Insuficienta coronariana

Insuficienta coronariana reprezinta o incapacitate a arterelor coronare de a furniza aportul de sange oxigenat corespunzator necesitatilor inimii.
Aceasta lipsa de adaptare intre nevoile si aporturile in sange oxigenat poate rezulta din doua mecanisme diferite.
O insuficienta coronariana primara (de cauza necunoscuta) ce se manifesta printr-o scadere a debitului sangvin in arterele coronare.
O insuficienta coronariana secundara (a carei cauza este cunoscuta) corespunde unei cresteri in nevoile de oxigen, in cursul unui efort fizic de exemplu, si unei imposibilitati pentru inima de a aduce acest supliment de oxigen.
Originea cea mai obisnuita a unei insuficiente coronariene este dezvoltarea unei ateroscleroze.
Daca aceasta este cauza, arterele coronare sunt astupate de placi formate dintr-o depunere grasoasa bogata in colesterol, ateromul. Un trombus, format in contact cu suprafata rugoasa a acestor placi, poate in continuare sa agraveze ingustarea coronariana pana la ocluzia coronariana.
Cauzele ateromului sunt numeroase si legate intre ele.
Principalii factori de risc de ateroscleroza sunt predispozitiile genetice, bolile ca diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala sau un mod de viata caracterizat prin tabagism, lipsa de miscare fizica, excesul de greutate, in sfarsit o alimentatie bogata in produse lactate si in grasimi animale, care provoaca o crestere excesiva a nivelului de colesterol in sange.
Influenta personalitatii, a comportamentului si a stresului este controversata inca. Unii medici cred ca infarctul miocardic este mai frecvent la subiectii avand o personalitate de „tip A" (intotdeauna grabiti, ei urmaresc in permanenta ora, suporta greu intarzierile si ii intrerup pe altii in mijlocul propozitiei), activi si intreprinzatori.
Alte mecanisme reduc aportul in oxigen la inima: o atingere a vaselor mici coronare ca in diabet, o ingrosare a peretilor cardiaci, o scadere a oxigenului continut in sange sau o incapacitate a muschiului cardiac de a extrage acest oxigen, etc.
Ateromul coronarelor ramane mult timp fara nici un simptom.
El se poate evidentia fie cu prilejul unei angine pectorale, fie printr-un infarct miocardic.
Angina pectorala apare atunci cand miocardul trebuie sa furnizeze un travaliu mai intens si cand nu primeste destul sange pentru efortul respectiv. Daca, de exemplu, vascularizarea unei regiuni a miocardului este complet intrerupta de catre un cheag, se produce un infarct, antrenand moartea (necroza) acestei parti de miocard.
Simptomul principal al infarctului este o durere intensa care seamana cu cea de angina pectorala, dar care nu se calmeaza la repaus si nu este nici obligatoriu declansata la efort. Bolnavului poate sa-i fie frig, poate transpira si poate simti slabiciune si greturi, uneori isi poate pierde constienta.
Angina pectorala si insuficienta coronariana pot antrena tulburari de conductie cardiaca sau tulburari ale ritmului ca o aritmie, ale caror diferite grade le constituie extrasistolele pana la tahicardie si la fibrilatie ventriculara.
Fibliratia poate antrena o pierdere rapida a constientei si moartea, in cazul in care ea nu este corectata in minutele ce urmeaza printr-o defibrilare electrica.
O insuficienta coronariana poate sa se traduca prin simptome tipice. Diagnosticul se pune atunci fara indoiala. Examenele complementare il confirma: electrocardiografia, atunci cand se suspecteaza un infarct miocardic, masurarea in sange a nivelurilor creatinkinazei si transaminazelor ALAT si ASAT.
Un bolnav care prezinta crize intermitente de angina pectorala trebuie sa fie supravegheat prin examene electrocardiografice practicate in repaus la efort (proba de efort pe bicicleta sau covor rulant sub supraveghere medicala).
Angina pectorala beneficiaza de o intreaga gama de medicamente care imbunatatesc circulatia coronara si/sau reduc travaliul inimii in timpul activitatii fizice. Printre aceste medicamente, se gasesc nitroglicerina si alti derivati nitrati, betablocantele, vasodilatatoarele.
Aritmiile sunt tratate cu betablocante, inhibitori calcici sau anti-aritmice specifice. In caz de insuficienta cardiaca, vasodilatatoarele sau digitalicele pot sa tonifice actiunea muschiului cardiac.
in caz de esec al tratamentului medical sau de leziuni foarte severe ale arterelor coronare, vascularizarea miocardului poate fi ameliorata printr-un pontaj aortocoronarian sau printr-o angioplastie transluminala percutanata.
Un infarct al miocardului este o urgenta care trebuie tratata in mediu spitalicesc.
Tromboliticele pot fi administrate pentru a incerca dizolvarea cheagurilor. Ulterior, artera responsabila de infarct poate fi dilatata prin angioplastie sau scurtcircuitata printr-un pontaj. Uneori, tratamentul vizeaza pur si simplu sa permita inimii sa se cicatrizeze de la sine.
Riscurile aparitiei se pot diminua prin: a nu fuma niciodata, a face regulat exercitii fizice, a pastra o greutate corporala normala si o tensiune arteriala normala, a urma un regim alimentar sanatos permit a fi mai putin expus la riscul unei boli coronariene pana la o varsta inaintata.
O data prezente simptomele, tratamentul poate face mult pentru a ingradi agravarea lor. Studiile statistice efectuate pe pacientii tratati prin pontaj aorto-coronarian arata ca intre 80 si 90% dintre acesti subiecti inca traiesc la cinci ani dupa operatie. Rata supravietuirii este inca si mai buna atunci cand boala a evoluat putin, necesitand doar un tratament medical. Supravietuirea este inca si mai buna la subiectii care inceteaza sa fumeze.
Sinonime: boala coronariana, cardiopatie ischemica.




