Insuficienta respiratorie

Insuficienta respiratorie reprezinta o incapacitate, acuta sau cronica, a plamanilor de a asigura functia lor, care se manifesta printr-o diminuare a concentratiei de oxigen in sange si uneori printr-o crestere a concentratiei sangvine de dioxid de carbon.
Exista doua forme principale de insuficienta respiratorie: insuficienta respiratorie acuta si insuficienta respiratorie cronica.
Insuficienta respiratorie acuta (I.R.A.) este o scadere busca si severa a functiei respiratorii, care compromite schimburile gazoase intre aer si sange si care poate antrena moartea.
O insuficienta respiratorie acuta poate surveni prin mecanisme diverse.
■ Insuficienta respiratorie acuta prin hipoventilatie poate fi provocata printr-o obstructie a cailor aeriene (bronho-pneumopatie cronica obstructiva severa, astm, tumora bronsica), printr-un traumatism toracic, prin deformatii rahidiene importante sau printr-o atingere neurologica centrala sau periferica.
■ Insuficienta respiratorie acuta prin alterarea membranei alveolocapilare poate fi provocata de o inhalare de gaze sufocante, de o pneumopatie virala, de o insuficienta ventriculara stanga.
■ Insuficienta respiratorie acuta prin decompensarea unei insuficiente respiratorii cronice este de cele mai multe ori de origine infectioasa.
Semnele comune tuturor insuficientelor respiratorii acute sunt tulburari de ritm respirator, cianoza, tahicardie cu hipertensiune artificiala, tulburari neuropsihice variate putand merge pana la coma. Diagnosticarea este, in principal, clinica si se impune spitalizarea de urgenta intr-un serviciu de reanimare.
Tratamentul se face intotdeauna de urgenta si consta in suplinirea functiei respiratorii slabite si, simultan, in tratarea cauzei atunci cand este posibil. Se poate merge de la simpla oxigenoterapie la asistarea ventilatorie partiala sau completa cu ajutorul respiratoarelor artificiale, care sunt racordate la bolnav prin intermediul unei sonde de intubatie endotraheale sau al unei traheotomii.
Insuficienta respiratorie cronica (I.R.C.) este o insuficienta respiratorie permanenta ce rezulta din evolutia a numeroase afectiuni respiratorii.
Cele mai multe dintre insuficientele respiratorii cronice sunt legate de o obstructie a cailor aeriene prin bronhopatie cronica, astm sau emfizem. Altele, numite insuficiente respiratorii cronice restrictive, sunt consecutive unei diminuari a volumelor respiratorii legata fie de o atingere neuromusculara, fie de o atingere osoasa, fie de leziuni pulmonare.
O insuficienta respiratorie cronica se traduce printr-o respiratie dificila cu distensie toracica, tiraj si cianoza. Ea poate in plus sa antreneze o insuficienta ventriculara dreapta: tahicardie, crestere in volum a ficatului, jugulare turgescente, edeme ale membrelor inferioare.
Insuficientele respiratorii cronice evolueaza lent, agravate prin pusee de insuficienta respiratorie acuta. in cazurile cele mai grave, se ajunge la practicarea unei traheotomii definitive.
Diagnosticarea se bazeaza pe examenul gazelor din sange, care arata o hipoxie cu hipercapnie. Un cliseu radiografie toracic precizeaza atingerea pulmonara.
Tratamentul asociaza oxigenoterapia, practicata la domiciliu timp de mai multe ore pe zi cu ajutorul unui extractor de oxigen, cu administrarea de bronhodilatatoare (teofilina), de antibiotice (pentru tratarea suprainfectiei bronsice), uneori de corticosteroizi, de aerosoli si aplicarea kineziterapiei respiratorii.
Incetarea fumatului este un imperativ, precum si profilaxia antiinfectioasa. Prevenirea este esentialmente cea a bronhopatiilor cronice, deci incetarea fumatului si tratarea cu antibiotice a oricarei suprainfectii.Insuficienta respiratorie

