Virusul poliomielitic patogeneza

Infectia se transmite, in principal, pe cale fecal-orala poarta de intrare fiind orofaringele si tractul intestinal. Este posibila, insa, si infectarea pe cale respiratorie. Replicarea virala initiala are loc in tesutul limfoid faringian si intestinal (inclusiv la nivelul placilor Peyer). In dezvoltarea poliomielitei se descriu urmatoarele stadii de boala:
-stadiul intestinal, cand virusul se multiplica in intestin. Majoritatea cazurilor raman in acest tadiu de boala. Este stadiul infectiei inaparente (nu apar nici un fel de semne clinice) si duce la imunizarea oculta a bolnavului.
-urmeaza eliberarea virionilor in circulatie, adica stadiul de viremie cand factorii de aparare locala intestinala sunt depasiti. Acest stadiu apare la sfarsitul perioadei de incubatie, in cursul bolii minore si este de scurta durata (ore, zile). In acest stadiu virusul are 2 posibilitati: fie este neutralizat de anticorpii circulanti din sange, fie invadeaza SNC
-stadiul de invazie a sistemului nervos central survine foarte rar desi virusul are un tropism extrem de pronuntat pentru tesutul nervos.




Sindrom Reye

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...epilepticus sau sepsis. Pacientii care supravietuiesc se pot recupera total, desi afectarea neurologica este frecventa. Patogenia sindromului Reye Patogeneza este neclara, dar pare a implica disfunctii mitocondriale care inhiba ...A si virusul varicela-zoster sunt cel mai adesea implicate. Virusurile paragripale, adenovirusurile, coxsackievirusurile, echovirus, virus Epstein-Barr, rubeola, citomegalovirus, herpes simplex si virusul poliomielitic sunt mai rar implicate. Sindromul Reye poate aparea dupa vaccinarea cu vaccinuri virale vii. Debutul abrupt al varsaturilor ...Reye cuprind...


Mai multe despre Virusul poliomielitic patogeneza (căutare avansată)