Durerea precordiala de origine coronariana

» Secțiunea: Dicționar

Durerea precordiala de origine coronariana Ea se declanşeaza in momentul in care se produce un dezechilibru intre necesar şi aportul insuficient de oxigen (hipoxia) ...coronarite reumatismale sau infecţioase, anemii severe, insuficienţa sau stenoza aortica, etc. Ca urmare a obstruarii coronarei apare un teritoriu miocardic neirigat ceea ce duce la necroza lui, adica la infarctul miocardic.
Insuficienta cardiaca

» Secțiunea: Dicționar

...Insuficienta cardiaca presupune o incapacitate a inimii de a-si asuma functia de pompare si de propulsare a sangelui. Este in ...unei atingeri vasculare, unei boli cardiace congenitale precum coarctatia aortica, unei cardiopatii ischemice, unei miocardiopatii. O tulburare a ritmului, o anemie serioasa, o hipertiroidie pot, de asemenea, sa ...hipertensiune si o staza de sange in plamani (edem pulmonar), responsabila de o jena respiratorie, uneori intensa, la efort apoi si in repaus. Insuficienta cardiaca (sau ventriculara) dreapta este ...pulmonara. Ea mai poate fi datorata unei cardio...
Insuficienta cardiaca congestiva

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Insuficienta cardiaca congestiva apare cind inima nu mai poate face fata cererilor metabolice ale corpului la presiune venoasa normala. Inima nu poate raspunde la cererilee crescute ale organismului datorita: - cresterii frecventei cardiace, care este controlata neural si umoral - cresterii contractilitatii ventriculare, secundar catecolaminelor circulante si controlului autonomic - cresterea presarcinii, mediata prin constrictia capacitantei venoase si prezervarea volumului intravascular renal. Pe masura ce cererile inimii depasesc normalul mecanismelor compensatorii apar semnele de i...
Insuficiența cardiacă

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...poate stagna, cauzând trecerea plasmei sanguine în plămâni (edem pulmonar). De asemenea, pe măsură ce scade capacitatea inimii de a pompa sângele, scade fluxul sanguin, determinând acumularea de ...obezitatea, consumul de alimente bogate în grăsimi și colesterol, sedentarismul și diabetul – sunt și cauze ale insuficientei cardiace. În unele cazuri însă, stilul de viață al pacienților ...sănătos al inimii este solicitat în mod suplimentar. Stop cardiac (infarct miocardic) Stopul cardiac se produce atunci când se blochea...
Insuficiența cardiacă cronică