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Insuficienta respiratorie reprezinta schimbul inadecvat de gaze de catre sistemul respirator, consecinta fiind imposibilitatea mentinerii la valori normale ...respiratorii, putind fi asociata cu aproape toate bolile pulmonare, care implica in general umplerea cu fluid si colapsul unitatilor alveolare. Unele exemple de insuficienta respiratorie de tip I cuprind edemul pulmonar cardiogenic sau noncardiogenic, pneumonia si hemoragia pulmonara. Insuficienta respiratorie hipercapnica (tipul II) este caracterizata de PaCO2 peste 50 mmHg. Hipoxemia este frecventa la pacientii ... potrives...
Insuficienta respiratorie

» Secțiunea: Forum medical

...foarte ciudate incepand de la palpitatii, sezatie de sufocare, insuficienta respiratorie, devin agitat din senin, uneori ma trezesc din somn cu aceste stari si ajung sa ma panichez, am ...sa iau sau la ce medic sa merg! Multumesc anticipat!
Insuficienta respiratorie?

» Secțiunea: Forum medical

Voi incerca sa va explic simplu : nu pot respira.Simt ca aerul se opreste in gat si cu greu patrunde in piept.Nu am mai patit asa ceva, nu am avut niciun fel de probleme cu plamanii, nu fumez.E atat de frig afara si stau cu ferestrele deschise, am ...
Insuficienta respiratorie

» Secțiunea: Forum medical

...gasit nimic. cum a inceput? cu palpitatii, crize de insuficienta respiratorie, tremur, maini si picioare reci si transpirate. cei de la urgente cardiologie, mi-au spus ca ar fi spasmofilie. ...as avea 80 de ani. multumesc si astept mesajele d-voastra.
INSUFICIENTA RESPIRATORIE

» Secțiunea: Forum medical

Buna ziua, socrul meu in varsta de 70 ani, are unul din plamani care nu mai functioneaza, iar calalalt nu i poate asigura doza suficienta de oxigen.Este sub terapie medicala mereu dar ati putea sa ma sfatuiti, daca ar usura situatia macar pe timp de noapte pt ca nu poate ...
Insuficienta respiratorie

» Secțiunea: Forum medical

Buna ziua! De ceva vreme am probleme cu respiratia, in sensul ca respir greu, parca nu imi ajunge aerul in plamani. De obicei luam magneziu cateva zile, si imi reveneam. Dar in urma cu 2 zile mi s-a facut rau si am ajuns la Urgente. Acolo mi-au facut o perfuzie si ...
Insuficienta respiratorie

» Secțiunea: Forum medical

buna seara. ma numesc Pavel si am 46 de ani...acum 6 luni am fost diagnosticat cu astm bronsic, si desi testul de spirometrie a iesit bine, mi sa dat inhalator symbicort..am facut si analize de sange, radiografie toracala si au iesit la fel bune..am facut si tomografie iar rezultatul ...
Insuficienta respiratorie si rosu in gat

» Secțiunea: Forum medical

De cateva zile am insuficiență respiratorie şi acum sunt rosu in gat. Ce poate fi ?
Insuficienta cardio respiratorie

» Secțiunea: Forum medical

Bunica mea are o problema de sanatate ii intra un aer pe gura si o ineaca parca o strange de gat unde ma pot adresa la ce specialitate stiind ca ea are probleme cu inima si mai are si BOC Sau ce tratament pot sa ii administrez ?
Insuficienta respiratorie acuta

» Secțiunea: Forum medical

mama mea in varsta de 84 ani respira cu greutate si acuza o durere in zona diafragmei. De doua zile picioare i s-au umflat. Plamani - buni, tensiune - 12, ritm cardiac stabil. Nu urmeaza tratament. Ce cauze si ce remedii? Va multumesc!
Palpitatii ale inimii si insuficienta respiratorie

» Secțiunea: Forum medical

...nicio ameliorare, din contra ma simt mai rau ( insuficienta respiratorie, ameteli pe alocuri, palpitatii din ce in ce mai frecvente). Dupa o luna de tratament doctorul mi-a indicat ...sfat? Sa continui sa le iau ? Va multumesc !
Rinita alergica sau insuficienta respiratorie?

