Osul sfenoid

Osul sfenoid este un os nepereche, se găseşte în partea centrală a bazei craniului, privit pe faţa inferioară, are forma unui fluture şi este format din: corp, aripile mici, aripile mari şi apofizele pterigoide.


Oasele craniului

» Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...este alcătuit din opt oase reprezentate de: frontal, etmoid, sfenoid, occipital ce sunt oase impare localizate pe linia mediană şi oasele parietal şi temporal, ce sunt oase ...şi delimitează cavitatea craniană ce adăposteşte encefalul, meningele şi spaţiile lichidiene. 1. Osul frontal Osul frontal este un os impar, lat, pneumatizat, localizat la nivelul liniei mediene.Se articulează: ȋn porţiunea ...
Osul etmoid

» Secțiunea: Dicționar

...Osul etmoid este un os nepereche. El apartine atat cutiei craniene, cat si craniului visceral. Se afla asezat in partea dinaintea bazei cutiei craniene, intre frontal si sfenoid, fiind format din: lama ciuruita, lama verticala si masele laterale. articuleaza, anterior si lateral, cu osul frontal, iar posterior cu ...
Osul palatin

» Secțiunea: Dicționar

...Osul palatin este un os pereche, asezat Inapoia marginii posterioare a apofizei palatine a maxilarului. El este alcatuit din doua lame ...superioara prezinta, In partea anterioara, apofiza orbitala, iar la partea posterioara, apofiza sfenoidala.
Fracturile craniului

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...deseori in fosa mijlocie, paralel cu osul pietros sau in lungul osului sfenoid, spre seaua turceasca, si mai rar in fosele anterioara si posterioara. Complicatiile la aceste nivele sunt redutabile, putandu-se intalni pneumocefalia, ...ca o consecinta a hipotensiunii lichidiene ce apare in urma scurgerii lichidului cefalorahidian.
Sindroame ale nervilor cranieni

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...nervilor cranieni III, IV si VI. Sediul leziunii este la nivelul fisurii sfenoidale. Cauza frecventa a sindromului sunt tumorile invazive ale osului sfenoid si anevrismele. Sindromul Foix-Tolosa-Hunt  Se aseamana clinic cu sindromul de sinus cavernos. ...glandei parotide, ale glomusului carotidian, ale ganglionilor limfatici, metastazele tumorale si adenita tuberculoasa.
Furunculul nasului

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...vene cu perete subtire, delimitat de oasele temporale si de osul sfenoid, se gaseste lateral de saua turceasca si posterior de chiasma optica; are numeroase conexiuni cu venele faciale, oftalmice, ...decida care este forma de tratament eficienta pentru fiecare caz in parte.
Adenomul hipofizar

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...acestei glande, ea se găseşte la nivelul şeii turceşti a osului sfenoid (os ce intră în alcătuirea craniului) şi comunică cu hipotalamusul prin intermediul tijei hipotalamo-hipofizare. Privitor la anatomia acestei ...un dezechilibru între producţia osoasă si rezorbţia osoasă, în detrimentul rezorbţiei. Osul trabecular însă, prezintă o densitate minerală normală sau scăzută. Afectarea cardiovasculară în stadiile incipiente este reprezentată de tahicardie ...
Vestibulita (Foliculita nazală)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...sinusului cavernos (sistem intracranian). Sinusul cavernos este localizat la nivelul osului sfenoid, bilateral. El este împărţit de multiple septuri trabeculare în numeroase spaţii venoase cavernoase, pe unde vor trece nervul ...sulfametoxazol, Doxiciclina, Clindamicina. În cazuri severe se administrează Vancomicina sau Linezolid.
Boala Cushing

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...optice; hipofiza este localizată la baza creierului într-o depresiune a osului sfenoid cunoscută ca „șaua turcească”, posterior de chiasma optică; când macroadenomul are dezvoltare anterioară poate comprima chiasma optică, ducând la pierderea ... Dacă este tratată, boala Cushing are un prognostic foarte bun.
Displazia fibroasa a osului

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...ca forma izolata craniofaciala. In forma izolata nu sunt prezente leziuni extracraniene. Osul occipital si temporal sunt mai rar afectate.Hipertelorismul, asimetria craniana, deformarea faciala, afectarea vizuala, exoftalmia si cecitatea apar datorita afectarii oaselor periorbitale. Afectarea sfenoidului si a temporalului determina disfunctie vestibulara, tinitus si surditate. Cind intervine afectarea platoului cribriform rezulta hiposmia sau anosmia. Heruvismul Aceasta varianta speciala ...
Sindromul tumoral hipofizar

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

... localizată la baza encefalului, la nivelul şeii turceşti a osului sfenoid, în fosa pituitară (o depresiune a osului sfenoid). Vine în raport inferior cu sinusul sfenoidal; lateral, de ambele părţi, ...a fost scos în totalitate, fără lezarea hipofizei normale, prognosticul este foarte bun.
Contuzia cerebrala

