Infarct miocardic

Infarctul miocardic se produce atunci cand muschiul inimii -miocardul- nu este irigat corespunzator. Acest lucru se datoreaza faptului ca una sau mai multe artere coronare care hranesc miocardul sunt obstruate datorita depunerilor de grasimi (placi de aterom) - proces numit ateroscleroza. Placa se poate rupe sau perfora, ducand la formarea unui cheag de sange, care blocheaza artera. Astfel se produce infarctul miocardic, numit uneori si tromboza coronariana sau ocluzie coronariana.
Daca circulatia sangelui este intrerupta timp de mai multe minute, celulele musculare sunt afectate permanent si mor. Pacientul poate muri sau poate suferi leziuni ireversibile, in functie de masura in care este afectat miocardul.
Uneori un spasm coronarian poate fi cauza producerii infarctului miocardic. O artera coronara se contracta temporar si se ingusteaza determinand scaderea sau oprirea irigarii unei parti a miocardului. Cauzele producerii spasmelor nu se cunosc. Spasmul se poate produce pe vasele sanguine normale, ca si pe vasele obstruate partial de ateroscleroza. Un spasm sever poate provoca infarct miocardic.

Barbatii sunt cel putin de doua ori mai frecvent afectati decat femeile, adesea inaintea varstei de 60 de ani.
Obstructia arterei coronare este aproape intotdeauna consecinta formarii unui cheag pe o placa de aterom, constituita din depuneri de colesterol, pe peretele arterial intern. Aceasta afectiune survine cel mai des la pacientii care prezinta factori de risc ca tabagismul, hipertensiunea arteriala, nivelul de colesterol mai mare de 3,40 grame la litru, diabetul, sedentarismul, surmenajul profesional.
Aproximativ jumatate din cazuri prezinta un infarct de miocard care se produce dupa o perioada mai mult sau mai putin lunga in timpul careia subiectul sufera de angina pectorala, crize dureroase survenind fie la mers, in particular pe frig si pe vant, fie in repaus, de preferinta noaptea.
Aceste dureri (senzatii de strangere, de arsuri, uneori de strivire) sunt resimtite in spatele sternului si pot iradia in bratul stang, spre falca, uneori in spate; ele dispar in doua sau trei minute.
In jumatate din cazuri infarctul nu este precedat de nici o manifestare dureroasa care sa permita prevederea aparitiei lui. Infarctul se manifesta printr-o durere violenta de acelasi tip ca cea de angor, dar de obicei mai intensa si mai lunga (de mai mult de 30 minute pana la cateva ore). Ea iradiaza adesea mai amplu in ambele brate, in falca si in spate. In unele cazuri, durerea se asociaza cu o crestere a tensiunii arteriale, urmata de scaderea ei persistenta.
In rastimp de 24 pana la 36 de ore apare o febra de intensitate medie care scade treptat.
Unele infarcte, denumite "nerecunoscute" sau "ambulatorii", nu se manifesta prin nici un semn clinic; ele nu sunt detectate decat accidental, cu ocazia unei electrocardiograme.

Diagnosticul infarctului miocardic poate fi pus inca de la primele ore prin doua examene complementare: pe de o parte dozarea, in sange, a enzimelor cardiace, care pun in evidenta o crestere a creatinkinazei, pe de alta parte de electrocardiograma, care arata semnele unei suferinte acute a miocardului (undele Q de necroza) in cursul opririi fluxului sangvin intr-una din arterele coronare.

