Hipertensiune maligna

Hipertensiune arteriala maligna

» Secțiunea: Dicționar

Hipertensiune arteriala maligna, afectiune fatala, intalnita des la adultul tanar. Insuficienta renala (determinata de o hipertensiune banala) este promotorul acestei afectiuni in cele dintre mai multe cazuri. Tensiunea arteriala este foarte crescuta (250/150 mm/Hg) ...survine in urma unor accidente cerebrale, cardiace si insuficienta renala.
Hipertensiunea arteriala maligna

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Hipertensiunea arteriala maligna reprezinta prototipul urgentei hipertensive. Hipertensiunea arteriala maligna poate complica diferite tipuri de HTA: HTAE incorect tratata, in special ...papilar si hemoragii si exsudate retiniene, tabloul complet in hipertensiunea arteriala maligna poate include manifestari de encefalopatie hipertensiva, cum ar fi cefalee severa, varsaturi, tulburari vizuale (incluzand cecitate ...putin jumatate dintre pacienti supravietuiesc mai mult de 5 ani.
Hipertermia maligna

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Hipertermia maligna sau hiperpirexia maligna este o conditie rara, periculoasa declansata de obicei de expunerea la anumite medicamente ...tahipneea (la un pacient care respira spontan), cianoza, hipertensiunea, aritmiile cardiace si hiperpotasemia. Temperaturile centrale ale corpului trebuie masurate la orice pacient care sufera anestezie ...hipertermie maligna era peste 70%, astazi mortalitatea este sub 5%.
Hipertensiunea renovasculara

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...de ani sau femei sub 35 de ani, cu hipertensiune refractara la terapie si fumator. Pentru evidentierea imagistica a stenozei de artera renala ecografia–duplex in mod B si ...la care contribuie si alti factori precum imbatrinirea si diabetul zaharat. Cauze Cele mai frecvente cauze ale stenozei de artera renala sunt ateroscleroza si fibrodisplazia arterelor renale. Cele doua forme ...hipertensiune arteriale dificil de controlat prin medicatie, accelerata sau maligna progresia stenozei sau a insuficientei renale sub tratament medicamentos episoade ...disfuntie renala c...
Hipertensiunea arteriala (HTA)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...120/80 mmHg.Clasificarea hipertensiunii arterialeTinand cont de criteriul etiologic, hipertensiunea arteriala se clasifica in: HTA esentiala (primara), de cauza necunoscuta si HTA secundara care poate avea o varietate ...indelungata, lent progresiva, cu leziuni de arterioscleroza;- hipertensiunea arteriala maligna, cu evolutie scurta (1-3 ani), precipitata, accelerata, cu leziuni de arteriolonecroza acuta.Cei mai multi pacienti hipertensivi nu au ...ceilalti factori, mai ales genetici.• asocierea acestor factori cu diabetul zaharat, diateza urica sau ateroscleroza: deoarece acest...
Glioblastom

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...cu creșterea în volum a tumorii apare sindromul de hipertensiune intracraniană manifestată prin: vărsături bruște, explozive, neprecedate de senzație de greață, cefalee pulsatilă, de intensitate foarte ...cea mai eficientă metodă terapeutică de creștere a supraviețuirii.
Hipertensiunea arterială secundară de cauză endocrină

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...endocrină este, după cum îi spune și numele, hipertensiunea arterială care are drept cauză o boală endocrină. Patologii ale majorității glandelor endocrine pot fi responsabile de ...poate afecta prognosticul vital, un diagnostic precoce este esențial.
Nefroscleroza

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Nefroscleroza reprezinta afectarea renala progresiva cauzata de hipertensiunea cronica necontrolata. Simptomele si semnele bolii renale cronice se pot manifesta (anorexia, greata, varsaturile, pruritul, somnolenta sau confuzia), ...este denumita benigna pentru a fi diferentiata de nefroscleroza maligna, care este sinonima cu urgenta hipertensiva. Factorii de risc cuprind cuprind virsta inaintata, hipertensiunea moderata sau severa slab ...atacul cerebral) sau asociate in mod frecvent cu hipertensiunea (diabetul, boala coronariana). Decizia terapeutica la astfel de pacienti trebuie aten...
Chistul renal simplu

