Imunitate mediata celular

Imunitatea mediata celular este un raspuns imun care nu implica anticorpi sau complement ci implica activarea macrofagelor, celulelor killer, limfocitelor T citotoxice si eliberarea unor citokine ca raspuns la un antigen. Sistemul imun este impartit in doua ramuri: imunitatea umorala pentru care functia protectiva este gasita in umori si imunitatea celulara in care imunizarea este asociata cu celulele.


Eczema pleoapelor

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...mecanismul eczemelor este de natura alergica, intervenind atat imunitatea mediata celular cat si imunitatea mediata umoral.Eczemele pleoapelor pot fi clasificate in trei mari categorii - eczema de contact, eczema ...corticoterapia administrata pe cale sistemica - prednison in doze medii.
Sindromul Gianotti-Crosti

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...este importantă, putând duce la ciroză și carcinom hepatocelular. Se manifestă, în general, prin febră, greață și icter. Transmiterea este, în general, orizontală (prin transfuzii de ...contagios, neexistand, astfel, indicații ale izolării acestuia de colectivitate.
Fotosensibilitate indusa de medicamente

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...distructive ale componetelor activate de catre lumina din membranele celulare si in unele cazuri ADN-ul. In schimb, reactiile fotoalergice sunt mediate imun la activarea unui component prin lumina. ...In plus, reactiile fotoalergice sunt o forma de imunitate mediata celular, debutul acestora este intirziat, pina la 24-72 de ore dupa expunerea la medicament si lumina. In schimb, ...a fotosensibilitatii necesita citeva saptamini - luni pentru unii compusi.
Lichenul plan cutanat

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...factori de risc Lichenul plan este un raspuns imun mediat celular de origine necunoscuta. Se poate asocial cu alte boli care altereaza imunitatea; aceste conditii cuprind colita ...lichenului plan nu este cunoscuta. Patogeneza sa este mediata imunologic. Nu se cunoaste daca antigenul este un virus sau un medicament. Celulele Langehans proceseaza antigenele, care ...bun, iar majoritatea cazurilor se remit in 18 luni.
Variola

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Poxviridae conțin ADN dublu-catenar care se replică în citoplasma celulară. Poxviridae conține două subfamilii: Chordopoxvirinae, care infectează vertebratele Entomopoxvirinae, care infectează insectele. Virusul ...(vaccinați) anterior, având o rată foarte scăzută a mortalității. Imunitatea Imunitatea celulară și imunitatea umorală sunt ambele implicate în răspunsul imun împotriva virusului variolei. Anticorpii neutralizanți pot fi ...Disease Control and Prevention, declanșându-se o stare de alertă globală.
Molluscum contagiosum

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...incubatia este de 2-7 saptamini. Dupa infectie, proliferarea celulara produce hiperplazii epidermale lobulate care comprima papilele epidermice. Stratul bazal ramine intact. Celulele din mijlocul leziunii ...sistemului imun prin producerea de proteine virale specifice. Imunitatea mediata celular este importanta in controlarea infectiei. Copiii si pacientii cu infectie HIV au leziuni mai extinse in ...
Granulomul inelar

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...fiziopatologic Mecanismele patogene propuse pentru granulomul inelar cuprind imunitatea mediata celular, vasculita cu complexe imune si anomalii ale monocitelor tisulare. Alte mecanisme posibile cuprind degenerarea primara a ...inelar trebuie informati asupra naturii benigne si evolutia leziunilor.
Keratitele - Inflamatiile corneei

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

... ca si o reactie antigen- anticorp ce este mediata de complement, luand forma unei opacitati difuze, necrotice ce se asociaza cu reactie uveala intensa. Diagnosticul ...copilariei. Etiopatogenie: Ig E, Ig G si imunitatea mediata celular. Semne clinice: debutul afectiunii se realizeaza in jurul varstei de 5 ani si se insoteste de ...din cadrul unui sindrom mai complex numit ochi uscat.
Polineuropatia cronica inflamatorie demielinizanta

