Intoleranta la gluten

Intoleranta la gluten sau boala celiaca se caracterizeaza prin malabsorbtie data de intoleranta la o fractiune a glutenului, gliadina, iar histologic vilozitatile mucoasei intestinale sunt atrofiate.


Ești „nutricondriac”? - Nutriție

» Secțiunea: Ghid de sănătate

...Odată cu liberalizarea accesului la informațiile științifice și dezvoltarea industriei slăbitului, interesul față de dietă și nutriție este mai mare ca ...persoane neavizate lansează diverse mode nutriționale (vedetele care încurajează excluderea glutenului din alimentație fără o justificare medicală), simplificarea conceptelor științifice și scoaterea lor din context au condus la creionarea ...(clean eating) și adoptarea curelor de slăbit în regim cronic (chronic dieting), sunt ușor trecute cu vederea de societate, deși sunt precursoarele sau forme „camuflate” ...
Intoleranta la gluten

» Secțiunea: Forum medical

Am fost diagnosticata cu intoleranta la gluten..am exclus glutenul si tot ma simt rau...greata, discomfort abdominal,
Intoleranta la gluten

» Secțiunea: Forum medical

...Bună ziua. De mică și eu și mama am avut probleme: digestive, anemie, oboseala, iritabilitate, statură mică, hypotiroidism. Aș vrea să mă testez pentru celiachie. Ce test credeți că ar fi mai concludent ...Acum am 31 de ani. Mulțumesc și aștept răspunsul dvs.!
Intoleranță la gluten

» Secțiunea: Forum medical

...endomisium-negativ. Doctorul mi a recomandat sa fac o endoscopie cu biopsie. Ce parere aveti? E necesară endoscopia? Valoarea de 12 e mica, aproape de limita care ma incadra in ...afara balonarii nu am alte simptome caracteristice intoleranței la gluten. Astept parerea dvs. Multumesc
Intoleranta la gluten

» Secțiunea: Forum medical

...Buna ziua. Sunt o mamica din Suceava si de curand am intrat in randul vostru, al parintilor cu copii celiaci. Fetita ...la spitalul Sfanta Maria din Iasi scrie sindrom de malabsorbtie si Hipotrofie staturo-ponderala. Oare ce inseamna, ca medicul din Iasi domnul profesor Burlea nu ne-a dat foarte multe detalii. Doar regim glutenopriv, Kreon, Fier si sa revin la control peste 2 luni. Va rog foarte mult daca ma poate ajuta si pe mine cineva. depistarea nu s-a facut prin biopsie deoarece e prea mica si nu cred ca ar sta. Spun asta deoarece a trebuit sa stea vreo ...sa schimbam impresii si...
Intoleranta la gluten

» Secțiunea: Forum medical

...Buna ziua. Sunt o mamica din Suceava si de curand am intrat in randul vostru, al parintilor cu copii celiaci. Fetita ...la spitalul Sfanta Maria din Iasi scrie sindrom de malabsorbtie si Hipotrofie staturo-ponderala. Oare ce inseamna, ca medicul din Iasi domnul profesor Burlea nu ne-a dat foarte multe detalii. Doar regim glutenopriv, Kreon, Fier si sa revin la control peste 2 luni. Va rog foarte mult daca ma poate ajuta si pe mine cineva. depistarea nu s-a facut prin biopsie deoarece e prea mica si nu cred ca ar sta. Spun asta deoarece a trebuit sa stea vreo ...sa schimbam impresii si...
Celiachie=intoleranta la gluten?

