Traumatismul toracicTraumatismul obstetrical la nou-nascut

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...punctiforme pe tegumente, situate la nivelul gatului, in regiunea toracica superioara si la nivelul extremitatii cefalice (barbie, obraji, frunte). Ele sunt rezultatul cresterii bruste a presiunii venoase. Nu ...saptamana a II-a de viata, pana la insuficienta acuta suprarenala letala sau care impune tratament substitutiv hormonal.
Traumatismele esofagului

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...nivelul cardiei (orificiul superior al stomacului, ce corespunde vertebrelor toracice T11-T12). (1-5) Anatomia esofagului Structura esofagului cuprinde 4 straturi: mucoasa submucoasa ...aortă, irigă esofagul abdominal.Venele din partea superioară drenează în vena azygos, cele inferioare drenează în vena splenică, ulterior în vena portă. Inervația esofagului Treimea superioară a esofagului este sub control ...implica esofagul, în special la nivel cervical si toracic. Abcesele mediastinale și hematoamele pot determina, de asemenea, comprimarea...
Tulburari asociate ce apar in traumatismele cranio-cerebrale severe

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Traumatismul cranio-cerebral are influente asupra intregului organism. Deoarece functiile vegetative sunt controlate de catre creier, conexiunile cerebroviscerale si somato-viscero-cerebrale ...prin cresterea eliberarii de ADH si aldosteron (produs de corticosuprarenala) si astfel rinichii retin apa si sodiul in organism.Este posibil sa apara o usoara hiponatremie hipervolemica, prin cresterea ...axilare anterioare se observa un rash petesial. La radiografia toracica simpla se obiectiveaza infiltrate pulmonare interstitiale difuze. Sumarul de urina releva grasime care se elimina la niv...
Patologia peretelui toracic - Toracele

» Secțiunea: Anatomie și fiziologie

Localizarea anatomica a cutiei toracice, in partea superioara a trunchiului, ii confera acesteia un grad crescut de predispunere la traumatisme, ceea ce ...complica frecvent cu dehiscenta plagii si mediastinita. Abcesul parietal toracic este caracteristic atat spatiului subpectoral cat si regiunii subscapulare. Este marcat etiologic de Staphylococcus aureus, ...peretelui toracic in cancerul de rinichi, prostata, tiroida sau colon.
Insuficienta aortica

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...disectia de aorta, sifilis sau alte aortite si traumatismul toracic.   Interesarea atat a valvelor aortice cat si a aortei se intalneste in spondilita anchilozanta.   Consecintele anatomice ale regurgitarii aortice sunt ...inelul valvular sau se excizeaza o parte din aorta dilatata.
Anevrismele aortei

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...prezintă o incidență mai crescută față de anevrismele aortice toracice. (2) Preponderent este afectat sexul masculin, în rândul căruia se înregistrează un procent de 1,3-8,9%, spre deosebire de ...sau rupte, iar sângele este acumulat, asemenea unei pungi anevrismale, la nivelul adventicei și a țesutului perivascular) și a continuității fluxului sanguin de la nivelul lumenului vascular cu ...necesară în situațiile în care rădăcina aortică este afectată. (3)
Anemia acută post-hemoragică

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...nivel crescut de gonadotropină corionică umană (hCG). Radiografia toracică poate fi utilă pentru a pune în evidență un traumatism toracic ce evoluează cu hemotorax sau leziunea ...metodelor de hemostază specifice sunt esențiale pentru supraviețuirea pacientului.
Sindromul Moebius

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...forma expresii faciale. Anomaliile membrelor si a peretelui toracic pot apare uneori. Persoanele afectate au o inteligenta normala, desi absenta exprimarii faciale este considerata incorect ...pacientii cu afectare mai putin extinsa neurologica. (5) (3)
Insuficienta pulmonara (a valvelor pulmonare)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...cauze cum ar fi endocardita infectioasa, infectia reumatica, traumatismul toracic sau valvulotomia pulmonara. Insuficienta pulmonara functionala apare mult mai frecvent si se intalneste la peste ...mai ales la cei cu risc chirurgical inalt. (3) (1)
Chilotorax