» Secțiunea: Forum medical

...o raza la plamani se poate sa fie o insuficienta sau infectie respiratorie? e foarte rau si ciudat pentru ca o ora doua trei ma simt bine dupaceea iar ma apuca va rog mult ajutati-ma.
Insuficienta respiratorie cronica latenta

» Secțiunea: Forum medical

...port o sarcina in cazul in care eu am insuficienta respiratorie cronica latenta, in urma unei operatii de stern infundat cand aveam 13 ani, ( acum am 30). La ...copil, desi mis e spune de catre doctori, nu ginecologi, ca sa ma multumesc ca sunt atat de bine si ca traiesc, ca s-a invatat corpul sa respire ..., , , , , , Astept pareri, va rog
Insuficienta respiratorie - efort fizic !

» Secțiunea: Forum medical

...fiul meu in varsta de 2 ani a facut insuficienta respiratorie acuta si pneumonie acuta cu componenta obstrucitiva (dimineata a inceput sa stranute, peste cateva ore a pornit si ...cu el ? Ce medis specialist ne poate ajuta ?
Terapie intensiva - insuficienta respiratorie

» Secțiunea: Forum medical

Pacient : 75 de ani. Probleme care dateaza de mai multi ani : inima, plamani, rinichi. Inima si plamanii sunt afectati ( chiar asa a spus unul dintre doctori ). La toate astea se adauga si o hemoglobina de <7 pana azi ( a avut 7 de cand era internat pe sectie, iar azi i s-a bagat ...
Insuficienta respiratorie, hipotensiune...Dispnee

» Secțiunea: Forum medical

Am 20 de ani, am facut sport de performanta timp in care nu pate am asa ceva.De 2 ani incoace, am inceput sa observ ca inima nu mi mai bate la fel, ci mult, mult mai scazut ( ca ritm, puls etc)..Acum constant am o tensiune de 90/70, 80/60 sau chiar mai putin......
Insuficienta respiratorie, secretii albe in gat si depuneri albe in faringe

» Secțiunea: Forum medical

...cand suflu nasul. Am efectuat 3 ecografii cardiace, 2 radiografii pulmonare, analize sange si au iesit normale.Doctorii de specialitate au zis ca nu este de la plamani sau inima ...de 95%. Va rog sa ma indrumati cum sa procedez.
Alcaloza respiratorie

» Secțiunea: Dicționar

alcaloza respiratorie-acumularea plasmtica de substante cu caracter bazic sau prin pierderea de acizi. Tulburarea primara in cazul alcalozei respiratorii o ...carbonat (HCO3) sub 24 milimoli/l. Cauzele alcalozei respiratorii: 1) Hipoxemie a€“Boli pulmonare: ARDS, pneumonie, edem pulmonara, embolie pulmonara, fibroza -scaderea FiO2 a€“ altitudine, spatii închise a€“Boli cardiace congenitale a€“Anemie, hipotensiune arteriala 2) Stimularea centrului respirator a€“Hiperventilatia psihogena (frica, efort) a€“Leziuni SNC: traumatisme, tumori, HTIC, leziuni de trunchi cerebral a...
Sindromul de detresa respiratorie a adultului

» Secțiunea: Dicționar

Sindrom de detresa respiratorie a adultului este un sindrom de insuficienta respiratorie acuta cu edem pulmonar acut necardiogen, cauzat de cresterea permeabilitatii alveolo capilare prin mecanism lezional, si care evolueaza cu cu hipoxemie severa (prin sunt dreapta stanga intrapulmonar) si transudat alveolar.
Insuficienta de aer

