Sistemul endocrin

Vitex Agnus Castus, un miracol pentru sistemul hormonal feminin, dar nu numai

» Secțiunea: Forum medical

...de a regla secreţia ovariană şi a restabili echilibrul endocrin al femeii. Studii efectuate in vitro au arătat că extractul de Vitex agnus castus inhibă secreţia de prolactină de la nivelul ...terapeutic.  Toate cele bune, cu iubire creştină şi respect,   Mr. Nick
Cancerul pancreasului endocrin-Somatostatinomul

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...cazuri somatostatinomul este asociat cu sindromul MEN I-neoplazie multipla endocrina tip I, implicind: neoplasme paratiroide, pituitare si pancreatice. Neurofibromatoza si feocromocitomul sunt asociate cu forma duodenala a somatostatinomului. Diagnosticul este pus prin masurarea nivelului de somatostatina serica ...neurofibromatoza, o afectiune autosomal dominanta caracterizata prin dezvoltare a sistemului nervos si a intregului corp anormala. Semnele includ pete cafe-au-lait multiple, neurofibroame, anormalitati congenitale ale articulatiilor, oaselor si ...chirurgiei s-au raportat su...
Stresul și sistemul imunitar - Stimularea imunității

» Secțiunea: Ghid de sănătate

...stresului emoțional. Studierea relației dintre stres și funcția sistemului imunitar prezintă provocări dificile. În primul rând, stresul nu poate fi definit cu ușurință. Ceea ce poate ...sistemul imunitar prin perturbarea comunicării dintre sistemul imunitar, cel endocrin sau hormonal și sistemul nervos. Aceste trei sisteme comunică între ele folosind mesaje chimice naturale și trebuie să ...risc pentru stres și depresie în forme cronice. [8]  
Depresia și sistemul imunitar - Auto educatie mentala

» Secțiunea: Ghid de sănătate

...comportamentale asociate depresiei, iar acestea pot duce la slăbirea sistemului imunitar. Persoanele care suferă depresie și au simptome neurovegetative cum sunt tulburarea de somn sau pierderea poftei de ...a vieții.   Stein și colegii săi au descoperit că producerea neuroendocrină de cortizol și activitatea vegetativă ce modulează fiziologia imunitară sunt controlate de hipotalamus, care transmite semnale sistemului imunitar, ...din perspective diferite, care să ducă la creșterea calității vieții.
Cancerul pancreasului endocrin - Insulinomul

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...in terapia insulinomului. Patogenie si cauze Insulinomul este o tumora neuroendocrina derivata din celulele insulare si care produce insulina in exces. 90% din insulinoame sunt benigne. La persoanele sanatoase ...si pot mima variate afectiuni psihiatrice si neurologice. Afectarea sistemului nervos central include cefalee, confuzie, modificari vizuale, slabiciune musculara, ataxie, modificari ale personalitatii, tremur paralitic si progresie spre ...alte metode. Polichimioterapia a obtinut rezultate mai bune decit monochimioterapia.
Pancreasul

» Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...natura mixta, alcatuit din doua componente, exocrina si endocrina, ale caror activitati desfasurate in paralel aloca intregului organ multiple roluri importante in contextul digestiei si ...arteriolelor si retelei capilare periacinare. De asemenea, din sistemul arterial intrapancreatic, se desprind si ramuri arteriolare destinate retelei capilare a peretelui ductelor excretorii. In insulele ...- implantarea unui pancreas sanatos morfofunctional in locul pancreasului explantat.
Sistemul arterial

» Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...apă şi pentru molecule de mici dimensiuni. Componentele sistemului vaselor sanguine • Arterele – vasele ce pleacă de la nivelul cordului şi se ramifică pe traiectul lor ...Hipertensiunea arterială poate fi esenţială (primară) şi secundară (renală, endocrină, cardiovasculară sau neurologică). 2. Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare este o boală ocluzivă ce determină reducerea ...arterială. 4. Biopsie arterială ȋn cazul trombangeitei obliterante Burger.
Feminizarea