Tratamentul consta in spitalizarea de urgenta, pus sub supravegherea electrocardiografica permanenta si supus unui tratament trombolitic (injectarea unei substante care sa vizeze distrugerea cheagului, ca streptokinaza si urokinaza); de asemenea, i se administreaza trinitrina, care exercita un efect vasodilatator asupra arterelor coronare. Alte medicamente (betablocante, aspirina, heparina) sunt asociate in continuare cu scopul de a micsora necesitatile in oxigen ale muschiului cardiac si de a preveni o recidiva prin formarea unui nou cheag.
In paralel, o radiografie a arterelor coronare permite sa se decida asupra unei eventuale dezobstructii a arterei astupate.
Aceasta se realizeaza prin angioplastie transcutanata: o sonda cu balonas este introdusa prin piele apoi este impinsa in circulatia arteriala pana la coronara, care este dilatata prin umflarea balonasului. Coronarografia prezinta in plus avantajul de a permite un bilant al leziunilor; daca ea a dezvaluit leziuni multiple (mai multe artere ingustate), poate fi propus un pontaj aorto-coronarian.
O spitalizare pentru infarct se intinde, in functie de gravitatea accidentului vascular, pe o perioada de una sau doua saptamani aproximativ.

Reluarea activitatii este de cele mai multe ori posibila intr-un interval de la 6 saptamani (pentru un infarct mic) pana la 3 luni dupa infarct.
Evolutia bolii depinde in cea mai mare masura de intinderea infarctului; poate surveni o moarte subita mai ales in primele ore care urmeaza crizei, ceea ce justifica o spitalizare pe cat de rapida posibil. Uneori apar complicatii chiar din timpul primelor zile: insuficienta cardiaca, ruptura unuia din cei doi stalpi ai valvulei mitrale sau, mult mai rar, perforarea peretelui cardiac necrozat.
Prevenirea infarctului de miocard consta, in principal, in suprimarea factorilor de risc: incetarea fumatului, tratarea hipertensiunii arteriale, a diabetului sau a hipercolesterolemiei. Prevenirea infarctului miocardic mai presupune si tratarea imediata a oricarui angor.Infarct miocardic

» Secțiunea: Forum medical

Tata a fost diagnosticat cu Infarct miocardic acut inferolateral cardiopatir ischemica prin afectare univasculara si ia tratamentul urmator:Betaloc, Amlodipina, Aspirina, Plavix, Crestor, Prestarium.A avut si ...puscat un vas de sange in ochi.Ce trebuie sa faca?
Infarct miocardic

» Secțiunea: Forum medical

...si pe data de 26decemrie 2009 am suferit un infarct miocardic acut.(foarte extins).Pe data de 9iunie am facut o scintigrafie in urma careia mi s-a spus ca e nevoie ...recuperez?? Ce sanse am sa am o viata...normala??? Va multumesc mult!!
Infarct miocardic

» Secțiunea: Forum medical

...Am 47 ani.In urma cu7 luni am suferit un infarct si mi-a fost implantat un stent. Asta se intampla in Italia spre norocul meu. In prima perioada de ...Diagnosticul pus in i Italia este insuficienta cardiaca si arteroscreloza.
Infarct miocardic?

» Secțiunea: Forum medical

...stiu daca e posibil ca cineva sa aibe un infarct miocardic fara ca aceea persoane sa stie de fapt cat e de grava situatia. De cateva zile ma confrunt ...asigurare nici bani sunt vai si amar de capu meu.
Infarct miocardic acut

» Secțiunea: Forum medical

...84 de ani a fost internata cu diagnosticul de infarct miocardic acut Am o singura intrebare. De cate ori ii iau tensiunea valoarea sistolica este 14 iar valoarea diastolica ...inseamna asta? Care este problema ? Imi puteti da un raspuns? Multumesc.
Infarct miocardic inferior

» Secțiunea: Forum medical

...Unchiul meu a suferit acum 2 luni aproximativ un infarct miocardic inferior, insa din explicatiile medicilor nu am prea inteles ce reprezinta.As vrea daca se poate sa-mi exemplificati dumneavoastra ...si ce poate risca daca nu indeplineste regimul. Va multumesc
Infarct miocardic trombolizat

» Secțiunea: Forum medical

meu (60 ani) a suferit in luna februarie 2009 un infarct miocardic.In urma analizelor diagnosticul este : IM trombolizat, anevrism apical.A facut si o coronografie. Este pensionar, dar sofeaza si ...de-a lungul timpului de probleme cardiace- a fost militar -)
Posibil infarct miocardic