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...cavitatea pleurala. Cauza este de obicei scurgerea din ductul toracic sau unul din vasele limfatice principale care dreneaza in acesta.Cele mai comune cauze sunt limfomul si trauma cauzata ...Un singur duct traverseaza hiatusul aortic al diafragmului intre vena azygos si aorta, la dreapta coloanei vertebrale. Ductul intra in mediastinul superior, ajunge la clavicula si se termina ...este rar necesar, iar in cele neoplazice nu este eficienta.
Traumatismele maduvei spinarii

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...provocate de fracturi sau dislocari la nivelul coloanei. Regiunea toracica a coloanei este frecvent afectata in caderi prin tasarea vertebrelor, combinata cu flexia anterioara a corpului. Coloana cervicala ...o reeducare functionala a segmentelor medulare normale prin gimnastica medicala.
Abcesul splenic

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Abcesul splinei este o colecție localizată de țesut inflamator necrotic cauzat de factori bacterieni, fungici sau parazitari. ...precum și diverticulitele, pot afecta splina prin continuitate. Traumatismul splinei este un alt factor etiologic recunoscut. Infarctul splenic, rezultatul unor afecțiuni sistemice precum hemoglobinopatiile (în special siclemia), ...în umăr. Eponimul asociat este semnul Kehr. Durerea pleuritică toracică în jurul plămânului stâng este agravată de tuse și expirația forțată. Starea generală de rău și alte semne ... pseudochistul...
Durerea de pancreas

» Secțiunea: Semne și simptome

... Pancreatita cronică Abcesul pancreatic Traumatismele abdominale Fibroza chistică Neoplasmul ...multiplă şi potențial de extindere la nivelul structurilor învecinate. Boala se caracterizează prin apariția spontană, de regulă după ingestia de alimente colecistokinetice sau după consumul excesiv de alcool, ...tahicardie, tahipnee, apariția cearcănelor, ochi înfundați în orbite, oligurie/anurie). Traumatismul pancreasului Pancreasul este un organ friabil, care se rupe uşor. Din cauza acestui fapt, traumatismele abdominale pot determina afecta...
Siringomielia

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...se localizeaza mai frecvent in regiunea cervicala inferioara sau toracica superioara si mai rar in regiunea lombara. Daca se localizeaza in regiunea cervicala inalta, cavitatile se pot extinde ...subarahnoidian). In situatia unei tumori intramedulare se realizeaza rezectia tumorii.
Tromboza venei renale la copii

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Tromboza venei renale reprezintă formarea unui cheag de sânge în acest vas, fiind un eveniment posibil fatal la ...importantă este reprezentată de extensia procesului trombotic în vena cavă, cu posibilitatea apariţiei emboliei pulmonare. [1], [2] Embolismul pulmonar se prezintă ca obstrucţia unei ...conduce la lezarea vasului şi predispune la infecţii. Traumatismul vasului de sânge este urmat de afectarea stratului de celule endoteliale care delimitează lumenul (interiorul) venei, ...se manifestă prin dispnee (senzaţie de sufocare), durere toracică, tus...
Esofagita acuta postcaustica

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...de granulatie si peretele esofagian este mult subtiat. Radiografia toracica poate evidentia mediastinita, pleurezii, pneumoperitoneu, pneumonita de aspiratie. Radiografia baritata la 4-6 sapatamini evidentiaza stenozele esofagiene. Diagnosticul diferential ...Prognosticul este rezervat, atit cel imediat cit si cel indepartat.
Status epilepticus

