E420
E420 sau sorbitol este un edulcolorant nutritiv, natural sau artificial. Se obtine din fructele de Sorbus aucuparia, fiind si stabilizator, umectant, inlocuitor a zaharului. Din punct de vedere chimic este un poliol cu valoare energetica avand valoarea de 2, 4 kcal/g, rezultand in urma procesului de hidrogenare a D-glucozei. Acesta se recomanda diabeticilor, deoarece sorbitolul ca si fructoza ajunge in celula hepatica prin intermediul fructochinazei a carei actiune este legata de insulina. Nu se utilizeaza in indulcirea lichidelor. Doza zilnica recomandata este de 50 g/zi. Nu se foloseste la sugari, copii mici si la persoanele cu intoleranta la fructoza.
Intoleranța ereditară la fructoză
» Secțiunea: Boli și afecțiuni
... E150d, caramel sulfit de amoniu E420, sorbitol; E967, xilitol; E473 și E474, esteri glucidici ai acizilor grași; ...carne procesată (crenvurști, șuncă, pastramă, specialități din carne tocată etc.).
Indulcitorii artificiali - o alternativa sigura pentru zahar?
» Secțiunea: Dieta și alimentație
...trebuie facut cu moderatie, pentru a preintampina orice efecte secundare. Luati in calcul ca unele persoane pot manifesta o sensibilitate crescuta sau chiar efecte adverse la aceste substante. ...la 100% din capacitatea zaharului. Sorbitolul (E420) este extras din siropul de porumb. Xylitolul (E 967) se gaseste in mod natural in ...insa sa nu va aduca niciun beneficiu nutritiv, ba dimpotriva.
E953
» Secțiunea: Dicționar
...Din aceasta categorie mai fac parte E966, E965, E421, E420, E967, folositi ca educoranti de incarcare, calorigeni (au densitatea calorica de 2, 4 kcal/g fata de zahar 4 ...Este indicat diabeticilor, interzis copiilor. Nu se recomanda consumul frecvent.Mai multe despre E420 (căutare avansată)