» Secțiunea: Forum medical

...fost diagnosticata cu celiachie. In prezent tine regimul fara gluten si este foarte bine.Intotdeauna analizele ies negative, sunt atenta sa nu ii dau nici un produs care ar ...gluten. Totusi am citit in unele reviste ca multe mamici, au reintrodus produsele cu gluten in alimentatia copiilor dupa o anumita perioada de regim fara gluten ( 4, 6, 12 luni).Din cate stiu celiachia sau intoleranta la gluten este pe termen lung sau pe viata. Poate sa dispara dupa cateva luni?
Simptome intoleranta la gluten

» Secțiunea: Forum medical

...pana a inceput dieta. E posibil sa am aceasta intoleranta, dar pana imi fac analizele nu pot elimina glutenul tocmai pentru a nu imi da un posibil rezultat fals negativ. Deocamdata am diagnosticul de intestin iritabil, nu pot manca deloc, nici fierte, legume, fructe, lactate, dulciuri, imi dau diaree si stari foarte neplacute. Multumesc!
Gastrita cronica si intoleranta la gluten

» Secțiunea: Forum medical

Buna ziua! am gastrita cronica si intoleranta la gluten.va rog sa-mi spuneti si mie ce pot sa mananc, si ce pot sa fac sa nu mai simt obosit mai tot timpul.Va multumesc!
Intoleranța ereditară la fructoză

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...de tip B. Intoleranța ereditară de fructoză este o afecțiune congenitală autozomal recesivă, cauzată de mutația genei care codează sinteza enzimei aldolază de tip B (ALDOB; 612724), localizată la nivelul cromozomului 9q31.1 . Această mutație reduce activitatea enzimatică a aldolazei de tip B, exprimată în principal ...hepatic, dar care se poate găsi și în celulele intestinale și renale. Rolul aldolazei este de a scinda fructoza fosforilată (fructozo-1-fosfat) în gliceraldehidă și dihidroxiacetonfosfat. Astfel capacitatea organismului de a metaboliza fructoza este d...
Intoleranța la fructoză (malabsorbția fructozei)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...este prezentă în mod natural în alimente, sub formă liberă de hexoză sau în componența dizaharidului sucroză (zahărul de masă) alături de glucoză, a trizaharidului rafinoză împreună cu glucoza și galactoza, respectiv sub formă polimerizată (fructani).Fructoza se găsește în cantități mari în unele fructe, vegetale și în miere, însă aceasta poate rezulta și pe cale enzimatică din porumb, produs ...porumb bogat în fructoză și care se găsește cu precădere în băuturile răcoritoare îndulcite și alimentele îndulcite din c...
Dieta în intoleranța la fructoză

» Secțiunea: Dieta și alimentație

...constituie principala modalitate de a ține sub control simptomele gastrointestinale.Deoarece vorbim despre un deficit înnăscut al enzimei implicate în metabolizarea fructozei, în cazul intoleranței ereditare la fructoză se recomandă excluderea totală, permanentă a fructozei din alimentație pentru a prevenit efectele toxice ale fructozei. Mai multe informații despre intoleranța ...că simptomele intoleranței dietetice la fructoză sunt cauzate de malabsorbția acestui monozaharid ca urmare a excesului din alimentație, este indicată excluderea totală, de această dată tem...
Boala celiaca

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Boala celiaca (numita si celiachie, intoleranta la gluten sau enteropatie glutenica) este o boala digestiva cronica, cauzata de ingestia de gluten, ce impiedica absorbtia nutrientilor, vitaminelor si mineralelor de catre intestin. La persoanele celiace, ingestia de gluten antreneaza o reactie imunitara anormala in intestinul subtire. Aceasta reactie distruge nu numai glutenul, ca si cum ar fi periculos pentru organism, dar ...care permit absorbtia nutrientilor. Astfel, in ciuda unei alimentatii sanatoase, persoanele celiace sufera de malnutritie.Glutenul este o masa proteica elastica si v...
Intoleranta la gluten

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Intoleranta la gluten, denumita si boala celiaca, celiachie, enteropatie glutenica sau sprue celiac, este o afectiune auto-imuna, intalnita la indivizii cu predispozitie genetica si reprezinta o sensibilitate la ingestia de gluten.Glutenul este un constituent al multor cereale precum grau, ...de fapt un amestec de proteine grupate in doua categorii principale: prolamine si glutenine, dintre care rolul fundamental il are gliadina, care intra in prima categorie.Intestinul subtire reprezinta segmentul de tub digestiv cuprins intre stomac (pilor) si valvula ileo-cecala (de unde se co...
Diabetul tip 1 și boala celiacă