» Secțiunea: Semne și simptome

...Se datoreaza frecvent unei tulburari genetice sau cistigate a sistemului endocrin. La barbati una dintre cele comune manifestari ale feminizarii este ginecomastia. Deficitul sau blocarea hormonilor masculini contribuie la feminizare.
Miopatiile endocrine

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...durere, crampe, sensibilitate musculara si spasme in diferite grade.Boala sistemului endocrin, incluzind pe cea tiroidiana, paratiroidiana, suprarenala si pituitara, ovarele, testiculele si insulele Langerhans ale pancreasului, determina de obicei ...cazurile severe si la pacientii cu tratament intirziat sau incorect.
Urina tulbure

» Secțiunea: Semne și simptome

...miros fetid sau simptomele altor sisteme precum cel reproducător, endocrin, cardiovascular). Având la îndemnă acest indiciu, clinicianul poate parcurge mai repede etapele unui diagnostic pentru a ajunge la ...ele vin într-o cantitate mult prea mare pentru capacitatea sistemului excretor de a le inhiba dezvoltarea. În aceste condiţii în urină vor apărea un număr însemnat de bacterii, ...eliminarea eficientă şi rapidă a bacteriilor din organism. (10, 11)
Adenomul hipofizar

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...de anatomie - Hipofiza Hipofiza este o glandă componentă a sistemului endocrin, ocupând unul dintre cele mai importante locuri în acest sens, datorită controlului ei asupra gonadelor (ovare ...se pot utiliza antagonişti ai receptorilor de GH (pegvisomant).
Insuficienţa hipofizară

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...hipofizei Hipofiza sau glanda pituitară este o parte esenţială a sistemului endocrin denumită și master gland, întrucât controlează secreţia majorităţii glandelor sistemului endocrin. Are dimensiuni reduse (diametru între 1-1.5 cm, ...adenomul hipofizar; pentru celelalte cauze mai puţin frecvente tratamentul variază.
Hiperhidroza (transpirație excesivă)

» Secțiunea: Semne și simptome

...transpirației este reglat în cea mai mare parte de sistemul nervos, dar și de cel endocrin, într-o măsură mai redusă. Partea creierului numită hipotalamus este cea care deține rolul principal în reglarea secreției ...vor reduce, în orice caz, neplăcerile asociate acestui dezechilibru.
Marasm - malnutritie proteo-calorica

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...este alterata de aceea medicamentele trebuie administrate cu atentie.Sistemul endocrin. Multe dintre adaptarile din marasm sunt mediate de hormonii tiroidieni, insulina si hormonul de crestere. Raspunsul adrenergic este ...efectuata imunizarea. In timpul primilor doi ani de viata sistemul nervos se dezvolta si apare riscul de deficite, de aceea este indicata masurarea IQ-ului si a dezvoltarii mentale ...Daca tratamentul este administrat adecvat marasmul are o evolutie buna.
Sindromul Kearns-Sayre

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...vedere clinic, este o boală neurodegenerativă care afectează sistemul muscular, sistemul nervos central, sistemul cardiovascular și sistemul endocrin. (1) De fapt, sindromul Kearns-Sayre reprezintă o afecțiune neuromusculară caracterizată de paralizia progresivă a anumitor grupe musculare, ...copiilor; bărbații nu prezintă niciun risc. (5)
Sindromul Edwards (trisomia 18)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...genetică determină anomalii în funcționarea inimii, rinichilor, oaselor, sistemului nervos și abilităților cognitive. Fiind o afecțiune foarte severă, doar 5-10% dintre sugarii diagnosticați cu sindrom ... anomalii cerebrale, cele de tract urinar și sitem endocrin. Radiografia este utilizată pentru a diagnostica malformațiile membrelor și ale toracelui. Diagnosticul antenatal În trimestrul I, screeningul pentru ...unor comenzi, a relației cauză-efect, zâmbitul în situații potrivite.
Tiroidita autoimună Hashimoto

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

... Cum funcționează glanda tiroidă Tiroida este parte integrată din sistemul endocrin, format din glande care secretă, depozitează și eliberează hormoni în sistemul circulator care ulterior ajung la ...administrarea tratamentului în concordanță cu recomandările făcute de medic.
Sindromul Kabuki