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...cu ortopnee, determinate de staza existentă la nivelul venelor pulmonare; fatigabilitate și scăderea toleranței la efort, cauzate de scăderea debitului cardiac; insuficiența cardiacă cronică dreaptă, ...duc la afectarea miocardului (precum diabetul zaharat, hipotiroidismul), afecțiuni miocardice infiltrative (hemocromatoza, amiloidoza, sarcoidoza), afecțiuni neuromusculare cu interesarea miocardului, medicamente care prezintă cardiotoxicitate (medicamentele citostatice, antiinflamatoarele nesteroidiene, unele ... factori cardiaci: tulburările de ritm (precum aritmiile ventriculare...
Insuficienta mitrala

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...cauza importanta in producerea insuficientei mitrale. Reumatismul intereseaza panza valvulara si aparatul subvalvular; valvele devin rigide, se deformeaza, aparatul subvalvular se scurteaza si fuzioneaza, iar treptat se poate ...este apreciata la 30% din bolnavii explorati pentru chirurgie coronariana. Disfunctia de muschi papilari apare in infarctul miocardic in primele zile, mai frecvent cand este interesat muschiul papilar posterior (irigatia este asigurata de ramuri din artera ...   Ruptura de muschi papilar produce o forma dramatica de insuficienta mitrala, de obicei mortal...
Manifestari cardiovasculare in acromegalie

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...aceasta afectiune (insulinorezistenta si hiperlipidemie). Manifestari cardiovasculare in acromegalie 1) Hipertensiunea arteriala - reprezinta cea mai frecventa manifestare, ea fiind de obicei usoara. Se datoreaza retentiei hidrosaline, sistemul renina-angiotensina-aldosteron fiind ...cardiomegalie, semne de disfunctie ventriculara care merg pana la insuficienta cardiaca congestiva. De regula nu sunt prezente hipertensiunea si boala coronariana.Mecanismele de producere a cardiomiopatiei acromegalice sunt: cresterea sintezei proteice miocardice fibroza interstitiala focala ...
Hipercolesterolemia poligenica

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...grasimi intermediare si colesterol), obezitatea si stilul de viata sedentar. Genele implicate nu au fost descoperite inca. Hipercolesterolemia poligenica este asociata cu un risc crescut de boala coronariana cardiaca. Hipercolesterolemia poligenica este descoperita incidental si nu produce simptome. Este mai comuna la persoanele cu istoric familial de ...xantelasma.Relatia cauza-efect dintre nivelul de LDL si atacul ischemic cerebral si cel tranzitor ischemic a fost sugerata prin scaderea evenimentelor cerebrovasculare in citeva trialuri cu administrare de statine. ...de catre lipaza h...
Durerea pleuro-pulmonară - caracteristici, diagnostic diferențial și tratament

» Secțiunea: Semne și simptome

...cu tuse și alte simptome ale bolii de bază.Embolismul pulmonar reprezintă cea mai frecventă cauză serioasă (gravă, importantă), fiind întâlnit în 5-21% din cazurile cu durere de tip pleuritic. Infarctul miocardic, pericardita, disecţia de aortă, pneumonia şi pneumotoraxul sunt alte cauze importante ale acestui tip de durere.Virusurile sunt în ...congestivă; pericardită; leziune cardiacă în urma unor manevre chirurgicale/instrumentale; infarct miocardic; anevrism disecant de aortă; Afecţiuni gastrointestinale: boli inflamatorii intestinale, pancreatită...
Cardiomiopatia de stres (cardiomiopatia Takotsubo)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

... 1-2% din pacienții cu simptome și istoric de infarct miocardic acut Femei în postmenopauză (89-90%) Vârsta medie= 58-77 ani Etiologia cardiomiopatiei de stres ...este insuficiența cardiacă stângă, însoțită sau nu de edem pulmonar. Alte complicații: tromb mural în ventriculul stâng, aritmii ventriculare, evenimente embolice, insuficiență mitrală, șoc cardiogen și ruptura peretelui ...datorită tabloului clinic care mimează un sindrom coronarian acut. (1)
Sindromul Alstroem

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Alstroem dezvolta tot foarte devreme o forma periculoasa de insuficienta cardiaca: cardiomiopatie dilatativa Inainte de varsta de 10 ani: Hipoacuzie; Dupa varsta de 10 ani: ... Risc de complicatii ale diabetului si dislipidemiei: boala coronariana
Sindromul coronarian acut

