E965

E965 sau maltitol, sirop de maltitol este un poliol, edulcorant de incarcare, calorigen, inlocuitor al zaharului si regulator de umiditate, artificial. Acesta se obtine prin hidrogenarea D-maltozei obtinuta din hidroliza enzimatica a amidonului. Din punct de vedere chimic este un dizaharid-alcool. Are o putere de indulcire de 90 % din cea a zaharului, fiind foarte solubil in apa (150 g/100 ml la 20 grade C). Este cel mai asemanator cu zaharul. Este stabil termic si chimic. Nu reactioneaza cu aminoacizii si nu da reactii Maillard. Siropul de maltitol este compus in principal din D-maltitol, d-sorbitol, oligo so polizaharide hidrogenate. Se obtine din hidrogenarea siropului de glucoza cu continut inalt de maltoza. Daca se depaseste doza zilnica de 30 g pentru adulti si 20 g pantru copii poate provoca balonari si diaree. Se poate obtine si din organisme modificate genetic. Nu se recomanda consumul frecvent.




Indulcitorii artificiali - o alternativa sigura pentru zahar?

» Secțiunea: Dieta și alimentație

...acestora sunt: Lactitol (E 966), Isomalt (E 953), Maltitol (E965). In principiu, indulcitorii pot usura viata persoanelor care tin diete de slabire sau sufera de diabet, insa consumul ...insa sa nu va aduca niciun beneficiu nutritiv, ba dimpotriva.
E953

» Secțiunea: Dicționar

...E953 sau izomalt, izomaltitol este un poliol, edulcorant, umectanct, de incarcare si inlocuitor artificial al zaharului. Este format dintr-un ...de alcool. Din aceasta categorie mai fac parte E966, E965, E421, E420, E967, folositi ca educoranti de incarcare, calorigeni (au densitatea calorica de 2, 4 kcal/g fata de ...Este indicat diabeticilor, interzis copiilor. Nu se recomanda consumul frecvent.


Mai multe despre E965 (căutare avansată)