Gust dulce
» Secțiunea: Boli și afecțiuni
...Tulburarile gustului si ale mirosului au fost in general greu de diagnosticat si tratat datorita lipsei de intelegere a acestor simturi si a ...secundar in variate boli sau poate reprezenta simptomul de baza. Deficitele gustative si olfactive pot determina anxietate, depresie si chiar deficite nutritionale datorita diminuarii placerii alimentare.Pierderea mirosului si/sau ...amenintatoare de viata, afectind detectarea fumului intr-un incendiu sau capacitatea de a identifica alimentele degradate. Se pare ca 80% dintre tulburarile gustative sunt de fapt tulburari ale mirosului. Patofizi...» Secțiunea: Anatomie și fiziologie
...Dulce, sărat, amar și acru sunt cele patru gusturi fundamentale percepute de papilele gustative. Al cincilea gust a fost descoperit în urmă cu un secol de către ...conțin, de asemenea, glutamat. Cum a fost descoperit gustul umami? La baza cercetărilor a stat un tip de supă tradițională japoneză, supa dashi, ce conținea alge și ciuperci Shiitake. Gustul ...din alge prin procedee chimice. În urma unor extracții apoase, urmate de îndepărtarea unor compuși (manitol, sare, clorură de potasiu) prin cristalizare, precipitare și evaporare la presiune redusă ...din diferiți ...» Secțiunea: Anatomie și fiziologie
...sănătoasă, se utilizează substanţe cunoscute, bolnavul fiind cu ochii închişi. Tulburări patologice ale funcţiei olfactive: - Hiposmia sau diminuarea mirosului; - Anosmia sau pierderea mirosului; - Hiperosmia sau creşterea senzaţiei olfactive; - Parosmia - confundarea mirosurilor; - Cacosmia ...diminuarea acuităţii vizuale pe parcursul zilei. Etiologia tulburărilor de vedere este reprezentată de: - Leziuni ale nervilor optici; - Nevrite cu etiologie variată; - Leziuni ale segmentului central ...reprezintă deficitul vizual în jumătate de câmp viuzal; - Îngustare...» Secțiunea: Boli Related
...terapia cu anorexie, scadere in greutate si alte simptome ale problemelor nutritionale. Pentru pacientii care au astfel de probleme totusi, terapiile anticancer pot complica recuperarea ...statusului nutritional. Succesul terapiei anticancer este influentat de capacitatea pacientului de a tolera terapia, care la randul ei va fi influentata de statusul nutritional pre-tratament. ...sunt: anorexia modificarile gustului satietatea precoce greata varsaturile mucozita/esofagita ...Sunt disponibile formule speciale pentru persoanele cu anumite condit...» Secțiunea: Boli Related
... nuga miere, dulceaţă fructe confiate – deosebit de lipicioase E important de menţionat că există şi alimente care conţin zahăr sub formă mascată: ... fără zaharuri între mese (de evitat aşa-zisele „gustări” de tipul prăjiturilor, biscuiţilor cu cremă, batoanelor de ciocolată etc.) la sfârşitul mesei, ...salivar, neutralizând astfel pH-ul acid şi protejând împotriva cariilor.» Secțiunea: Ghid de sănătate
...de alimente, considerăm că tot ceea ce mâncăm are gust fie dulce, fie sărat, amar, acru, iute sau umami. Conform unui grup de cercetători din cadrul Universității Deakin din Australia, ...în acest caz, contrar cazului carbohidraților, cei care au capacitatea de a-l detecta, au tendința de a consuma mai puține alimente cu conținut ridicat de grăsimi. Rezultatele cercetării au fost publicate în Journal of Nutrition.Sursa: New Atlas» Secțiunea: Ghid de sănătate
...zarzavaturi din Europa si Asia de vest. Are un gust mai puternic de telina. Planta este deseori folosita in afectiunile specifice femeilor.Familie: Apiaceae (Umbelliferae)Extractie: Distilare din radacina proaspata, ...frunze si lujere.Nota parfumului: Mijloc.Descriere aromatica: Parfum puternic, picant, dulce si amintind de angelica sua telina.Proprietati: Antimicrobian, antiseptic, antispastic, carminativ, diuretic, emanagog, expectorant, depurativ, diaforetic.Actiune medicala: Trateaza indigestia, spasmele si congestia digestiva, reumatismul, circulatia deficitara si menstruatia ner...» Secțiunea: Ghid de sănătate
...care suferă de obezitate. De asemenea, remanența preferinței pentru dulce indiferent de vârstă la persoanele obeze, ar putea influența activitatea sistemului de recompensă și ar putea stimula supraconsumul.La ...diferite de zahăr pentru a identifica preferința individuală pentru gustul dulce. În acest scop, a fost utilizată analiza PET (tomografia cu emisie de pozitroni) cu ajutorul căreia a ...descoperirea unor noi metode de abordare a obezității.Sursa: Medical Xpress» Secțiunea: Ghid de sănătate