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

coronarian acut presupune un spectru larg de patologii și include infarctul miocardic acut cu supradenivelare de segment ST (STEMI), infarctul miocardic acut fără supradenivelare de segment ST (NSTEMI) și angina ...herpes zoster, fractură de stern; afecțiuni pulmonare: pneumonie, embolie pulmonară, pneumotorax sub tensiune, pleurezie; afecțiuni gastrointestinale: colecistită, ulcer peptic, reflux gastroesofagian, spasm ...cazul în care nu există contraindicații. (1, 2, 5, 7)
Cardiomiopatia ventriculara dreapta

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...degenerate sau necrozate, cu focare de tesut fibros de inlocuire.Electrocardiograma releva bloc de ramura dreapta complet sau incomplet. Tahicardia ventriculara este cea mai frecventa tulburare de ritm. Moartea ...farmacologici pot afecta acut miocardul, producand un model de inflamatie (miocardita), sau pot conduce la afectare cronica de tipul observat in cardiomiopatia dilatativa idiopatica. Anumite medicamente produc numai modificari electrocardiografice, in timp ce altele pot precipita insuficienta cardiaca congestiva fulminanta si decesul. Derivatii de antraciclina, in special dox...
Șunturi între rădăcina aortei și cordul drept

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

... transpoziţia marilor vase (artera aortă şi artera pulmonară); fistula între aortă şi ventriculul drept; ruperea anevrismului de sinus ...pot rupe şi emboliza în diferite organe, ischemie sau infarct miocardic. O complicaţie frecventă şi destul de gravă dezvoltată de aceşti pacienţi este insuficienţa aortică. [6], [7], [9] ...de tratament al acestor bolnavi pentru a preveni endocarditele. [13]
Infarctul miocardic acut de ventricul drept

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Infarctul miocardic acut reprezintă moartea ireversibilă a miocardului ce apare ca urmare a ischemiei. Infarctul miocardic acut de ventricul drept ...întâlnește în mai puțin de 3% din cazuri. Totuși, infarctul miocardic acut de ventricul drept se întâlnește în asociere cu infarctul miocardic acut de perete inferior. Studii non-invazive ...scăderea capacității ventriculului drept de a trimite în circulația pulmonară cantitatea de sânge primită din circulația venoasă sistemică. Prin urmare are loc o scădere a cantității de sânge ...se...
Manifestari cardiovasculare in bolile tiroidiene

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...oboseala sau, la pacientii cu boala cardiaca de baza, angina sau insuficienta cardiaca. Tahicardia sinusala este descoperita la aproximativ 40% din pacieti, iar fibrilatia atriala la aproximativ 15%.Alte aspecte includ ...o crestere a intensitatii zgomotului I si a componentei pulmonare a zgomotului II si un zgomot III. O incidenta crescuta a prolapsului valvei mitrale a fost asociata cu ...insuficienta cardiaca congestiva, in absenta altei boli cardiace insuficienta miocardica este neobisnuita. In general, electrocardiograma evidentiaza bradicardie sinusala si voltaj scazut s...
Moartea subită cardiacă

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...aceştia, mai importanţi sunt: fumatul, hipertensiunea arterială, obezitatea, sedentarismul, tulburările de conducere si aritmiile, efortul fizic intens, istoricul de infarct miocardic si MSC in familie. Mecanisme fiziopatologice. Patologia cardiacă asociată cu MSC Cauzele principale ale MSC se pot grupa în două ...cauze necardiace. Cauzele necardiace de moarte subită includ afecţiuni pulmonare, cerebrale, hemoragii masive, plăgi sau traumatisme. Dintre factorii de cauză cardiacă incriminaţi ca având cea mai mare ...NYHA IV şi aritmii ventriculare refractare la tra...
Durerea precordiala

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...precordiala, datorita localizarii, inclina pacientul doar spre etiologia ei cardiaca, cand de fapt poate fi produsa si de cauze extracardiace. Descrierea durerii de catre pacient poate ajuta medicul ...pot fi durerile date de afectiuni parietale, mediastinale sau pulmonare (pneumotorax, pleurita, embolii pulmonare, zona zoster, nevralgii intercostale, etc). Durerea precordiala de origine coronariana Durerea precordială de origine coroniana se declanseaza in momentul in care se produce un dezechilibru intre necesar si aportul ...de spasm coronarian, coronarite reumatismale sau infect...
Cardiopatia ischemică