» Secțiunea: Forum medical

Prietenul meu a prezentat noaptea trecuta dureri puternice in torace, prelungite cu arsuri si dureri stomacale, precum si cu stari de greata si voma. De asemenea, a avut dificultati in respiratie, in sensul ca orice incercare de a respira normal se solda cu o tuse seaca si sacaitoare. In acelasi ...
Infarctul miocardic

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Infarctul miocardic, atacul cardiac sau atacul de cord este o urgență medicală în care circulația sanguină a cordului este blocată brusc, determinând moartea mușchiului cardiac prin lipsa de oxigen.Majoritatea infarctelor miocardice sunt determinate de un trombus care blochează una dintre arterele coronare. Arterele coronare aduc sânge bogat în ...reinfarctizări și ischemia recurentă. Nitrații sunt folositori pentru reducerea presarcinii și ameliorare simptomatică, dar nu influențează rata de mortalitate. Nitroglicerina intravenoasă se folosește pentru remiterea di...
Tratament post infarct miocardic

» Secțiunea: Forum medical

...mse utilizeaza vasodilatatoarele NITROMINT si OLICARD in tratamentul post infarctului miocardic de lunga durata. Aceste medicamente se pot administra impreuna? Multumesc
Siofor 1000 si infarct miocardic

» Secțiunea: Forum medical

Tatal meu a suferit acum 6 luni un infarct miocardic acut si recent a aflat ca are si diabet. Problema este ca acum 2 zile a fost la ...grav. Ar trebui sa ii dau o doza mai mica?
Risc de Infarct miocardic sau anxietate?

» Secțiunea: Forum medical

...citit ca la femei acesta e un simptom al infarctului..:))) ).Acum vreo doua săptămâni m-am trezit cu o durere de brat stâng... ca și când era prins de ...slăbită. Am nevoie de un sfat, va rog din suflet.
Raportul Infarct Miocardic...Alopecie Androgena.

» Secțiunea: Forum medical

..."pacientii care au alopecie androgena, prezinta risc crescut de infarct miocardic". Care este explicatia stiintifica?Sunt extrem de curios. Va multumesc.
Infarct miocardic- astept raspuns cat mai urgent posibil

» Secțiunea: Forum medical

...urma cu 10 zile mama mea a suferit un infarct miocardic, medicul specialist a sugerat efectuarea unei coronografi, as vrea sa stiu ce presupune aceasta investigatie, ceriscuri sunt in cazul efectuarii ei? In acest sens am facut deja o programare
Infarct miocardic acut

» Secțiunea: Dicționar

Infarct miocardic acut O ischemie prelungita poate duce pana la necroza miocardica. Cauze: ruptura sau ulceratia unei placi de aterom care ...posibil deplasat; greu decelabil in caz de soc, pericardita periinfarct, emfizem, etc. -Zgomote cardiace: frecvent asurzite, galop protodiastolic, sufluri cardiace in caz de ruptura pilierilor, de valve -Rar, frecatura ...miocardica: CK-MB, troponina, in evolutie c. Ecocardiografia Doppler d. Explorarea izotopica e. Coronarografie
Starea dupa un infarct miocardic acut combinat cu alcoolism

» Secțiunea: Forum medical

...si sanatos. Acum 5 zile a cazut la metrou, infarct miocardic acut. Persoana care a sunat la salvare era in spatele lui si a sunat in 30 de sec, ...asa ceva si nu stiu ce sa ma mai fac.
Infarct miocardic sau stop cardio-respirator? - Simptome și afecțiuni cardiovasculare

» Secțiunea: Ghid de sănătate

...este o disfuncționalitate electrică a inimii, în timp ce infarctul sau atacul de cord este o problemă circulatorie. Infarctul miocardic (atacul de cord) Atacul de cord apare când fluxul sangvin al inimii este blocat sau afectat. O arteră blocată ...cardiacă, aritmii, fibrilații ventriculare particulare și sindromul de QT lung.
Infarctul miocardic acut de ventricul drept