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...simplu poate cuprinde hematurie, dureri lombare sau in flanc, hipertensiune arteriala. Alteori anomalia este asimptomatica, fiind descoperita intamplator. Examenul clinic este aproape intotdeauna normal, rareori chistul putand fi ...facut cu urmatoarele boli: tumora maligna prezinta un tablou clinic mult mai grav iar imagistic computer tomografia, ultrasonografia si imagistica prin rezonanta magnetica nucleara ..."fenestratia" chistului, marsupializarea endoscopica interna si excizia retroperitoneoscopica a chistului.
Retinoblastomul

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Retinoblastomul este o tumoare maligna care se dezvolta din retina imatura (din foita neurosenzoriala mai exact). Etiologie Retinoblastomul este o afectiune care poate fi ...spatiul subretinian, producand dezlipire de retina. 2) Faza de hipertensiune intraoculara - tumora invadeaza progresiv tot ochiul; clinic apare buftalmia 3) Faza de exteriorizare - tumoarea se propaga ...depistarea precoce a metastazelor. Profilactic se acorda sfatul genetic familiei.
Hiperaldosteronism primar (Sdr. Conn)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...primar este responsabil pentru 1 din 8 cazuri de hipertensiune arteriala (HTA). Afectiunea este mai des intalnita la pacientii cu hipertensiune grava, necontrolata. Tratamentul este al cauzei si ...ambelor glande suprarenale) o tumoare canceroasa (maligna) dezvoltata in cortexul suprarenal (partea periferica a glandei suprarenale) - carcinom corticosuprarenalian Diagnostic Hiperaldosteronismul primar este suspectat in conditiile unei ...tensiunii arteriale in limite normale si tratarea deficientei de potasiu.
Carcinomul plexului coroid

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...manifesta prin creșterea circumferinței craniene, alături de semne de hipertensiune intracraniană care includ: întârziere în dezvoltare; bombarea fontanelelor; separarea ...termen lung pe care radioterapia le determină. (1, 4, 5)
Boala Caroli

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...abceselor hepatice, ce nu asociază ciroza hepatică sau hipertensiune portală. (1) Ulterior boala a fost împărțită în două entități: tipul I sau boala ...cea mai de temut complicație a bolii este transformarea malignă
Porfirie acuta intermitenta

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...abdominala colica varsaturi hipertensiune neuropatie periferica convulsii delir coma ...si varsaturile sunt prezente. Complicatii hipertensiunea maligna, insuficienta renala hemoragia intracerebrala, paralizia bulbara hemoragia retiniana, hiponatremia ...greata. Hipertensiunea acuta este tratata cu agenti adecvati - betablocante.
Nefrita radica

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...este o caracteristica tipica. In nefrita clasica de iradiere hipertensiunea maligna poate afecta pina la 30% dintre pacienti si poate apare si la 11 ani de la iradiere. In ...cu subiectii de control de aceeasi virsta care primesc dializa.
Sindromul de compartiment intraabdominal

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...abdominale. Cresterea presiunii intraabdominale peste 12 mm Hg reprezinta hipertensiunea abdominala. Cele mai cunoscute cauze de hipertensiune intraabdominala sunt: reechilibrarea hidroelectrolitica masiva in leziuni severe ... obstructia drenajului limfatic de natura maligna tromboza de vena porta presiunea venoasa portala crescuta din ciroza ...a dezvolta sindrom de compartiment intraabdominal, abdomenul trebuie lasat deschis.
Hemoragii intracraniene din encefalopatia hipertensiva

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...posibilitatea de a observa progresia efectelor vasculare ale hiperten­siunii.   Hipertensiunea maligna este o urgenta medicala. Obiectivele principale ale tratamentului sunt: - corectarea compli­catiilor medicale- reducerea presiunii diastolice cu o treime, dar nu sub 95 mmHg
Adenom suprarenalian