» Secțiunea: Dieta și alimentație

...Boala celiacă reprezintă una dintre cele mai comune afecțiuni autoimune asociate cu diabetul zaharat tip 1, prevalența fiind estimată la 3 - 16% dintre cazurile de diabet autoimun. (1) Ambele patologii beneficiază de recomandări dietetice stricte pentru a limita apariția complicațiilor și severitatea cu care se pot manifesta simptomele, ceea ce poate constitui o provocare pentru pacient. În ...afecțiuni autoimune ce se suprapun deseori din punct de vedere al manifestărilor clinice și al patogeniei, având un teren genetic și factori declanșatori comuni. Fără a intra foarte ....
Cum recunoști intoleranțele alimentare? - Diabet, boli de nutriție și metabolism

» Secțiunea: Ghid de sănătate

...Dacă în cazul alergiilor, sistemul imunitar percepe anumite alimente sau ingrediente ca fiind alergene și declanșează o reacție exagerată de apărare, în cazul intoleranțelor, e vorba despre o ...neplăceri resimțite de organism care perturbă calitatea vieții.Intoleranțele alimentare apar la câteva ore după consumul propriu-zis și se pot manifesta de la câteva ore, la câteva zile. În ...generale (reflectate asupra întregului organism) sau specifice, la nivel gastro-intestinal.Iată care sunt cele mai frecvente indicii că suferiți de o intoleranță ...
Sensibilitatea la gluten non-celiacă - Alimentație

» Secțiunea: Ghid de sănătate

Sensibilitatea la gluten non-celiacă, intoleranța la gluten non-celiacă sau hipersensibilitatea la gluten, este afecțiune nonalergică şi nonautoimună, caracterizată prin apariția unor manifestări clinice gastrointestinale şi extraintestinale, în urma ingestiei alimentelor cu conținut bogat în gluten. Boala se caracterizează prin apariția şi agravarea manifestărilor clinice specifice bolii în timpul consumării produselor alimentare care conțin gluten ...copiilor, a adulților tineri şi a adulților de vârstă medie. Boala este mai frecvent întâlnită î...
Riscul de a dezvolta boala celiacă, influențat de aportul de gluten - Nutriție

» Secțiunea: Ghid de sănătate

...Agardh, împreună cu cercetători de la Universitatea Lund, confirmă asocierea între aportul de gluten și riscul bolii celiace.Conform acestui studiu, riscul de a dezvolta boala celiacă este legat de cantitatea de gluten ...gluten în primii cinci ani de viață având șanse considerabil mai mari să se confrunte cu boala celiacă pe parcursul vieții. Până în vârsta de doi ani, chiar și un consum redus de gluten (aproximativ 2 grame pe zi - echivalentul unei felii de pâine albă) crește semnificativ riscul de dezvoltare a intoleranței la gluten. D...
STUDIU: Este glutenul cauza reală a sensibilității la gluten? - Nutriție

» Secțiunea: Ghid de sănătate

...privire la adevăratul vinovat al simptomelor atribuite până acum glutenului. Circa 13% dintre adulți declară că prezintă sensibilitate la gluten, ale cărei manifestări includ balonarea atribuită de regulă consumului de paste sau pâine, produse abundente în gluten. Dintre aceștia, doar 1% au un diagnostic confirmat de boală celiacă, o afecțiune autoimună extrem de serioasă, care apare ca răspuns la ingestia de gluten. Aflați mai multe informații despre boala celiacă din articol.   „Glutenul a fost considerat responsabil pentru simptomele în principa...
Alegi alimentele fără gluten dacă nu ai probleme cu glutenul? - Alimentație