...neagră, pastele și orezul integrale etc.) sunt mult mai sănătoase decât cele rafinate, cu o culoare mai deschisă. Prin analogie la fel ar trebui să se întâmple și ...melasă. Aceasta dă practic diferența de culoare și de gust – zahărul brun este mai dulce și are o savoare mai intensă, iar textura sa este mai granulată decât a celui alb. La nivel ...nutritive, dar care consumat în exces poate avea efecte negative.» Secțiunea: Ghid de sănătate
...una strânsă și cu năbădăi. Cu greu rezistăm la dulce, deși știm că nu ne face bine. Dintre toate formele, zahărul adăugat e cel mai periculos. Și, din ...alimentară. Motivul e simplu: are rolul de a intensifica gustul alimentelor și băuturilor și de a ne crește plăcerea cu care le savurăm. Așa a ajuns să fie ...și conserve, la sosuri, muștar, ketchup, dar și sucuri carbogazoase. Problema e că, fiind folosit în atât de multe alimente incluse în dieta noastră zilnică, ajungem că consumăm ...conținute în mod natural de ingredientele ce stau la baza alimentelo...» Secțiunea: Ghid de sănătate
...investigat în ce măsură variantele genetice asociate receptorilor pentru gust influențează preferințele pentru gustul dulce, sensibilitatea la gustul specific al grăsimilor și aversiunea pentru gustul amar al vegetalelor cu frunze verzi, alegerile alimentelor ...purtau cel puțin un genotip cu risc asociat alegerilor nesănătoase pentru gustare. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul științific Nutrients.„Copiii obișnuiesc să consume acum un număr mai important ...bine factorii ce contribuie la „epidemia” de obezitate în copilărie,&rdqu...» Secțiunea: Ghid de sănătate
...aportul caloric, posibil datorită efectelor sale asupra nivelului de hormoni, mai precis asupra grelinei (hormonul care controlează senzația de foame). Obiceiul de a fuma a fost asociat dintotdeauna ...legătura dintre abstinența de nicotină și consumul alimentar pe durata nopții. Participanții au fost împărțiți în două grupuri. Primul grup a fost grupul C-cig în care participanții au ...le-a fost interzis să își aprindă țigara pe durata testului. Testul a durat 15 minute, urmat fiind de o pauză de 45 minute, după care aceștia au consumat la libera alegere o vari...» Secțiunea: Ghid de sănătate
...căpătat în ultimii ani foarte multă popularitate o constituie capacitatea zahărului de a acționa ca un agent adictiv, activând mecanisme neurobiologice similare dependențelor de substanțe. Deoarece nu se ...dintre restricție și compulsie a zahărului din alimentație, care încurajează comportamentul asemănător adicțiilor (addictive-like) și nu efectele neurochimice pe care zahărul le-ar putea manifesta la nivel cerebral. (1) Mecanismul restricție/ compulsie Dependența este un fenomen adaptativ, un răspuns ...alimente. (2)Studiile realizate pe animale au remarcat faptu...» Secțiunea: Ghid de sănătate
...Mama Cel mai probabil mișcările copilului au devenit tot mai clare. În cursul următoarelor săptămâni, copilul va fi din ce în ce mai activ. Dar, pe măsură ce avansează sarcina, bebelușul crește și dispune de mai puțin spațiu pentru a se mișca.Hainele de maternitate sunt acum o necesitate - ...temperaturii. Bebelușul percepe și lumina din exterior, chiar dacă ochii rămân în continuare închiși. Dacă lumina este prea puternică și îl deranjează, copilul își acoperă ochii cu mânuțele. În plus, el face deosebirea dintre gustul dulc...» Secțiunea: Ghid de sănătate
...PARȚIAL ADEVĂRAT Unul dintre cele mai cunoscute „simptome” ale sarcinii îl reprezintă poftele alimentare ale viitoarei mame. Deși ele sunt un fapt real, nu toate femeile ...combinații bizare de alimente. Și reversul este posibil: pe durata sarcinii ea poate dezvolta o aversiune față de un anumit aliment, mai ales dacă felul respectiv are un gust și/sau un miros puternic. Mecanismul care declanșează poftele alimentare în sarcină nu este deocamdată înțeles în totalitate. Nici ...la femei. Principalii factori implicați se presupune că ar fi hormonii...» Secțiunea: Ghid de sănătate
...să-și strângă pumnul. Dezvoltarea gatului îi permite să întoarcă capul după bunul plac.Fetusul începe chiar să-și sugă degetul mare (studiile arată că bebelușul preferă gustul dulce din lichidul amniotic, pe când la gustul sărat nu reacționează). Se perfecționează plămânii și primele mișcări respiratorii se schițează. Fetusul inspiră și expiră lichid amniotic.În săptămâna a 15-a copilul măsoară 12 cm și cântărește 65 grame. Sfaturi Aplică o cremă împotrivă vergeturilor în special pe abdomen, dar și pe ...elasticitatea ...» Secțiunea: Ghid de sănătate
...(1) Puterea de îndulcire și calorică Fructoza este cel mai dulce monozaharid, fiind predominant în miere și conferindu-i acesteia gustul dulce, mult mai intens comparativ cu zahărul. În medie, mierea (substanța uscată) este de 1,5 ori mai dulce.Sub ...de doză, care nu poate fi atinsă având în vedere recomandările pentru o dietă echilibrată care presupun limitarea consumului de miere și zaharuri în general. Dintre acestea, cele ...prezent în miere, consumul acesteia nu influența variațiile glicemiei post-ingestie, comparativ cu zahărul (50% g...» Secțiunea: Dieta și alimentație
