Virusul Epstein-Barr-patogeneza

Virusul Epstein-Barr determina:
a) Mononucleoza infectioasa. Se transmite interpersonal, prin contact cu saliva infectata. Se manifesta prin febra, faringita, limfadenopatie (initial cervicala, apoi generalizata), hepatosplenomegalie.
Antigene virale : EBNA, LYDMA, EA, VCA.
Tablou sanguin periferic patognomonic : limfocite anormale (15-90%), bazofile, cu vacuole citoplasmatice, fragmentare nucleara, pe fond initial de leucopenie (circa 1 saptamana) urmat de hiperleucocitoza persistenta (circa 5 saptamani).
b) Limfomul Burkitt. Este o forma de neoplazie cu malignitate exterm de ridicata. Se intalneste mai ales in Africa, Papua Noua Guinee si consta din tumori localizaze cel mai frecvent la nivel maxilar (mai rar orbitar). Interesant este faptul ca in celulele tumorale izolate de la cazurile din zonele endemice s-a pus in evidenta ADN-EBV sub forma episomala, in timp ce in cazurile sporadice, intalnite in alte zone geografice, acest lucru nu s-a evidentiat.
Antigene virale : LYDMA, EBNA (inconstant - EA).
c) Carcinomul nazofarnigian. Este o forma de neoplasm nedifirentiat la nivel nazo-faringian, extrem de invaziv, mai ales la nivelul ganglionilor limfatici cervicali. Se intalneste cu precadere in Extremul Orient.
Antigene virale : idem b.




Virusul Epstein Barr

» Secțiunea: Forum medical

Buna ziua.Fiul meu de 3 ani si 2 luni a fost diagnosticat dupa analize amanuntite cu virusul Epstein barr...Am o nelamurire...la cat timp trebuie repetate analizele si ce pot sa fac sa il ajut ca virusul sa devina inactiv cat mai repede.El acum un an a fost si ...
Virusul Epstein Barr

» Secțiunea: Forum medical

Vreau s-o iau de la început: Băiețelul meu de 1 an și jumătate, a făcut cu vre-o 2 luni in urma o stomatită foarte puternica. După ce i-a trecut, a început să apară ganglioni limfatici după urechiusa. Specific că i se umflase și o narisoara, înăuntru, nu ...
Epstein-barr (virusul)

» Secțiunea: Dicționar

Epstein-barr (virusul) este un agent din grupul herpesvirus, care produce mononucleoza infectioasa, limfomul Burkitt si o forma de cancer al nazofaringelui la chinezi.
Virusul Epstein-Barr clasificare

» Secțiunea: Dicționar

...Virusul Epstein-Barr (EBV) determina mononucleoza infecţioasa. Acest virus are potenţial oncogen (limfomul Burkitt, carcinomul nazo-faringian). Se caracterizeaza prin tropism ...oncogeneza determinata de EBV. In acest fel, infecţia EBV persista.
Epstein barr

» Secțiunea: Forum medical

Buna.as avea si eu o intrebare.de curand am aflat ca am in sange virusul epstein barr si ca daca nu imi intaresc sistemul imunitar e posibil sa fac mononucleozasau mai rau...boala hodgkin.ceea ce ma ingrijoreaza este ca virusul e contagios.si ma preocupa faptul ca prietenul ...
Infectie cu Epstein Barr Virus

» Secțiunea: Forum medical

Buna, Copilul meu de 5 ani, a fost infectat cu EBV, dovedit in baza analizelor medicale, plus la asta a avut complicatie hepatita cu EBV, avand transaminazele marite de 10 ori de norma. Acum suntem la o luna de zile dupa infectie, transaminazele au mai scazut dar totusi nu au ajuns valoarea ...
Interpretare analiza medicala Epstein Barr

» Secțiunea: Forum medical

Buna ziua, Va rog sa imi interpretati urmatoarea analiza medicala: Ac Anti-Epstein Barr VCA IgG - Rezultat : Pozitiv (3.6) Este legat de virusul herpetic? Va multumesc.
Cum se transmit virușii (inclusiv virusul gripal)? - Boli infecțioase

