Rabdomioliza

Rabdomioliza reprezinta distrugerea tesutului muschilor striati, antrenand eliberarea in sange a unui pigment cular toxic, mioglobina.
Cauzele pot fi numeroase, un traumatism important cu strivire (sindromul Bywaters) sau , mai rar, exercitiul muscular intens, crizele convulsive prelungite, electrocutarea, intreruperea circulatiei sangvine intr-un membru, etc.
Aceasta boala se manifesta prin dureri ale muschilor atinsi si printr-o coloratie mai inchisa a urinelor.
MIoglobina fiind eliminata prin rinichi, antreneazaa o insuficienta renala acuta.
Tratamentul va fi cel al cauzei, iar in caz de insuficeienta renala acuta, se va realiza un tratament prin dializa timp de cateva zile sau saptamini.Rabdomioliza

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Rabdomioliza reprezintă distrugerea țesutului muscular striat, din diferite cauze, având ca rezultat eliberarea de mioglobină, împreună cu alți compuși ...în torentul sangvin de componente intracelulare. Aceste componente, mai ales în concentrații mari, pot avea efect toxic și pot determina chiar decesul pacientului, dacă nu se intervine rapid. ...acesteia. În cazul unui sindrom de compartiment, fasciotomia este indicată.
Miozita

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Muschiul poate fi afectat de infectiile virale (gripa, virusul coxsackie B) sau de infectiile parazitare (trichineloza, cisticercoza, toxoplasmoza). Toate aceste infectii se pot insoti de ...o provocare pentru clinician.   Mai multe informatii despre miozite gasiti aici.
Sindromul neuroleptic malign

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...autonoma si modificari cognitive, cum este delirul si modificari ale valorilor biologice asociate: creatinina si fosfokinaza crescute.Incidenta sindromului neuroleptic malign a scazut de la descoperirea sa, dar este ...insuficienta renala acuta prin rabdomioliza tromboza venoasa profunda cu embolism pulmonar prin rigiditate si imobilizare. Evitarea antipsihoticelor poate cauza complicatii asociate psihozei necontrolate. Cei mai multi ...schimba clasa de antipsihotice cu una diferita la reintroducerea medicatiei.
Sindromul de compartiment

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Poate fi impartit in forma acuta, subacuta si cronica. Exista cinci semne asociate sindromului de compartiment: durerea excesiva parestezia ... ridicata single din capilare este compromis. Edemul tesutului moale din compartiment creste presiunea intracompartimentala comprimind drenajul venos si limfatic al zonei lezate. Presiunea crescuta conduce ...pentru sindromul cronic de compartiment poate fi insuficienta venoasa cronica. Terapia cu oxigen hiperbaric s-a dovedit utila in terapia de baza pentru ischemiile traumatice. Esecul ...de ridicarea membrului, presiune...
Hipertermia maligna

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...sigure (incluzind oxidul nitric), precum si tehnicile anestezice regionale.Tratamentul actual de electie este administrarea intravenoasa a dantrolenului, singurul antidot cunoscut, intreruperea agentilor trigger si terapia de sustinere directionata catre hipertermie, acidoza ... raspuns exotermic major conducind la cresterea temperaturii. Rabdomioliza duce la cresterea nivelului de potasiu, mioglobina si creatinkinaza, cit si la formarea edemelor.Mioglobina in cantitati ...hipertermie maligna era peste 70%, astazi mortalitatea este sub 5%.
Hiperkaliemia (hiperpotasemia)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...mai frecvent, apare în boala renală cronică, în stadiile finale, atunci când rinichiul își pierde capacitatea de a excreta acest cation. În organsim, majoritatea potasiului (peste ...tratamentul cronic cu rășini schimbătoare de ioni (kayexalat). (3)
Anurie (lipsa urinarii)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...ce asociaza insuficienta renala acuta. Cauzele anuriei sunt prerenale, renale si postrenale. Cauze prerenale de anurie Cauzele prerenale (functionale) pentru anurie sunt reprezentate de: perturbari ale ... scaderea debitului cardiac- leziuni miocardice, pericardice, valvulare, embolie pulmonara, hipertensiune pulmonara vasodilatatie sistemica – administrare de anestezice sau hipotensoare; soc anafilactic, insuficenta hepatica, ...renale (artere sau vene) bilaterala sau unilaterala: tromboza venoasa sau arteriala, anevrism disecant de aorta abdominala, boala Taka...
Calcinoza cutanata - Calcinosis cutis