...si mirodeniiBucataria chinezeasca a elaborat o teorie originala asupra gustului, care trebuie sa realizeze un echilibru intre cele cinci arome de baza - acru, amar, dulce, picant si sarat. Nenumarate condimente si mirodenii sunt utilizate pentru a imbogati gustul bucatelor. De altfel, combinarea aromelor este uneori surprinzatoare pentru ...climatului au imbogatit gastronomia chinezeasca cu o varietate de condimente.» Secțiunea: Dieta și alimentație
...cel recomandat, în mare din cauza faptului că există numeroase produse bogate în sare fără ca noi să știm acest lucru. Acesta este motivul pentru care, în acest ... Există mâncăruri care conțin multă sare deși nu au gust sărat Deși este o idee excelentă să nu mai adăugăm atât de multă sare în mâncare atunci când servim ...mg de sodiu per porție. O bucată de turtă dulce are 240 de miligrame de sodiu, o felie de tort poate conține între 250 și 300 de miligrame ...de sare” și „conținut redus de sare” de pe etichete.» Secțiunea: Ghid de sănătate
...Vazul Nou-nascutul vede la nastere, ochii reactioneaza la lumina, dar nu are vedere cromatica. Miscarile globilor oculari sunt necoordonate, iar strabismul convergent tranzitor este aproape fiziologic. Fanta palpebrala este mare, ochii ...canalul pelvi-genital. Glandele lacrimale sunt mici si secreta lacrimi dupa varsta de 3 saptamani. Auzul Urechea nou-nascutului prezinta unele particularitati anatomice: conductul auditiv extern este ingust si orientat oblic, trompa este larga, scurta si orientata orizontal, mastoida este mica si compacta. Pneumatizarea urechii medii ...modificari ...» Secțiunea: Ghid de sănătate
...de stres, la nivelul glandelor suprarenale este secretat un hormon denumit „cortizol”. Acest hormon are efect energizant asupra organismului uman, care îl ajută să facă față condițiilor de ...însă poate avea efecte ireversibile asupra organismului uman, precum depunerea de țesut adipos în jurul organelor sau creşterea în greutate. Totodată, condițiile de stres fizic sau psihic declanşează numeroase răspunsuri fiziologice din partea organismului, care pot afecta în mod direct sistemul endocrin, sistemul imunitar, ritmul circadian şi ...este mai ...» Secțiunea: Ghid de sănătate
...Stresul si grijile zilnice sunt prezente pe fata dumneavostra? Cautati un ingredient natural atat pentru pielea cat si pentru par? Puteti folosi tratamentele cu papaya. In ce cazuri puteti sa utilizati fructul papaya? Care sunt beneficiile si ce retete puteti sa ...cu papaya? "Fructul ingerilor", papaya este de culoare galbena spre rosu, cu gust dulce si de forma sferica. Original din Mexic, papaya este cultivat in majoritatea tarilor tropicale. Fructul este bogat in ...De asemenea, papaya contine o enzima, papaiana, benefica in numeroase cazuri: leziuni, alergii si in diges...» Secțiunea: Ghid de sănătate
...aniversărilor, festivităților, reuniunilor sau în contexte în care tratația dulce devine un mecanism de recompensare pentru îndeplinirea sarcinilor ș.a.În ceea ce privește ingestia de alimente ca răspuns la ...cât este mai mică vârsta, inclusiv în cazul sugarilor, capacitatea lor de a auto-regla aportul alimentar este cu atât mai evidentă. De exemplu, dacă se modifică densitatea energetică ...La fel și un preșcolar după ce primește o gustare își va „corecta” aportul alimentar în cadrul mesei astfel încâ...» Secțiunea: Ghid de sănătate
...fiind considerate mai eficiente, mai ieftine și mai sănătoase. În timpul sarcinii femeile caută metode alternative pentru a înlocui medicamentele ce trebuie evitate în această perioadă. O soluție în prevenirea și tratarea unor eventuale dureri în perioada sarcinii o reprezintă remediile naturiste. Cu toate acestea, și plantele medicinale trebuie utilizate numai după ...supermarketuri, nu există studii clinice care să le ateste siguranța. Ce riscuri prezintă plantele medicinale în timpul sarcinii? Plantele sunt naturale și preferate deseori...» Secțiunea: Ghid de sănătate
...trebuie să îndeplinească o serie de condiții, este testată și analizată în laborator pentru a se stabili siguranța și eficacitatea sa. În urmă cu câțiva ani, ...de zahăr. Pastele de dinți care au un gust dulce, uneori excesiv, trebuie evitate întrucât pot duce la apariția cariilor, dar și la apariția altor probleme ...care le avem, aromele, tipurile sau marca rămânând doar orientative.Mai multe despre Gust dulce (căutare avansată)