» Secțiunea: Ghid de sănătate

...de viață al acestuia. Viruși cunoscuți cu potential transmisibil sunt: • Virusul gripal, cu transmitere de la persoană la persoană, de la aproximativ 6 metri distanță. Virusurile gripale se răspândesc ...omului la nivelul plăgii produse prin muşcătură. (7, 8, 10)
Infectiile Herpetice (virusul herpes simplex)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...organism in stare latenta si se poate reactiva periodic. Virusul HSV 1 se transmite prin inetrmediul salivei si este cauza producerii de gingivostomatite, keratoconjunctivite, eczema herpetiforma sau meningoencefalite. ...cu cei care sufera de un deficit al imunitatii umorale (agamaglobulinemie) . Anticorpii specifici contribuie in mod semnificativ la scaderea cantitatii de virus cantonata la nivelul tesutului nervos, ...rolul « herpes virusului 8 » in cadrul sarcomului Kaposi.
Angina virală (amigdalita virală)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...și apare de obicei în copilărie sau la maturitate. Virusul Epstein-Barr cauzează mononucleoza infecțioasă. Angina este prezentă la 80-95% din pacienţi care sunt infectați cu virusul Epstein-Barr și ...apă de gură sau cu soluție sărată, antitermice și antiinflamatoare.
Sindromul Gianotti-Crosti

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...non B - A like), Adenovirus, Citomegalovirus, Enterovirus, Virusul Imunodeficienței Umane (HIV), Coxsackie, Virusul Rubeolic și Virusul Parainfluenzae. [1] Epidemiologie Sindromul Gianotti-Crosti este o boală autolimitantă, ...contagios, neexistand, astfel, indicații ale izolării acestuia de colectivitate.
Cancer de nazofaringe

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...a titrului anticorpilor IgA anti-virus Epstein-Barr, iar în celulele tumorale s-a detectat prezența ADN-ului virusului Epstein-Barr, ceea ce certifică legătura dintre infecția cu virusul Epstein-Barr și apariția cancerului ...sau pentru rezecția adenopatiilor. (1, 2, 3, 4, 5, 6)
Encefalitele virale

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Encefalitele virale sunt definite prin existenta unui proces infectios de etiologie virala la nivelul parenchimului cerebral. Caracteristica pentru encefalitele virale este alterarea starii de constienta in diverse grade si aparitia deficitelor neurologice focale si difuze. Diagnosticul de certitudine de encefalite virale se pune prin examinarea lichidului cefalorahidian (LCR), obtinut prin ...
Pleurezie

» Secțiunea: Semne și simptome

...stafilococi) pot conduce gazda purtătoare spre această afecţiune. Virusul Influenza cauzează gripa, parainfluenza e responsabil de producerea crupului din timpul copilăriei, virusul Epstein-Barr dă febra glandulară, ...prezentată mai sus, care persistă, necesită prezentarea la medic.
Infectii dupa transplant de maduva osoasa

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...bolilor cauzate de infectiile cu CMV. 3. Infectia cu virusul varicelo-zosterian Virusul zosterian se va reactiva de obicei, dupa cateva luni de la realizarea transplantului de maduva osoasa. Aproximativ o ...si JC (virusuri polio, care pot fi excretate prin urina).
Mielita transversa

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Mielita transversa se prezinta ca o reactie inflamatorie a maduvei spinarii. Mielita transversa poate fi acuta, subacuta si cronica. Se manifesta fie ca un sindrom medular, fie ca o forma clinica medulara in cadrul unui sindrom de encefalomielita. De cele mai multe ori semnele sunt localizate strict la nivelul maduvei. ...
Granulomatoza limfomatoida

