Hipertrofiile ventriculare

Hipertrofiile ventriculare
a. Hipertrofia ventriculara dreapta rezulta in urma cresterii grosimii peretelui VD, insotita sau nu de dilatarea cavitatii ventriculare. Cauze: insuficienta tricuspidiana, malformatii congenitale care determina suprasarcina de volum sau presiune a VD, hipotensiune pulmonara, etc.
Pe ECG apar:
In derivatiile standard si unipolare: ax QRS deviat la dreapta (intre +90 si 150 de grade) ; unde S in DIII si unde R in DIII si aVF.
In derivatiile precordiale: unde R dominante in V1, V2 (R >SV1) ; unde S mai ample in V5, V6; zona de tranzitie deplasata spre stanga (V4, V5).
b. Hipertrofia ventriculara stanga rezulta din cresterea dimensiunilor peretilor VS, insotita sau nu de dilatatia lui. Apare in: cardiomiopatii dilatative primitive sau secundare, miocardite, afectiuni ce suprasolicita VS, cum ar fi HTA, insuficienta mitrala, stenoza sau insuficienta aortica, miocardite toxice, metabolice sau inflamatorii.
Pe ECG apar:
-voltaj crescut al complexului QRS in derivatiile standard, R in D1+S in DIII -25 mm
-cresterea voltajului in derivatiile precordiale S in V1+RV5 (V6) - 35 mm (indicele Sokolow -Lyon)
-devierea axei QRS la stanga




Hipertrofia ventriculară stângă

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...a pereților inimii, iar în funcție de segmentul cardiac pe care s-a produs suprasolicitarea miocitelor (fibre musculare cardiace) se poate face o diferențiere între hipertrofia artrială dreaptă sau stângă pe de-o parte și hipertrofia ventriculară dreaptă sau stângă, pe de altă parte. Hipertrofiile ventriculare sunt mai frecvente decât cele atriale deoarece sunt vizate cavitățile responsabile de pomparea sângelui în organism și apar ca urmare a suprasolicitării ...susține în continuare trimiterea sângelui în organism. ...


Mai multe despre Hipertrofiile ventriculare (căutare avansată)