Prelungirile peritoneului

Prelungirile peritoneului sunt: plici, ligamente, mezouri, omenturi (mic si mare) si fascii de coalescenta. Plicile sunt prelungiri ale peritoneului formate prin cresterea peritoneului de catre vase sangvine, ducte, ligamente fibroase (exemplu : plicile ombilicale). In urma cresterii peritoneului de formatiunile mai sus amintite, alaturat plicilor se vor forma depresiunile peritoneale care pot fi: fosete, recesuri, escavatii.
Ligamentele sunt prelungiri peritoneale care ancoreaza fie cele 2 viscere, fie un viscer de unul din peretii cavitatii abdomino-pelvine. Mezourile sunt prelungiri peritoneale care ancoreaza un viscer de unul din peretii cavitatii abdomino-pelvine, conferind viscerului respectiv o mare mobilitate. Mezoul este alcatuit din 3 componente:
1. radacina
2. 2 foite peritoneale intinse de la radacina pana la viscerul respectiv.
3. marginea libera in care este cuprins organul
Omenturile sunt doua -mare si mic. Fasciile de coalescenta se formeaza in viata fetala prin alipirea mezoului unui viscer de peritoneul parietal posterior primitiv.




Rectul

» Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...dispusa de asemenea in plan sagital, insa cu concavitatea posterior. Intre cele doua flexuri, se formeaza unghiul ce indica limita exterioara dintre portiunea pelviana si ...pelviene, unde ocupa loja rectala, delimitata astfel:- anterior: fascia prostatoperitoneala la barbat, parametrul la femeie. - posterior: fascia parietala a pelvisului, sacrul si coccisul pe care se insera ...formeaza la acest nivel recesurile pararectale. Prin reflexia peritoneului, este identificat un segment superior, care vine in raport cu colonul sigmoidian si ansele intestinului subtire, ...vine in rapo...


Mai multe despre Prelungirile peritoneului (căutare avansată)