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Granulomatoza limfomatoida este o boala limfoproliferativa angiodestructiva sistemica rara asociata infectiei cu virusul Epstein-Barr. Este caracterizata de afectarea pulmonara predominant, dar poate determina si localizari multiple extrapulmonare. Descrisa prima data printre bolile caracterizate de angeita pulmonara si granulomatoza, aceasta mimeaza granulomatoza Wegener clinic si radiografic. Totusi cercetarile actuale caracterizeaza granulomatoza ...
Meningitele virale

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...doua treimi din meningitele virale sunt determinate de enterovirusuri. Virusul urlian trebuie luat in considerare atunci cand meningita apare in sezonul de iarna sau primavara devreme, in special ...invatare, pierderea partiala a acuitatii auditive si alte sechele neurologice.
Esofagita cu virusul citomegalic

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Virusul citomegalic este membru al familiei Herpesviridiae alaturi de virusul herpes simplex, Epstein-Barr, varicela-zoster. Asemanator cu alte virusuri herpetice, ...infectata, CMV poate persista in gazda timp indefinit. Mecanismele umorale si celulare imune conlucreaza pentru a controla infectia si a mentine faza latenta. Daca raspunsul gazdei devine ineficient, ...imbunatatit dramatic. Pacientii trebuie informati asupra caracterului recidivant a infectiei.
Limfomul Hodgkin

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...este prezenta celulelor Reed-Sternberg, o celula specifica limfomului Hodgkin. Virusul Epstein-Barr este de asemenea un factor de risc, aparind in 50% din cazuri. Boala este mai frecventa la ...dezvolta o complicatie numita boala grefa – contra - gazda.
Faringita

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Faringita se defineste drept inflamatia sau infectia faringelui si/sau amigdalelor.Etiologia faringitelor este in general infectioasa, cu 40-60% cazuri de origine virala si cca 40% din cazuri de orgine bacteriana. Alte cauze includ alergiile, traumatismele si toxinele.Faringita se manifesta prin: secretii nazale, febra (intre 38 si 40°C) si tuse ...
Durerea pleuro-pulmonară - caracteristici, diagnostic diferențial și tratament

» Secțiunea: Semne și simptome

...mod frecvent agenţi etiologici pentru durerea de tip pleuritic. Virusul Coxsackie, virusul sinciţial respirator, virusurile gripale şi paragripale, virusul urlian, adenovirusurile, citomegalovirusul şi virusul Epstein-Barr sunt agenţi patogeni ...caz de durere persistentă sau recurentă, tratamentul depinde de etiologie.
Limfomul esofagian

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...de persoanele care nu sunt infectate cu acest virus. Virusul Epstein-Barr determina majoritatea limfoamelor tractului gastrointestinal cu celule B, totusi semnificatia sa ca factor de risc este controversata. Semne ...prezinta urmatorii factori: virsta peste 60 de ani, stadiul tumoral III sau IV, statusul de performanta intre 2-4, nivelul de lactic dehidrogenaza peste normal si extensia la mai ...prognostic negativ datorita agresivitatii tumorale si raspunsului slab la chimioterapie.
Infectii post-transplant

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Transplantul reprezinta modalitatea chirurgicala prin care medicii incearca reinstaurarea unei functii compromise, intr-un organism bolnav. Aproape oricare tip de tesut sau organ poate fi transplantat; succesul interventiei chirurgicale depinde de starea gazdei receptoare, dar si de starea tesutului/organului transplantat.Transplantul ramane de multe ori, singura sansa la viata pentru ...
Tulburarile ataxice

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Tulburarile ataxice include o serie de manifestari clinice ce include ataxia, dizartria, dismetria si tremorul intentional. Ataxia reprezinta un sindrom cerebelos aparut prin lezarea cerebelului, cailor sale aferente si eferente, maduvei spinarii si caracterizat prin tulburari ale coordonarii si posturii.   Pacientii cu tulburari ataxice prezinta tulburari de mers, vorbire ...


Mai multe despre Virusul Epstein-Barr-patogeneza (căutare avansată)