Virusuri defective

Virusuri defective, viroizi, prioni
Virusurile defective sunt virusuri care nu se pot replica autonom, necesitand prezenta unui aşa-numit virus helper pentru a putea infecta şi a se putea replica in organismul infectat. Uneori infectia asociata virus helper - virus defectiv poate fi deosebit de severa. Se pare ca in aceste cazuri actiunea virusului helper este potentata şi efectele sale sunt amplificate de prezenta virusului defectiv. In alte cazuri aceste asocieri nu par sa evolueze diferit de infectiile unice cu virusul helper respectiv.
Recent s-au descoperit noi clase de agenti infectioşi : viroizii şi prionii. Este vorba de cele mai mici particule cauzatoare de imbolnaviri, cunoscute pana in prezent. Viroizii afecteaza celulele vegetale şi ei sunt compuşi dintr-o molecula neinvelita de ARN circular, monocatenar, covalent inchis cu lungimi reduse (200-300 nucleotide sau chiar mai putin). Cu toate acestea viroizii sunt capabili sa se replice autonom.
Prionii difera atat de virusuri cat şi de viroizi prin faptul ca nu contin acizi nucleici. Se pare ca proteinele prionice sunt codificate de gene celulare. Exista aspecte care sugereaza ca prionii ar putea fi implicati in afectiuni cum sunt maladia Creutzfeld-Jacob, kuru, etc.




Genul Dependovirus

» Secțiunea: Dicționar

Genul Dependovirus Include virusuri defective care pentru a se putea replica necesita prezenta unui virus helper. Astfel, grupul AAV (adeno-associated viruses) include agenti ce se pot replica doar In prezenta Adeno- sau Herpesvirusurilor.
Virusul hepatitei D

» Secțiunea: Dicționar

...demonstrat ulterior ca AgHD intra in compozitia unor particule virale defective de 35-37 nm, care apar in titru ridicat comparativ cu cel al particulelor HBV helper. Particulele HDV sunt ...s-a demonstrat ca doar un singur ORF codifica proteina virala.


Mai multe despre Virusuri defective (căutare avansată)