Foliculogeneza

Foliculogeneza este un proces continuu care se desfasoara pe toata perioada reproductiva a femeii, constand In maturarea unui numar mare de foliculi primordiali In cursul fiecarui ciclu menstrual. In fiecare luna un singur folicul ajunge la maturitate completa care culmineaza cu eliberarea ovocitului (ovulatie).
1. Foliculii primordiali
Este primul stadiu de dezvoltare al foliculilor ovarieni. Este format dintr-un ovocit primar.
2. Folicul primar inactiv
Are dimensiuni mai mari, are aceeasi dispozitie si caracteristici, dar la periferia ovocitului exista un epiteliu simplu complet.
3. Folicul primar activ
Are dimensiuni mai mari decat precedentii, are aceeasi dispozitie. Ovocitul are dimensiuni mai mari, are aceleasi caracteristici.
4. Folicul secundar
Are dimensiuni mari (10mm), este dispus mai spre profunzime. Ovocitul este mare, de forma rotunda, are citoplasma bogata, bazofila, granulara, are un nucleu mare, unic, veziculos, situat excentric.
5. Folicul tertiar
Reprezinta foliculul matur sau de Graaf. Este o formatiune rotund ovalara mare (20-30mm), proeminenta la suprafata ovarului si se Intinde Inspre medulara.




Anovulația cronică

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...boli asociate aparatului genital feminin (hiperplazie sau cancer endometrial), boli neurologice (epilepsie). Se poate asocia şi cu medicaţia neuropsihiatrică (acid valproic). [4] Simptomatologie Anovulaţia cronică se ...hipertrofia tiroidei; modificări ale conformaţiei sânilor şi galactoree (hiperprolactinemie); raportul de distribuţie a grăsimii (talie/şolduri) modificat (obezitate, sindrom Cushing, ...a corpului galben/luteal. Hiperprolactinemia este corelată cu episoade de ovulaţie spontană ce pot determina apariţia sarcinilor. Anovulaţia hipogonadotro...
Insuficiența ovariană

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...feminin este alcătuit din organe genitale interne: ovare, trompe uterine, uter şi vagin şi din organe genitale externe: labii mici, labii mari şi clitoris.   Ovarele sunt organe pereche, situate ...şi progesteron). Din punct de vedere histologic, ovarele sunt formate din: epiteliu de suprafaţă, albuginee, cortex ovarian şi medulara ovarului. Cortexul ovarian este compus din stromă (ţesut conjunctiv) ...luteală, postovulatorie (apariţia coprului galben/luteal). În cadrul ciclului endometrial, care ţine de modificări ce apar la nivelul uterului, se evidenţiază, de aseme...
Defect de fază luteală

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...descris în anul 1949 de către Dr. Georgeanna Jones. Transformarea secretorie insuficientă a endometrului, rezultată din producţia insuficientă de progesteron, a fost implicată atât în cazul ...care pot fi patologice. (1) Fiziologia unui ciclu menstrual normal Ciclul menstrual cuprinde o perioadă de 28 de zile, pornind numărătoarea de la prima zi a menstruaţiei ...ce căptuşeşte endometrul se desprinde de pe peretele uterin şi marchează începutul sângerării menstruale. Etapa foliculară – marchează evoluţia foliculului ovarian, ...defect...


Mai multe despre Foliculogeneza (căutare avansată)