» Secțiunea: Forum medical

...gasit nimic. cum a inceput? cu palpitatii, crize de insuficienta respiratorie, tremur, maini si picioare reci si transpirate. cei de la urgente cardiologie, mi-au spus ca ar fi spasmofilie. ...parca as avea 80 de ani. multumesc si astept mesajele d-voastra.
Sindromul de detresa respiratorie a nou-nascutului

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Sindromul de detresa respiratorie a nou-nascutului reprezinta o problema respiratorie care apare dupa nastere, datorita perturbarii functiei pulmonare. Etiologie Factorii de risc pentru sindromul de detresa respiratorie sunt asfixia si nasterea prematura, corelata cu dezvoltarea insuficienta a plamanilor. O cauza mai putin comuna o reprezinta sindromul Kartagener. Aproximativ 60% din nou-nascutii prematuri (mai putin ...perinatale, hipoxia induce (prin acidoza) constrictia arteriolelor pulmonare. Hipertensiunea pulmonara determina un shunt cardiac drept, care complica si mai mult hiper...
Insuficienta cardiaca

» Secțiunea: Dicționar

...Insuficienta cardiaca presupune o incapacitate a inimii de a-si asuma functia de pompare si de propulsare a sangelui. Este in ...unei atingeri vasculare, unei boli cardiace congenitale precum coarctatia aortica, unei cardiopatii ischemice, unei miocardiopatii. O tulburare a ritmului, o anemie serioasa, o hipertiroidie pot, de asemenea, sa ...hipertensiune si o staza de sange in plamani (edem pulmonar), responsabila de o jena respiratorie, uneori intensa, la efort apoi si in repaus. Insuficienta cardiaca (sau ventriculara) dreapta este de cele mai multe ori ...arteriale pulmonare, cauz...
Insuficienta mitrala

» Secțiunea: Dicționar

...Insuficienta mitrala reprezinta un defect de inchidere a valvulei mitrale in sistola, ceea ce antreneaza un reflux de sange din ventricul in auriculul stang. In insuficienta mitrala, inima stanga trebuie sa lucreze mai intens pentru a ejecta sangele care reflueaza spre auricul. In timp, ...amonte de inima stanga, care poate provoca un edem pulmonar. Insuficienta mitrala se observa la indivizii tineri, mai des la barbati. Ea poate fi consecutiva unui reumatism articular acut. ...simptome. Dar evolutia ei poate fi marcata printr-o jena respiratorie la efort, o oboseala si palpitatii. M...
Sindromul de detresa respiratorie a adultului

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

Sindromul de detresa respiratorie a adultului, in engleza „Acute respiratory distress syndrome”, reprezinta o afectiune acuta a plamanilor, cu un risc crescut ...pacientului.Sindromul de detresa respiratorie se asociaza adesea cu o multiinsuficienta organica (de exemplu SIRS - sindromul de raspuns inflamtor sistemic) si prezinta o rata foarte ridicata de mortalitate. Etiologie Sindromul ...sistemice a organismului, fie prin deterioararea directa a functiei pulmonare.Eventuale cauze pot fi: soc; septicemie, SIRS; coagulare intravasculara diseminata ... arsu...
Insuficienta pulmonara (a valvelor pulmonare)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...Atentie! In acest articol discutam despre insuficienta valvelor pulmonare - a arterei pulmonare, si nu despre insuficienta respiratorie - incapacitatea plamanilor de a asigura functia de oxigenare a organismului. Artera pulmonara are rolul de a duce sangele neoxigenat de la inima (din ventriculul drept) la plamani. Aici sangele este ...al insuficientei pulmonare este dilatarea ventriculului drept si insuficienta cardiaca dreapta.Insuficienta pulmonara poate fi: congenitala castigata Daca este castigata poate fi organica sau ...de boala de baza (exemplu, dispnee legata d...


Mai multe despre Insuficienta respiratorie (căutare avansată)
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.