichilor sau a suprarenalelor pot deceda. (6)
Ulcerele diabetice (mal perforant plantar)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...de hidratare a plagii promoveaza proliferarea si migrarea fibroblastelor si a keratinocitelor, sinteza colagenului, angioneza si contractia plagii. In prezent exista nenumarate categorii de pansamente ...asemenea promitatoare, asa cum sunt plasturii bogati in fibrina. (1) Mecanism fiziopatologic Matricea extracelulara Matricea extracelulara este reteaua structurala externa de care se ataseaza celulele intr-un organism multicelular. ...66% iar riscul de amputatii creste la 12%. (8)
Progeria - sindromul Hutchinson-Gilford

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...părul cărunt. Studiile in vitro efectuate pe fibroblaste au indicat celule slab dezvoltate, cu reacții alterate la factorii de creștere și prezentând un nivel ridicat ...inaniția, crizele, marasmul sau traumele accidentale la cap. (9)
5-oxoprolinuria

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...sintetazei poate fi măsurată în eritrocite, leucocite și fibroblaste. 5-oxoprolinaza nu este prezentă în eritrocite, însă se găsește în leucocite și fibroblaste. Deficiența de glutation sintetaza ...există risc crescut de convulsii, leziuni cerebrale, coma. [1]
Boala periapicală

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...imun, acționând în schimb ca stimulanți ai celulelor fibroblaste și osteoblaste, a țesutului de cicatrice și a osului dens produs local. Când condițiile nu sunt favorabile, ...Tumorile agresive sunt rezecate prin chirurgie radicală. (5) (7)
Boala Niemann-Pick tip C (Alzheimer infantil - demența infantilă)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...constă în demonstrarea afectării transportului intracelular al colesterolului în fibroblaste cutanate din cultură. Acest test se face doar în centre specializate. Dezavantajele acestui test sunt invazivitatea (necesită biopsie ...factor prognostic este vârsta de debut. (2, 4, 9)


Mai multe despre Fibroblast (căutare avansată)