» Secțiunea: Ghid de sănătate

...de viață. În ultima vreme se promovează dieta fără gluten. Ce este glutenul și cum ne influențează sănătatea?Glutenul este numele general dat proteinelor de origine vegetală care se găsesc în cereale și astfel este des întâlnit în alimentația noastră zilnică (în ...au intoleranță la această proteină, au alergie la ea sau pe cei care suferă de boala celiacă. Ce simptome presupun aceste afecțiuni medicale? Boala celiacă este o afecțiune a sistemului imunitar. În urma ingestiei glutenului apar leziuni la nivelul intestinului subțire care afectea...
Nu evitați alimentele cu gluten dacă nu aveți boală celiacă (Studiu) - Nutriție

» Secțiunea: Ghid de sănătate

...este o proteină întâlnită în cereale ca secara, orzul sau grâul. În cazul pacienților cu boală celiacă, evitarea glutenului este indicată deoarece această protenă poate cauza disconfort intestinal. Trebuie însă evitat glutenul în mod voit, preventiv, chiar și de persoanele fără boală celiacă? Cercetările arată că ...fost blamat pentru creșterea riscului de obezitate sau boli cardiovasculare, motiv pentru care în ultimii ani numărul persoanelor care au eliminat glutenul din dietă, fără să prezinte boală ...cercetării au arătat că aportul d...
Dieta fără gluten - suficientă pentru a controla complicațiile în boala celiacă? - Nutriție

» Secțiunea: Ghid de sănătate

...Boala celiacă este o tulburare inflamatorie cronică ce afectează intestinul subțire și poate rezulta în malnutriție. Abordarea convențională a acestei afecțiuni este un regim de viață fără gluten, însă recent au apărut dovezi ale faptului că o dietă fără gluten ar putea să nu fie suficientă pentru a preveni complicațiile grave asociate cu boala celiacă.În revista Journal of Medicinal Food au fost publicate detaliile unui studiu aparținând departamentului de medicină internă de la Università Cattolica del Sacro Cuore din Roma. Autoarea studiului, Sara Farn...
Atributele unui meniu sănătos

» Secțiunea: Dieta și alimentație

„100% organic”, „Fără grăsimi”, „Nu conţine gluten” - acestea sunt doar câteva dintre caracteristicile regăsite pe ambalajele produselor pe care le consumăm zi de zi. Semnalate prin culori aprinse, afirmaţiile de aceste tip au o putere de convingere din ce în ce mai mare ...producătorii, întrucât atunci când vine vorba de propria alimentaţie sau de a celor dragi, zicala biblică „crede şi nu cerceta” nu îşi mai găseşte locul. Iată cele mai ...sirop de arţar, în loc de zahăr Aceşti îndulcitori n...
Dermatita herpetiforma - boala Duhring

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Dermatita herpetiforma sau boala Duhring este o manifestare cutanata asociata cu boala celiaca (intoleranta la gluten), producind o eruptie cronica caracterizata prin aparitia de vezicule, papule si leziuni urticaria-like.Afectiunea apare la pacienti intre 30-40 de ani si este rara la negri ...cu formarea de Ac IgA. Antiinflamatoarele nesteroidiene pot exacerba boala.Virusul herpes nu cauzeaza aceasta afectiune, desi este sugerat de denumire.Eruptia este determinata de combinarea glutenului din dieta cu IgA, impreuna intrind in sistemul sanguin,coagulind in vasele mici si atragind neut...
Sindroame de malabsorbtie

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...organism, ducand, in final, la deficit carential.Malabsorbtia poate fi primara sau secundara.Malabsorbtia primara impiedica preluarea de catre enterocit a produsilor finali de digestie precum: monozaharide, aminoacizi, acizi grasi.Exista o diversitate de factori incriminati in etiologia sindroamelor de malabsobtie. Amintim urmatoarele cauze: leziuni ale vililor in cazul enteropatiei gluten-sensibila; absenta receptorilor specifici in cazul malabsorbtiei de vitaminei B12; absenta proteinei transportoare in cazul maldigestiei congenitale; perturbarea transportului n...


Mai multe despre Intoleranta la gluten (căutare avansată)