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...in 1855.Calcinoza cutanata este clasificata in 4 tipuri principale in functie de etiologie: distrofica metastazica iatrogena ... excesul de vitamina D, insuficienta renala cronica, sarcoidoza, calcifilaxia. Exemple de calcinoza cutanata iatrogena: administrarea parenterala a calciului sau fosfatului ...si o dieta cetogena care streseaza consumul acizilor grasi liberi.
Hipokaliemia (hipopotasemia)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...său afectează în special celulele mușchilor scheletici și ale cordului. Valorile normale ale potasiului sangvin la adulți sunt cuprinse în intervalul 3,5-5 mEq/L, cu ușoare variații ...la medic când acestea apar, pentru a evita rabdomioliza. (4)
Sindromul de strivire (Sindromul Bywaters)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...se referă la comprimarea extremităților sau a altor părți ale corpului, zonele cele mai afectate fiind extremitățile inferioare (74%), extremitățile superioare (10%) și trunchiul (9%). (3)În aceste cazuri, ...de comprimare poate face diferența dintre viață și moarte. (2)
Tulburarile legate de consumul de substante halucinogene

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Cele mai multe halucinogene sunt consumate abuziv ca droguri recreationale. Sunt denumite si droguri psihedelice. Halucinogenele sunt la fel de vechi ca si civilizatia umana. Multe culturi scriu ...va suferi de complicatii pe termen lung si cine nu.
Sindromul de liză tumorală

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...rapide. Acesta poate apărea ca o consecință a terapiei antitumorale țintite sau spontan. Pacienții tratați cu ajutorul chimioterapiei trebuie spravegheați pentru această complicație. Cea mai frecventă sursă a ... Mielom multiplu Tumori solide (cancerul pulmonar ar putea avea un risc mai mare) Tablou clinic: Hipocalcemia (grețuri, vărsături, hiperexcitabilitate musculară: spasme, ...chimioterapiei și radioterapiei, dar și a celor cu hemopatii maligne.
Intoxicația cu neuroleptice

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...frecvent întâlnită în rândul persoanelor cu schizofrenie, paranoia, manii comportamentale, psihoză manioco-depresivă, agitație, depresie, anxietate, confuzie mintală sau delir, aflate sub tratament specific. De asemenea, medicamentele antipsihotice mai ...mare amplitudine, dezordonate, care interesează doar o jumătate a corpului), distonie (tulburare motorie caracterizată prin contracții musculare involuntare care imprimă adoptarea unei posturi torsionate, vicioase, la nivelul membrului ... Intoxicația cu salicilați Rabdomioliza Intoxicația cu antih...
Afectiuni neuromusculare in sarcina

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

... sindromul Guillain-Barre polineuropatia cronica inflamatorie demielinizanta neuropatia motorie multifocala miastenia gravis miozita ...sau traumatizarea directa cu acul de punctie a radacinii spinale.Cand este necesara, explorarea imagistica pentru radiculopatia lombara, se poate realiza prin rezonanta magnetica nucleara (de preferat fara substanta ...fata anterioara a coapsei, limitarea extensiei genunchiului (prin slabiciunea cvadricepsului), tulburare de mers si durere moderata. Neuropatia femurala poate fi unilaterala sau bilaterala si de obicei are progno...
Febra musculara

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...crescinda pe unitatea regionala determina ruptura mecanica a elementelor structurale din fibrele musculare sau din tesutul conjunctiv care este in serie cu elementele contractile. Febra musculara are o ...febrei musculare Anamneza pacientului cuprinde istoric de efectuare de exercitii grele fizice, la care acesta nu este obisnuit, implicind mai ales contractiile musculare excentrice. Pacientul acuza durere, tumefiere musculara ...pot genera temperaturi locale mai ridicate decit contractiile concentrice. Rabdomioliza - febra musculara extrema este mai prevalenta la persoanele neantrena...
Infecția cu virusul West Nile

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...de infecție cu virusul West Nile în Statele Unite ale Americii, în New York, unde au fost confirmate un număr de 62 de cazuri ce s-au soldat cu ...demonstrat ca având efect curativ. (2, 3, 4, 6, 7)
Vegetatiile veneriene - Negii genitali

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...bucala sau faringele unei persoane care a intretinut raporturi sexuale orale cu o persoana infectata. Vegetatiile veneriene sunt una dintre cele mai comune boli cu transmitere sexuala.In populatia ...infectiei cu HPV asociata cu displazie si neoplazie, incluzand cancerul cervical, condyloma acuminata si leziunile genitale precanceroase. Seria de imunizari trebuie efecuata la fete si femei tinere intre ...identificate leziuni subclinice imunosupresie.
Hipercalcemie

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...nivele mai mari, pacientii pot prezenta anxietate, depresie, modificari ale personalitatii si confuzie. Cand nivelele de calciu ating valori foarte ridicate se instaleaza somnolenta, coma si decesul. Afectarea ...indusa de neoplasme este de obicei rezultatul mielomului multiplu, cancerului de san sau plamani si este cauzat de cresterea activitatii osteoclastelor in os. Afectiunile granulomatoase cu niveluri crescute ...sugereaza hiperparatiroidism daca hipercalcemia este cronica cauza nu pare a fi un neoplasm nivelele rapide crescute de calciu indica o ...cancerul pulmonar ...
Coreea