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...accidentele auto) produce lezarea suprafetei inferioare a acestora de catre proeminentele osului sfenoid. Impactul frontal cu suprafete dure are ca rezultat contuzii ale suprafetelor orbitale ale lobilor frontali si ale portiunilor anterioare si ...a leziunilor cerebrale cât şi a celor toraco-abdominale şi ale membrelor. [1], [2]
Cancerul sinusurilor și al etmoidului

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

... T4 - extinderea tumorii cu invadarea sinusului frontal, sfenoid, cavităților nazale, tegumentelor faciale, orbitelor, creierului și anumitor structuri nervoase cerebrale. N - ... persoanei afectate și pot contribui la prelungirea supraviețuirii acesteia. [4], [5]
Paralizia nervilor oculomotori

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...subarahnoidian, peretele extern al lojei cavernoase si patrunde in orbita prin fanta sfenoidala. Trohlearul inerveaza muschiul oblic superior, avand ca efect miscarea globului ocular in jos si in afara.Nervul abducens sau nervul cranian ...Fracturile de baza de craniu duc de cele mai multe ori la exitus.
Sindromul nasului vid

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...suprem: se află superior de cornetul nazal superior; aici se deschide sinusul sfenoidal; meatul nazal superior: se află între cornetul nazal superior și cel mijlociu; ...răceală, gripă sau rinita de sarcină (determinată de nivelurile ridicate de estrogen).
Fracturile nasului (traumatismul nazal)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...său prezintă următoarele componente: vomerul, lama perpendiculară a etmoidului, corpul sfenoidului și apofizele palatine ale maxilarului. Datorită acestor componente și a relațiilor cu celelalte oase faciale, traumatismele la nivelul nasului ... rândul lor pot genera tulburări ale funcției fonatorii, respiratorii și fizionomice.
Insuficienţa hipofizară

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...și este localizată la baza encefalului, la nivelul şeii turceşti a osului sfenoid. Hipofiza este alcătuită din adenohipofiză sau lobul anterior (2/3 din hipofiză) şi neurohipofiză sau lobul posterior, având origine embriologică diferită. ...sau radioterapie pentru adenomul hipofizar; pentru celelalte cauze mai puţin frecvente tratamentul variază.
Meningiomul cerebral

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...sau cecitate, midriază ipsilaterală areactivă; la nivelul aripii sfenoidului: convulsii; la nivel tentorial: poate protruziona supra sau infratentorial, determinând simptome prin compresiunea structurilor ...din cauza lui, rata de suprevieţuire la 5 ani fiind de 73-94%.
Sinuzita fungică

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

... Aspergillus. Pe lângă sinusurile maxilare, pot fi afectate și cele sfenoidale.Acestei afecțiuni i se pot atribui complicații în cazul în care sinusul deja invadat de fungi este atacat și de ...pe cele afectate, respectiv pe fragmentele de os adiacente zonelor necrozate. (8)
Tumorile pituitare

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

... nonsecretante. Adenoamele invazive pot invada dura mater, osul craniului sau sfenoidul. Deși se considerau rare adenoamele clinic active, studiile recente sugerează că acestea pot afecta o persoană din 1000 ...determina pierderea funcției pituitare, dar mai puțin frecvent decât radioterapia externă. (5)
Deviatia de sept nazal

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...anatomice apar în această zonă. Treimea posteroară a sinsusurilor etmoidale și sfenoidale drenează în cornetul nazal superior. [5]Aportul sanguin arterial la nivelul septului nazal superior este asigurat de arterele etmoidale ...foarte mare, simptomele meningitei incluzând cefalee fotofobie, rigiditate nucală și febră. [4]
Sinuzita la copii

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...naștere și continuă să crească în dimensiuni; sinusul sfenoidal nu este prezent la naștere, dezvoltarea lui realizându-se în perioada adolescenței; drenajul sinusului sfenoidal alături de celulele etmoidale posterioare se ...nivel postseptal sau intraorbital care determină afectarea structurilor orbitare adiacente. (2), (3)
Nevralgia de trigemen - ticul dureros

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...superioara, partea posterioara a nasului, globul ocular, cornee, conjunctiva, mucoasa sinusurilor frontal, sfenoidal si etmoidal, o parte din mucoasa nazala, precum si la unele portiuni ale durei mater, la sinusul cavernos si la ...VII si VIII. Eficacitatea acestei proceduri este de 80%, iar durerea poate recidiva.
Fracturile orbitei

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...la apofiza zigomatica se continua pe peretele extern al orbitei si fanta sfenoidala ajungand pe peretele intern al orbitei. Manifestarile clinice imediate cuprind: durere difuza accentuata la presiune ... chemozis rinoree (scurgere nazala de lichid cefalorahidian).
Infectia stafilococica

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...in ultimul rand, S. aureus reprezinta principalul patogen implicat in aparitia sinuzitei sfenoidale. Infectiile sistemului nervos central S. aureus poate coloniza structurile sistemului nervos central, diseminand pe cale hematogena, prin extindere directa de la nivelul ...informatiile clinice obtinute de la pacient. Tratament - Rezistenta la antibiotice In cazul existentei


Mai multe despre Osul sfenoid (căutare avansată)