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

... este o conditie inflamatorie a sistemului nervos periferic mediata imun. Este denumita uneori polineuropatia cronica cu recaderi sau poliradiculopatia cronica inflamatorie demielinizanta (deoarece afecteaza radacinile nervilor). Polineuropatia ...inhibarea celulelor T poate inhiba si leziunile mediate celular ale nervilor la locul reactiei inflamatorii/imune. Studii de mici proportii ii dovedesc eficacitatea dar datele sunt ...mentinere pentru a preveni recaderile sau progresia. (3) (1)
Imunodeficienţa severă combinată

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...avea ulterior un rol central în imunitatea mediată celular. Copiii care suferă de imunodeficienţă severă combinată sunt afectaţi încă din primele luni de viaţă de boli ...cazul donatorilor înrudiţi, compatibili HLA cu pacienţii. [1], [4]
Eritemul polimorf

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...nu este inca complet cunoscuta, dar este probabil mediata imunologic si pare a implica o reactie de hipersensibilitate care poate fi declansata de o varietate de stimuli, mai ales bacterieni, virali sau chimici. Imunitatea mediata celular pare a fi responsabila de distrugerea epiteliala. Timpuriu in procesul bolii, epidermul devine infiltrat cu limfocite ...
Lepra (boala Hansen)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...de a supravietui in interiorul gazdei umane, insa elementele celulare responsabile pentru patogenicitatea sa nu au fost pe deplin identificate. Glicolipidul "I fenolic" (componenta lipidica aflata la suprafata ...va dezvolta, odata cu evolutia infectiei. Deficitul de imunitate mediata celular este specific pacientilor lepromatosi. Acesti indivizi prezinta o morbiditate scazuta pentru infectiile virale si pentru cele cu ...in aceste cazuri vor indica o transformare histologica lepromatoasa. Imunitatea celulara va fi deprimata. Complicatii Evolutia bolii va conduce catre apar...
Meningita

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...de degradare bacteriana, a neutrofilelor si altor produsi celulari determina edemul citotoxic. Edemul cerebral (vasogenic, citotoxic si interstitial) contribuie semnificativ la hipertensiunea intracraniana. Intervine metabolismul ...tratate. Meningita fungica Se dezvolta la pacientii cu imunitate mediata celular afectata (HIV). Este caracterizata de debut progresiv al simptomelor, cel mai frecvent fiind cefalea. (11) ...impotriva bacilului tuberculos, dar nu si la adulti. (4)
Infectia cu Chlamydia trachomatis

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...nivel. [2] Chlamydia trachomatis este un germene gram-negativ intracelular si este principala bacterie implicata in bolile cu transmitere sexuala atat in tarile dezvoltate cat si in ...Pentru clearenceul infectiei chlamidiene este necesara stimularea imunitatii mediata celular care nu este influentata semnificativ de vaccinul inactivat, acesta fiind mai putin adecvat pentru prevenirea ...in ultimele 60 de zile care preceda diagnosticul. [4]
Conjunctivite virale

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...microbiana care a generat infectia. Mecanismele imunitare de aparare celulara joaca un rol foarte important in apararea antivirala – interferonul este un factor de protectie deosebit de important ...transformarii blastice a celulelor, precum si teste pentru imunitatea mediata celular. Tratament Tratamentul bolilor conjunctivale de etiologie virala, are drept scop impiedicarea multiplicarii si formarii de noi elemente virale infectante, ...sunt utile pentru cresterea rezistentei locale in fata infectiilor virale.
Tuberculoza pulmonara - TBC

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...parţială, ea fiind diferită în funcţie de imunitatea celulară proprie fiecărui individ. S-a constatat o variaţie regională a vaccinării BCG (în ceea ce priveşte răspunsul sistemului imun) ...în stare dormandă ce necesită o stimulare antigenică suplimentară.
Disbioza în bolile inflamatorii intestinale