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...se poate manifesta prin angina pectorală, insuficientă cardiacă ischemică, infarct miocardic, aritmii cardiace, moarte coronariană subită.Cardiomiopatia ischemica este o boala caracterizata de ischemia muschiului cardiac, de obicei datorata bolii ...de 35%) ca rezultat al bolii coronare arteriale. Insuficienta cardiaca si infarctul miocardic secundar bolii coronare constituie cauza principala de deces in lume. In ciuda terapiilor avansate descoperite, ...miocardice la acesti pacienti nu este posibila prin revascularizarea coronariana deoarece tesutul infarctizat nu mai este viabil ...
Regurgitare mitrala

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...comune ale regurgitarii mitrale includ prolapsul valvei mitrale, boala valvulara reumatica, endocardita infectioasa, cacificarea inelului mitral, cardiomiopatia si boala cardiaca ischemica. Patofiziologia, manifestarile clinice si controlul terapeutic al regurgitarii mitrale difera in functie de cronicitatea bolii si de ...de-a doua cauza de leziune valvulara, precedata de stenoza aortica. Degenerarea mixoamatoasa a inlocuit boala cardiaca reumatica drept cauza dominanta de anomalii mitrale. Prolapsul valvei mitrale a fost ...feminin, indexul masei corporale scazut, virsta avansata, di...
Cardiomiopatia dilatativa idiopatica

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...CMD idiopatica este o boala cardiaca primara de cauza necunoscuta, caracterizata prin dilatatia ventriculului stang sau biventriculara si insuficienta contractila.CauzeEtiologia exacta a CMD idiopatica nu se cunoaste, dar se iau in calcul trei ipoteze:1. miocardita virala;2. anomaliile imune;3. factori familiali si genetici.In miocarditele virale afectarea miocardica initiala poate declansa un raspuns imun care se autointretine, conducand la o boala progresiva. Ipoteza este sustinuta de ...pacienti au dureri toracice anterioare, atipice pentru o boala coronariana. Uneori aceste manifes...
Angina Prinzmetal (angina vasospastica)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...dar nu functioneaza optim. Spasmul prelungit poate provoca chiar infarct miocardic. Factorii care declanseaza spasmul coronar sunt: consumul de alcool, emotiile puternice, expunerea la frig si medicatia care determina ...an, in timp ce cei cu boala aterosclerotica multivasculara coronariana si angina varianta au doar 65% sanse sa supravietuieasca la un an. Patogenia anginei Prinzmetal Angina varianta este determinata ...consum de apa dura - obezitatea - fumatul - sedentarismul, stresul emotional si profesional - diabetul zaharat, hiperuricemia, dislipidemia - hipertensiunea arterial...
Socul cardiogenic

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...intilnita pentru socul cardiogenic este lezarea muschiului carediac prin infarct miocardic profund si intins. Nu toate persoanele care au suferit un infarct miocardic dezvolta soc cardiogenic. Doar 10% dintre ...fi creierul si rinichii. In starea de soc presiunea arteriala a persoanei este foarte scazuta-hipotensiune cu hipovolemie. Daca socul cardiogenic nu este rezolvat terapeutic si bolnavul depaseste 4-5 ...dezvolta un soc cardiogenic cuprind: infarctul miocardic, virsta inaintata, insuficienta cardiaca si boala coronariana arteriala. Tabloul clinic se caracterizeaza prin: stari de...
Cor triatriatum - Inima tricamerală

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

... coarctatia aortei conectarea venoasă pulmonară anormală vena cavă superioară stângă persistentă cu sinus coronar deschis defect ... aritmie atrială, embolism sistemic și pulmonar, infarct miocardic și deces. (4) Evoluție Morbiditatea și mortalitatea în cor triatriatum sunt ridicate la cei care sunt simptomatici în ...chirurgical este excelent la adulții cu cor triatriatum izolat. (1)
Durere în piept la efort? - angina pectorală de efort

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...s-ar putea să fie normal sau cu semne de infarct miocardic vechi. Tulburările de repolarizare: modificări de segment ST și de undă T, hipertrofie de ventricul stâng (HVS), tulburări ...în conduita terapeutică de succes a anginei pectorale de efort.


Mai multe despre Insuficienta coronariana (căutare avansată)