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...secretanți: Sindromul Cushing (hipercortisolism): hipertensiune arterială, slăbiciunea mușchilor proximali, cefalee, poliurie, tahicardie însoțită sau nu de palpitații, hipopotasemie, hipocalcemie. ...pentru prevenirea unor complicații și a unor modificări metabolice periculoase.
Tromboza venei renale la copii

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...cheagul sangvin conduce astfel la ischemia ţesutului pulmonar, hipertensiune în artera pulmonară cu favorizarea apariţiei insuficienţei cardiace drepte şi consecutiv, poate cauza afectarea altor organe ...cazurile severe apar hipotensiunea şi insuficienţa cardiacă dreaptă. [1]
Hipoglicemia

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...excelent. Daca problema nu este curabila, precum o tumora maligna inoperabila, prognosticul pe termen lung este nefavorabil. Aceste tumori progreseaza rapid. Daca pacientul are hipoglicemie reactiva, simptomele se ...care sunt insulin-rezistente si poate fi un precursor pentru diabetul de tip 2. De aceea pacientii cu istoric familial de diabet de tip 2 sau rezistenta la insulina (hipertensiune, hiperlipidemie, obezitate) pot fi la risc de a dezvolta hipoglicemie. Evolutia conditiei Nivelul de glucoza la care un ...alimente. Acestia necesita 6 aperitive pe zi si 2-3 mese.
Fibroza retroperitoneala (boala Ormond)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...biliar, pancreasul, colonul si mezenterul sunt implicate. Fibroza retroperitoneala maligna este asociata cu prognostic nefavorabil iar cei mai multi pacienti au o durata medie de supravietuire de aproximativ ...Aproximativ jumatate dintre indivizii afectati de aceasta conditie au hipertensiune, fiind rezultatul a unor factori numerosi. Cresterea eliminarii de renina secundar uropatiei obstructive poate conduce la hipertensiune. La ...in general bun. Pentru forma maligna evolutia pacientul este nefavorabila.
Oncocitomul renal

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...(eliminarea de sânge prin urină); hipertensiune; edeme renale localizate la nivelul feței, palpebral, la nivelul coapselor, a genunchilor și ...complicațiilor poate fi prevenită cu ușurință. [1], [2], [5]
Paragangliomul

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...și palpitații. La aceste simptome poate fi asociată și hipertensiunea arterială. Alte simptome ce se întâlnesc în cadrul paragangliomului sunt febră, greață, vărsături, senzație de panică, fatigabilitate, parestezie, ...ca metode terapeutice chirurgia, radioterapia și chimioterapia. (1, 2, 3)
Scleroza tuberoasă (hamartomatoză sistemică multiplă ereditară, boala Bourneville sau maladia Pringle)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...precum: boala Bourneville, hamartomatoză sistemică multiplă ereditară sau maladia Pringle, este o afecțiune genetică multisistemică fiind caracterizată de apariția de tumori benigne cerebrale, renale, cardiace, ...polichistic apare postnatal sau în prima copilărie cauzând hipertensiune arterială renală și insuficiență renală. Afectare pulmonară - tipică decadelor de vârstă 2 și 3 cu: dispnee, ...un prognostic excelent, aceștia putând avea o viață normală.
Boala cardiaca hipertensiva

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Boala cardiaca hipertensiva sau hipertensiunea arteriala este un sindrom clinic determinat de cresterea de durata a valorilor tensiunii arteriale sistolice si/sau diastolice. Valorile ...timp, afectarea organica si functionala severa a diferitelor organe-hipertensiunea maligna sau aceasta afectare este lenta, pe o perioada de timp lunga-hipertensiunea benigna.Cind valorile tensionale depasesc normalul in mod ...repaus ortopneea dispneea nocturna paroxistica fatigabilitate, mai ales in cea sistolica edem al gleznelor si cistig ...necesara pentru a definitiva tratarea...


Mai multe despre Hipertensiune maligna (căutare avansată)
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.