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...de miscari excesive, spontane, cu durata neregulata, non-repetitive, distribuite aleatoriu si cu debut brusc. Aceste miscari pot varia ca severitate de la neliniste cu exagerare usoara intermitenta a ... cauze imune: boala Behcet, LES, endocardita bacteriana, encefalita herpes simplex mononucleoza infectioasa, boala Lyme, meningoencefalita virala cauze vasculare: malformatii ...propusa drept terapie si este promitatoare la rozatoare. Imunoglobulina intravenoasa si plasmafereza poate scurta evolutia bolii si diminua severitatea simptomelor la pacientii cu coree reumatica. ...
Boala renala cronica - afectarea osoasa si a metabolismului mineral

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...si calcitriol (1,25 dihidroxi D3). In boala renala cronica apar dezechilibre de metabolism mineral cu consecinte asupra proceselor de crestere si remodelare osoasa. Afectarea metabolismului ...intra in tabloul unei afectari sistemice care include: anomalii ale calciului, fosforului, PTH, vitaminei D, de structura osoasa, de crestere, calcificari vasculare si de tesuturi moi. ...in insuficienta renala concentratia de calcitriol si absortia intestinala a calciului scad avand drept consecinta scaderea calcemiei. In conditiile unei calcemii scazute se secreta o ...atat activarea os...
Hipocalcemia

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...membranara, structura osoasa, coagularea singelui si semnalizarea intracelulara. Functiile esentiale ale calciului continua sa fie investigate, mai ales efectele sale din cadrul atacului cerebral si cardiopulmonare. In functie ...amelioreaza dupa tratament, calcificarile sunt de regula ireversibile. Hipocalcemia cronica determina rahitism si osteomalacie prin deficit de vitamina D. Osteita fibroasa chistica si osteomalacia apar la pacientii cu ...osului si reabsorbtia renala tubulara a calciului, mediind absorbtia intestinala a 1,25-dixidroxivitaminei D. Vitamina D stimuleaza absorbtia...
Dislipidemia

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Dislipidemiile sunt anomalii ale metabolismului lipoproteinelor, incluzind supraproductia si deficitul de lipoproteine. Se pot menifesta prin una din urmatoarele: hipercolesterolemie, ... mai importanti factori de risc modificabili pentru boala arteriala aterosclerotica. De aceea sunt necesare determinarea cauzei dislipidemiei, evaluarea starii de sanatate si a riscurilor individuale, ...ciclosporina, thiazidele. Hipertrigliceridemia:- obezitatea, diabetul zaharat, sarcina, insuficienta renala cronica - lipodistrofia, boala de stocare a glicogenului, alcoolismul - chirurgia de by-p...
Gastroenterita bacteriana

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Gastroenterita bacteriana este o afectiune foarte intilnita. Are numeroase cauze si variaza de la usoara la severa. Se manifesta de ...de varsaturi, greata, diaree si disconfort abdominal. Alte cauze ale acestor simptome includ infectiile virale, dieta inadecvata, sindroamele de malabsorbtie, enteropatiile si boala inflamatorie intestinala. Gastroenterita bacteriana este de obicei autolimitanta, dar controlul medical adecvat conduce la o evolutie mai scurta. Enterita bacteriana ...atenta, precum si persoanele in virsta. Se considera hidratarea intravenoasa daca cea orala nu este eficie...
Gripa

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...infectia cu unul din cele 3 tipuri de virusuri gripale clasice: A, B, C care sunt clasificate in familia Ortomyxoviridae. Aceste virusuri monocatenare ARN sunt structural si biologic ...si persoanele tinere pot deceda prin pneumonie virala. Pneumonia bacteriana secundara Poate apare prin infectarea cu numeroase bacterii (Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumonie, Haemophilus influenzae). Cea mai temuta complicatie este ...la 40 de ore de la debutul simptomelor. Vaccinul gripal (antigripal) Vaccinul gripal reprezinta un set de vaccinuri antigripale dezvoltate pentru a proteja ...
Tularemia

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...indiferent de varsta sau sex. Tularemia predomina in randul animalelor salbatice, bacteria putand supravietui in diferite medii exterioare contaminate, de unde ajunge in organismul uman. Tularemia poate fi ...ingestiei unui numar mult mai mare de patogeni. Tularemia gastrointestinala va fi acompaniata de limfadenopatie mezenterica. Tularemia tifoidica face referire la o forma foarte severa de boala, indiferent ...impotriva antigenelor membranare ale bacilului F. tularensis. Infectia naturala (boala) sau vaccinarea induc memorie imunologica. Limfocitele T CD4+, joaca un rol foarte impor...


Mai multe despre Rabdomioliza (căutare avansată)
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.