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Infarctul miocardic acut reprezintă moartea ireversibilă a miocardului ce apare ca urmare a ischemiei. Infarctul miocardic acut de ventricul drept ...întâlnește în mai puțin de 3% din cazuri. Totuși, infarctul miocardic acut de ventricul drept se întâlnește în asociere cu infarctul miocardic acut de perete inferior. Studii non-invazive ...septal ventricular scade și mai mult postsarcina cu supraîncărcarea sarcinii ventriculului drept, ceea ce duce la agravarea hipotensiunii arteriale și precipitarea edemului pulmonar acut. (1, 2, 3, 4, ...contrain...
Colesterolul alimentar nu influențează riscul de infarct miocardic - Nutriție

» Secțiunea: Ghid de sănătate

...cu riscul crescut de evenimente acute coronariene (de exemplu, infarct miocardic).Oul reprezintă principala sursă de colesterol din dietă. Un ou mediu conține aproximativ 180-200 mg colesterol. În rândul populației ...de ouă, nu implică riscuri pentru sănătatea generală a populației.
Nivelul ridicat de HDL poate crește riscul de infarct miocardic - Cardiologie

» Secțiunea: Ghid de sănătate

...relația dintre nivelurile de colesterol HDL și riscul de infarct miocardic sau de deces la 5.965 de persoane, cele mai multe dintre ele având boli de inimă. Participanții au ...fi aportul de alcool, rasa și sexul. Sursa: Science Daily
Depresia la pacienții cu infarct miocardic și accident vascular cerebral - Cardiologie

» Secțiunea: Ghid de sănătate

...studiu s-a remarcat că pacienții ce au prezentat un infarct miocardic și au fost diagnosicați cu depresie au fost mult mai predispuși să fie internați (54%) sau să se ...la care au participat 1,600 pacienți cu atac vascular cerebral, cei la care co-exista și diagnosticul de depresie, cu evoluție dinaintea evenimentului cerebrovascular au fost mult mai predispuși ...ajuta un depresiv?Manual de psihoeducație în depresie Sursa: American Heart Association
8 cauze ale durerii toracice care nu sunt un infarct miocardic - Cardiologie

» Secțiunea: Ghid de sănătate

De multe ori, durerea toracică este atribuită unui infarct miocardic, însă există numeroase alte boli și situații care pot declanșa acest simptom.  În continuare vă prezentam o serie ...care vă poate trimite ulterior către un psiholog sau psihiatru.
Tratamentul cu betablocante este subutilizat la bolnavii post infarct miocardic - Cardiologie

» Secțiunea: Ghid de sănătate

...studiu sugerează că în China există mulți pacienți cu infarct miocardic ce nu primesc tratament beta-blocant pentru prevenția unui al doilea eveniment cardiovascular. Rezultatele studiului au fost prezentate la ...cu cei mai în vârstă (62% versus 46%).sursa: Science Daily
Ticagrelor reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral la diabetici - Cardiologie

» Secțiunea: Ghid de sănătate

...la aspirină reduce riscul de moarte de cauză cardiovasculară, infarct miocardic sau accident vascular cerebral la pacienții cu boală coronariană stabilă și diabet. Totuși, dubla terapie crește riscul de sângerări majore. Rezultatele, prezentate ...mai mare decât la cei fără procedura intervențională.Sursa: Science Daily
Suplimentele de Omega-3 sunt benefice după un infarct miocardic, dar nu și pentru populația generală - Cardiologie

» Secțiunea: Ghid de sănătate

...indicate și eficiente la pacienții care au suferit un infarct miocardic pentru a preveni apariția, respectiv decesul din cauza unui alt eveniment cardiovascular. Nu există însă suficiente dovezi care ...rolul lor în prevenția infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral , a insuficienței cardiace și în cele din urmă a decesului din aceste de cauze, în absența unui ...consumului de pește, sursa dietetică de Omega 3.Sursa: Medical Xpress


Mai multe despre Infarct miocardic (căutare avansată)
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.