Hipodontie

Hipodontie este o anomalie dentara caracterizata printr-un deficit de numar.

Hipodontia adevarata este hipodontia propriu-zisa, adica absenta unui numar redus de muguri dentari (se numeste si agenezie sau aplazie dentara).
Hipodontia falsa este o lipsa de un nr. redus de dinti datorita retentiei intraosoase sau submucoase.

Cu cat individul va evolua pe scara genetica, va avea dinti mai putini si mai mici.
Hipodontia se refera de obicei la lipsa unui numar scazut de dinti (hipodontie redusa). Hipodontia intinsa intereseaza de obicei ambele arcade dentare si se mai numeste oligondontie sau anodontie subtotala.

In hipodontie, cel mai frecvent afectati sunt molarii de minte, premolarii secunzi, incisivii lat. sup. si incisivii centrali inf. Hipodontia apare cu mult mai rar in perioada dentitiei temporare, decat in cea a dentitiei permanente. Ea apare datorita factorilor genetici, in urmatoarele afectiuni: displazia ectodermala, displazia condroectodermala, acondroplazia, sindromul Rieger, sindromul Secker.

Tratament: daca dintii permanenti erup in pozitii favorabile, se vor confectiona proteze partiale mobilizabile pana la varsta la care se pot insera implante dentare sau se pot confectiona lucrari protetice fixe. Nu se intervine terapeutic in hipodontia molarilor de minte.




Incontinentia Pigmenti

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Incontinentia Pigmenti este o boală cu transmitere genetică, descrisă de medicul dermatolog Bruno-Bloch și Marion Baldor Sulzbelger. Denumirea vine de la incontinența pigmentară ce o caracterează în una dintre fazele sale evolutive. Rară, a fost prezentată în literatura medicală estimându-se o înregistrare de p&...
Sindromul Coffin-Lowry

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...cavitate bucala exagerata cu buze carnoase. Mainile sunt mari cu degete butucanoase. Alte caracteristici clinice cuprind statura scunda, diformitate pectorala, cifoza si/sau scolioza, disfunctia mitrala ...Anomaliile odontale cuprind: palat inalt si ingust, malocluzie, hipodontie. Urechile apar mari si proeminente. Acest aspect facial este tipic in anul al doilea de viata si ... avand in vedere debutul tardiv al bolilor psihiatrice. (7)
Sindromul Kabuki

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

... largirea vestibulului, cohlea si canalele semicirculare aplazice au fost raportate. (7) •  Craniofacial: Despicatura buzei si/sau a palatului afecteaza aproximativ o treime din indivizi. Despicatura ...scurta cu varf nazal deprimat urechile mari sunt considerate parte a criteriilor de diagnostic. (4) •  Aparatul dentar: Sunt observate cateva anomalii dentare, hipodontia este cea mai ... anomalii dentare, incluzand dinti larg spatiati si hipodontie gropite in cartilajul urechilor. •  Diferentele functionale pot cuprinde: ...
Sindromul Wolf-Hirschhorn

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

... Cromozom inelar: cromozomul 4 îşi pierde porţiuni mici din extremităţile braţelor. Capetele rămase se sudează, formându-se un cromozom inelar. Variabilitatea semnelor şi simptomelor se ...sau extrem de grave Deleţii mari (5-18 Mb) - cu o frecvenţă mai mare în rândul celor ce suferă de sindromul Wolf-Hirschhorn ...celor din jur pentru a duce o viaţă frumoasă.
Anodontia

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Anodontia este cauzata de lipsa formarii mugurilor dentari si se caracterizeaza prin absenta unui dinte sau a mai multora, mergand in acelasi ...fi: aplazie, atelectodontie, absenta congenitala de dinti, anodontie, hipodontie, oligodontie, reducerea numerica a dintilor, adentie, agenezie, dinti subnumerari, lipsa ereditara a dintilor. Cei mai folositi ...resursele de care se poate dispune in acel moment.
Malocluzii dentare

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...rezultate asemănătoare la nivel facial și cu diferențe mici în gradul de înclinare post-tratament al incisivilor. Tratarea formelor grave include împiedicarea creșterii maxilare și/sau stimularea ... respiră mai ușor (căile aeriene superioare devin mai largi).
Eruptia dentara

» Secțiunea: Boli Related

...imperfecta - Histogeneza smaltului din ameloblasti. Dintii sunt foarte mici, ingalbeniti si predispusi la eriziune si fisurare. Poate afecta atat dintii primari, cat si pe cei permanenti. Exista cel putin 14 forme ale acestei afectiuni, diferentiate prin tulburari dentare specifice. ...structurii ectoderme. - Microdentism - Dinti cu dimensiuni mici.
Anodontie

» Secțiunea: Dicționar

...absenta dintilor aproape in totalitate (se mai numeste si hipodontie intinsa sau oligodontie si sunt afectate ambele arcade).


Mai multe despre Hipodontie (căutare avansată)