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...intestinale prin creșterea expresiei proteinelor care codifică joncțiunile intercelulare strânse (ZO-1 și ocludina) printr-un mecanism care implică creșterea secreției hormonului intestinal GLP-2.Funcțiile imunoreglatoare ale microbiotei ...este reprezentat de incapacitatea organismului de a elimina Campylobacter.
Infectia stafilococica

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...prin depasirea barierelor epiteliale; - aderarea la nivelul matricei extracelulare; - evitarea si neutralizarea mecanismelor sistemului imunitar de aparare al gazdei; - distructia tesuturilor invadate. Toate procesele patologice ...opsonizarea. Acesta este mecanismul prin care se dezvolta imunitatea mediata de anticorpi, ca urmare a intoxicatiilor sistemice stafilococice (mecanism invers fata de cel realizat in cazul infectiei stafilococice) ...de la pacient. Tratament - Rezistenta la antibiotice In cazul existentei
Diareea acută infecțioasă

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...în mecanisme imunologice (imunitatea mediată umoral, IgA, imunitatea medicată celular) și mecanisme de apărare neimunologice (ph-ul gastric; saliva, mucina și alte secreții intestinale; motilitatea gastrointestinală și cea colonică, ...nodos, sindrom Reiter, sindrom Guillan-Barre etc. [1], [2], [6], [7]
Hipoparatiroidism

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...In absenta acestuia concentratia de calciu ionizat din lichidul extracelular scade sub valoarea de referinta. Acesta este determinata de cauze iatrogene sau prin diferitele sindroame rare. Hipoparatiroidismul secundar ...de calciu absorbtia alimentara de calciu mediata de vitamina D. Consecinta este hipocalcemia. Cauze si factori de risc pentru hipoparatiroidism: Hipoparatiroidismul congenital Aceasta forma este rara si definitiva. ...lunga durata - pentru toata viata si trebuie supravegheat periodic.
Imunitatea dobandita (specifica) - Sistemul imunitar

» Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...(desi poate fi si adaptatata gresit determinand autoimunitatea). (3)Imunitatea dobandita este o parte importanta a sistemului imun. Ea protejeaza fata de agentii infectiosi prin intermediul ...celulele T sunt implicate in raspunsul imun mediat celular. Progenitorii T migreaza din maduva osoasa in timus unde sunt denumite timocite si se vor dezvolta in ...anticorpi fixatori de complement si conduce la imunitatea mediata celular. Raspunsul T helper 2 este caracterizat de eliberarea de interleukina 4 (IL-4) si ...
Hipersensibilitatea - Sistemul imunitar

» Secțiunea: Anatomie și fiziologie

... Hipersensibilitatea de tip IV - întârziată (mediată celular) Mai târziu, în 1974, Roitt îmbunătățește clasificarea adăugând și hipersensibilitatea de tip V, stimulantă (pornind ...extern, creându-și sau nu o adaptare la condițiile acestuia.
Celulele NK - Sistemul imunitar

» Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...mare care care prezintă în citoplasma lor granulații celulare azurofile și au o citoplasmă mai mare decât a celorlaltor limfocite, motiv pentru care au fost ...în care titrul de anticorpi a crescut foarte mult.
Timusul

» Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...factorul umoral timic. Are rolul de a stimula imunitatea mediata celular, prin intermediul limfocitelor T. - timozine. Acestea au rol in diferentierea si maturarea limfocitelor T si ...care controleaza miscarile ochilor, ale pleoapei, inghititul si vorbirea.
Cheagul de sange - Sângele

» Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...si fibrilele de colagen. Plachetele activate elibereaza continutul granulelor intracelulare in plasma sangelui. Granulele contin: ADP, serotonina, factor activator plachetar, factor von Wilebrand, factor plachetar 4 si tromboxan ...caii extrinsece limiteaza actiunea factorului tisular si activarea excesiva mediata de factorul tisular, a factorilor VII si X. Plasmina este generata de clivajul proteolitic al plasminogenului, o ...placii poate fi asociata cu activarea factorului tisular. (4)


Mai multe despre Imunitate mediata celular (căutare avansată)
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.