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...sunt comune. Defectele septale sunt de asemenea comune. •  Sistemul endocrin: Telarha prematura la fete este cea mai frecventa anomalie endocrina descrisa. Hipoglicemia, hipotiroidismul congenital si deficienta hormonului de ... obstructia jonctiunii ureteropelvine, duplicatia sistemului colector hidronefroza. Hipospadiasul si criptorhidia, mai rar micropenisul pot apare la baieti, iar femeile pot prezenta ...Majoritatea indivizilor vor necesita un mediu supravegheat. (4) (8)
Lipodistrofia generalizata

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...menstre neregulate, hiperandrogenism si chiste ovariene. Barbatii afectati au sistemul reproductiv normal. Problemele clinice care necesita tratament in lipodistrofie sunt diabetul si hipertrigliceridemia. Datorita rezistentei extreme la insulina ...acesteia este inca neclar. Tesutul adipos este un organ endocrin, concept dovedit prin descoperirea hormonului leptina. Adipocitele comunica nivelul de grasime corporala sistemului neuroendocrin pentru a controla aportul ...cistigata mor la virsta mijlocie prin hemoragie din varice esofagiene.
Feocromocitomul

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Feocromocitomul reprezintă o tumoră endocrină rară ce derivă din celulele cromafine ale sistemului simpato-adrenal, asociind mortalitate și morbiditate crescută, secundar excesului de catecolamine. Dintre tumorile derivate din celule cromafine, feocromocitomul reprezintă ...sistemului endocrin, pancreasului și rinchilor. Neurofibromatoza de tip 1 asociază tumori cutanate (neurofibroame), pete pigmentare și tumori ale nervului optic. Semne de alarmă Screeningul ...este indicată pentru detecția precoce a unei recurențe sau metastaze.
Sindromul tumoral hipofizar

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...hipofizei Hipofiza sau glanda pituitară este o parte esenţială a sistemului endocrin. Are dimensiuni reduse (diametru între 1-1. 5 cm, greutate 0. 5-1 g) și este localizată la ...în totalitate, fără lezarea hipofizei normale, prognosticul este foarte bun.
Cancerul pancreasului exocrin

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...tumoră malignă a acestui organ abdominal cu funcțiii endocrine și exocrine. Potrivit organizației mondiale a sănătății, cancerul pancreasului are în România o incidență anuală, reprezentând numărul ...sucul pancreatic să fie în continuare deversate în sistemul digestiv. Această procedură este dificilă și are o mortalitate crescută. Pancreatectomia distală implică rezecarea porțiunii subțiate a pancreasului ...aceste manifestări secundare sunt mai severe. [4, 5, 6]
Sindromul Sheehan - Insuficienta hipofizara

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...baza creierului. Hormonii eliberati de aceasta glanda regleaza sistemul endocrin, determinind cresterea sau scaderea productiei de hormoni din organism pentru controlul metabolismului, a fertilitatii, vindecarii ranilor ...endocrine, dar si pentru a reduce mortalitatea datorata hipopituitarismului.
Histiocitoza cu celule Langerhans

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...termen comun ce defineste o serie de boli ale sistemului reticulo-endotelial. Celulele acestuia isi au originea in promonocitele maduvei osoase alcatuind sistemul fagocitar mononuclear. Promotorii vor da nastere ...procent de 40% dintre cazuri prezinta si afectarea sistemului endocrin. Cea mai comuna forma de manifestare din cadrul histiocitozei cu celule Langherhans este diabetul insipid; apare frecvent la ...terapiei cu anticorpi monoclonali sunt variante terapeutice pentru viitorul apropiat.
Tumorile pituitare

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...iar în general sunt similare tumorilor primare ale sistemului nervos central. Totuși, neurohipofiza este o localizare frecventă a metastazelor.  Tumorile pituitare sunt neoplasme comune, iar recunoașterea ...genei p53 și asocierea tumorilor pituitare cu sindromul neoplaziei endocrine multiple. Gena-1 de transformare a tumorilor pituitare este o oncogenă nou descoperită care servește ca ...pituitare, dar mai puțin frecvent decât radioterapia externă. (5)


Mai multe despre Sistemul endocrin (căutare avansată)
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.