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...magneziul, glucoza hemoleucograma completa, functia renala functia hepatica, nivelul sangvin al anticonvulsivantilor teste toxicologice. Evaluarea ...cateva luni pentru o interpretare corecta. (6) (3) Radiografia toracica:Poate fi folosita in evaluarea aspiratiei sau a pozitiei tubului endotraheal. Daca este indicata clinic, radiografia simpla ...tumora cerebrala, traumatismul, infectia sau accidentul vascular cerebral. (3)
Fractura

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...a osului - fractura spirala in care un fragment osos este torsionat - fractura compactata in care capetele osoase sunt telescopate unul in altul - la copii datorita ...leziuni ulterioare datorate mobilitatii excesive ale fragmentelor. Imobilizarea membrului toracic cu o esarfa si a celui pelvin la cel normal cu un bandaj realizeaza diminuarea durerii si a ...unor mici fragmente incarcerate in articulatie si invizibile pe radiografie.
Paralizia

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...cel mai frecvent ca rezultat al lezării porțiunii toracice a măduvei spinării, mai rar fiind atribuită unei leziuni bilaterale a tracturilor corticospinale. • Tetrapareza reprezintă ...acești pacienți, deoarece ajută la recuperarea parțială a deficitului motor.
Nevroza

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...mai frecvent precordială fiind raportată sub formă de dureri toracice atipice și confundată frecvent cu angina pectorală, în timp ce la femei este predominant respiratorie, acestea raportând ...fiind necesară psihoterapie individuală și stabilirea unei relații strânse pacient-terapeut.
Abcesul cerebral

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Abcesul cerebral reprezinta o colectie de puroi continuta intr-o cavitate neoformata, rezultand in principal din necroza unei zone tisulare ...nivelul extremitatii cefalice. De obicei focarul infectios este situat intratoracic, iar insamantarea se face pe cale hematogena. abcese cerebrale posttraumatice, avand punctul de plecare ...convulsive tardive sunt intalnite la majoritatea pacientilor dupa indepartarea abceselor.
Embolia grăsoasă

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...din sângele arterial poate arăta hipoxie și alcaloză respiratorie.Radiografia toracică poate să arate inflitrate pulmonare bilaterale difuze predominant la baza și periferia plămânilor sau edem pulmonar. Aceste modificări ...ce dezvoltă această afecțiune. (2, 3, 4, 5, 6, 7)
Infectii cu Clostridium

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...la persoanele a caror activitate proteolitica intestinala este alterata. Boala a fost semnalata mai ales copii si adultii din Noua Guinee. O forma asemanatoare de boala a afectat ...produse de clostridii, apar in urma producerii unor traumatisme toracice.Infectii ale pielii si tesuturilor moiAceste tipuri de infectii apar de obicei, ca urmare a traumatismelor tesuturilor moi; enumeram ...nu exista o scheme terapeutica universal valabila pentru combaterea recaderilor.
Asfixierea - sufocarea prin asfixie - important de știut

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...vedere funcțional și structural), capacitate de expansiune a cavității toracice prin contracția mușchilor intercostali și un diafragm funcțional. Anomaliile care interesează una sau mai multe dintre aceste componente, ...victimei. Folosiți mecanismul pârghiei pentru a ridica greutăți mai mari.
Plexul brahial - Nervii spinali

» Secțiunea: Anatomie și fiziologie

...a celei mai mari parti a primului ram ventral toracic (apartinand bineinteles primului nerv spinal toracic). De asemenea, la constituirea plexului brahial pot contribui si nervii ...nervul pentru muschiul subclavicular, burta inferioara a omohioidianului, vena jugulara externa si ramul superficial al arterei cervicale transverse. Plexul se intinde posterior de cele 2/3 ...initial sunt afectati muschii eminentei tenare si primul interosos dorsal. De asemenea, sunt semnalate parestezii si durere in partea mediala a antebratului, cu extindere in ...– C5, 6 Nervul radial &nd...


Mai multe despre Traumatismul toracic (căutare avansată)
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.