Patogeneza HVB

Patogeneza
Hepatocitele nu sunt singurele celule ce pot fi infectate de HBV. Astfel, celulele epiteliale ale cailor biliare, celulele endoteliale hepatice, pancreatice, renale, tegumentare, leucocitele pot fi de asemenea infectate şi ele joaca probabil un rol In transmiterea virusului sau In persistenţa sa In organism.
Infecţia cu HBV se realizeaza total diferit de cea cu HAV.
HBV se transmite prin : expunere perinatala, contact sexual, contact cu sânge şi produse de sânge, transplant de organe şi ţesuturi, manopere percutane cu instrumente contaminate. In urma replicarii active a HBV intrahepatocitar, un mare numar de virioni compleţi (particule Dane) precum şi particule incomplete sferice şi tubulare (AgHBs) sunt eliberaţi In sânge. Viremia HBV este extrem de ridicata (pâna la 1010 virioni / ml. ) ceea ce explica contagiozitatea extrem de mare a subiecţilor infectaţi.
In timpul infecţiei acute, modificarile hepatice sunt similare cu cele din infecţia cu HAV, cu deosebirea ca o parte din hepatocite prezinta aglomerari extrem de importante de AgHBs produs In exces. In cazurile de infecţii cronice HBV, aspectele histologice hepatice variaza de la modificari minimale pâna la noduli cirotici ce constituie la o parte din cazuri stadii precoce ale dezvoltarii carcinomului hepatocelular primar.






La o căutare rapidă nu am găsit rezultate pentru acest subiect. Click aici pentru o căutare avansată