Membranelor hialine (boala a)

Aceasta afectiune a nou-nascutului, mai ales a prematurului, este cauzata de existenta membranelor fibrinoase in alveolele pulmonare si responsabila de o insuficienta respiratorie acuta.
Boala membranelor hialine, legata de un efect de maturitate a plamanilor, survine, in principal, la prematuri (copii nascuti inainte de 35 de saptamani de sarcina).
Un simptom al bolii il constitue decompensarea respiratorie apare de cele mai multe ori in cursul primelor ore ale vietii, uneori chiar din primele minute. Ea se manifesta printr-o crestere a frecventei respiratorii, prin semne de lupta a copilului pentru a respira.
Tratamentul consta in punerea sub oxigen a copilului: in cazurile moderate, sub incinta inchisa, care acopera capul copilului, legata cu o conducta de aductie a aerului, iar in cazurile mai severe, prin ventilatie artificiala care permite, la sfarsitul expiratiei, sa se mentina deschise alveolele pulmonare ale copilului.
Punerea la punct a surfactantilor artificiali, administrati pe cale traheala prematurilor de varsta mica, a contribuit la eficacitatea tratamentului.
Prognosticul pe termen scurt este bun; rata de mortalitate este mica.
Sinonim: decompensare respiratorie idiopatica.




Boala membranelor hialine

» Secțiunea: Dicționar

...Boala membranelor hialine-exisistenta unor membrane hialine la nivelul pulmonului care sunt consecinta absentei surfactantului si a deficientei fibrinolitice pulmonare, care se manifesta prin insuficienta respiratorie progresiva a nou-nascutului.
Boala membranelor hialine

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Boala membranelor hialine este o afecțiune pulmonară acută a prematurului, cauzată de secreția inadecvată de surfactant de către pneumocitele de tip ...surfactantului Factorii protectivi sunt: suferința fetală cronică amniotita tratamentul cu corticosteroizi și terapia tocolitică a mamei (1, 2, 5)   Fiziopatologie Boala ...menținerea hemoglobinei în limite normale. (2, 4, 5, 6, 7)
Sindromul de detresa respiratorie a prematurului

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...respiratorie a prematurului si sub denumirea de boala membranelor hialine (BMH). Aceasta este o boala cu plaman imatur si deficit biochimic de surfactant. Surfactantul este un complex lipo-proteic ... tahipnee tranzitorie neonatala pneumonie congenitala malformatii adenomatoase congenitale pulmonare limfangiectazie pulmonara ...se apeleaza la aceasta metoda terapeutica. O presiune a oxigenului mai mare de 2,5 mmHg este considerata o barotrauma. Tratament Tratamentul pentru detresa respiratorie a prematurului: Tratamentul de electie este ...vorba de o sarcina m...
Septicemia neonatala

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...rezultatele pot fi fals pozitive. Haptoglobinã este crescutã, valoarea fibrinogenului este mai mare de 4,5 g% in primele 8 ore si depaseste 3,5 g% in primele 2 zile. ...anemia hemoliticã, iar valori fals scazute in coagularea intravasculara diseminata (CID). Imunoglobulinele (Ig) M din cordon depasesc 20 mg%; acestea indicã infectie intrauterinã. Alte manifestari pot fi: hiper ...o anumitã manifestare visceralã: depresie respiratorie de cauza pulmonara (boala membranelor hialine), depresie respiratorie de cauza neurologica, depresie resp...
Asfixia perinatala

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...timpul travaliului, procidenta de cordon, de membru superior sau inferior, lichid amniotic meconial Mecanisme patogenice Principalele mecanisme prin care acesti factori genereaza asfixia perinatala sunt: ...scaderea frecventei cardiace la aproximativ 100 batai pe minut. Nou-nascutul este cianotic, cu prezenta pulsatiilor la nivelul cordonului ombilical, cu prezenta unor miscari spontane la nivelul buzelor si ...si hematocritului din sangele cordonului ombilical, pH-ului si gazelor sangvine din cordon, functiei globulelor albe fetale, Ig M-ului fetal, cariotipului; determinar...
Atelectazie pulmonara

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...bronhoscopie. Antibioticele sunt indicate in caz de infectie. Atelectaziile cronice sunt tratate cu antibiotice deoarece infectia este inevitabila. In unele cazuri plaminul afectat poate fi rezecat chirurgical daca ...este scazut. Lobii diferiti functioneaza diferit de asemenea: lobii inferiori si mijlocii se colabeaza mai rapid decit cei superiori in prezenta pleureziei, iar cel superior este mai afectat ...poate determina atelectazii. Aceste anomalii apar frecvent in toxicitatea oxigenului si ARDS.Atelectaziile de resorbtie sunt cauzate de urmatoarele: carcinomul bronhogenic,...


Mai multe despre Membranelor hialine (boala a) (căutare avansată)