Zaharoza
Este o masa cristalina alba, solubila in apa, care nu se topeste dar se descompune la temperaturi de peste 160 grade C in apa si gaz carbonic, degajand un miros caracteristic (de caramel). Da prin hidroliza glucoza si fructoza si in zahar alb, sucroza.
» Secțiunea: Boli și afecțiuni
... absenta receptorilor specifici in cazul malabsorbtiei de vitaminei B12; absenta proteinei transportoare in cazul maldigestiei congenitale; perturbarea transportului nutrimentelor finale prin enterocit datorita deficientei sale metabolice prezenta in cazul enteropatiei gluten-sensibila; blocarea substantelor absorbite (nutrimentele) in circulatia sanguina rezultand hipertensiunea portala sau perturbarea circulatiei limfatice. Malabsorbtia secundara este definita prin efectele maldigestiei, acestea fiind: insuficienta pancreatica propriu-zisa, ce apare in cadrul...» Secțiunea: Boli și afecțiuni
...endemica, cu evolutie cronica, ce debuteaza ca o foliculita acuta si foarte contagioasa.Boala afecteaza ambii ochi, astfel incat principala consecinta in evolutia naturala este orbirea. Trahomul este o boala a mizeriei ...imobile, adaptate foarte bine la parazitismul intracelular (cum sunt incapabile sa sintetizeze ATP pot fi considerate paraziti energetici). Aceasta insusire are trei consecinte importante: infectia cronica coexista cu fenomene de hipersensibilizare ...la nou-nascuti. serovarurile L1-L3 genereaza limfogranulomatoza veneriana inghinala. Ciclul de multip...» Secțiunea: Boli și afecțiuni
...de tip B. Intoleranța ereditară de fructoză este o afecțiune congenitală autozomal recesivă, cauzată de mutația genei care codează sinteza enzimei aldolază de tip B (ALDOB; 612724), localizată la nivelul cromozomului 9q31.1 . Această mutație reduce activitatea enzimatică a aldolazei de tip B, exprimată în principal ...hepatic, dar care se poate găsi și în celulele intestinale și renale. Rolul aldolazei este de a scinda fructoza fosforilată (fructozo-1-fosfat) în gliceraldehidă și dihidroxiacetonfosfat. Astfel capacitatea organismului de a metaboliza fructoza este d...» Secțiunea: Boli Related
...Heroina este un derivat semisintetic al morfinei. A fost descoperita pe la sfarsitul secolului a 19-lea (1874), fiind initial utilizata in tratamentul afectiunilor respiratorii (combaterea tusei iritative la copii). Ulterior, dupa ce s-a dovedit ca este o substanta periculoasa, care provoaca dependenta, ...denumirea de ,,diacetilmorfina’’, pentru tratarea durerilor cronice, a edemului pulmonar acut si a infarctului miocardic. Heroina este un drog foarte puternic care provoaca dupa administrare episoade de euforie; insa toleranta fata de doza initiala apare foart...» Secțiunea: Boli Related
...lor trebuie să fie rațional atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ. Cum ar putea influența alimentele sănătatea dentară? Prin simplul fapt că sunt ...prevenirea cariilor, acordând prioritate elementelor care scad riscul apariției lor. Mecanismul principal de acțiune se referă la interferențele chimice pe care le au cu glucidele – inamicii principali ai dinților – interferențe care reduc agresivitatea hidraților de carbon. • Lactatele și brânzeturile- LapteleBacteriile au nevoie de un substrat glucidic pentru a se alim...» Secțiunea: Ghid de sănătate
...contribuția majoră a excesului de zahăr din alimentație în apariția supraponderii și obezității explică nevoia unei terapii care să împiedice ascensiunea acestui trend.Un studiu publicat în jurnalul PLOS One ...necesar consumul unor cantități din ce în ce mai mari. Acest cerc vicios contribuie în mod direct la apariția supraponderii și obezității prin consumul caloric excesiv și prin ...comportament alimentar adictive, implicate în procesul obezogen.Sursa: Medical News Today» Secțiunea: Ghid de sănătate
...către copii. Rezultatele au remarcat o concentrație de zaharuri considerată „inacceptabilă” pentru consumul acestor băuturi, în special la vârsta copilăriei. Cercetarea a fost publicată în jurnalul online British ...face referire la zaharuri cum sunt: glucoza, fructoza, sucroza (zaharoza sau zahărul de masă), siropul de glucoză - fructoză, dar și la îndulcitorii naturali: mierea, siropurile, sucurile și ...203) conțineau peste 19 g de zahăr per porție, echivalentul a 5 lingurițe de zahăr, aportul maxim recomandat de zahăr pentru un copil într-o...» Secțiunea: Dieta și alimentație
...contina 40-50 g de glucide lente, ceea ce reprezinta echivalentul a 80 g de paine sau 60 g de cereale. De asemenea, incercati sa repartizati aporturile alimentare de ...a greutatii la nastere a bebelusului. Zaharurile simple sunt usor digerabile: lactoza, fructoza si mai ales zaharoza din dulciuri furnizeaza imediat energie organismului. Zaharurile complexe (amidonul din cereale sau din legumele verzi) ... Aportul zilnic de glucide este prin urmare indispensabil in sarcina, cu accent pe zaharurile lente: orez, paste fainoase, cartofi, paine, legume uscate (linte, fasole,...» Secțiunea: Dieta și alimentație
...de soia este o alternativa pentru sugarii alergici la proteinele laptelui de vaca, care sufera de intoleranta la lactoza sau de galactozemie. Formula din soia contine 20 – 25 ...87 g/l, formulele din soia necontinand nici lactoza nici zaharoza. Continutul de minerale si oligoelemente (calciu, fosfor, fier, zinc, etc.) este mai mare decat al laptelui uman, dar ...soia nu trebuie confundata cu “laptele de soia”, destinat adultilor.» Secțiunea: Ghid de sănătate
...metabolicǎ. Pentru menţinerea sǎnǎtǎţii organismului este necesar un consum moderat de carbohidraţi complecşi în combinaţie cu surse naturale de proteine. Citiți mai multe despre consumul de zahăr ... conform cǎrora zahǎrul trebuie trecut în categoria substanţelor capabile sǎ genereze dependenţǎ. [1], [2] Epidemiologie Dacǎ înainte de Al Doilea Rǎzboi Mondial consumul de fructozǎ era de ...la 75 g/zi şi este în continuǎ ascensiune. Întrucât zaharoza este un complex de fructozǎ şi glucozǎ, 840 de calorii/zi sunt preluate numai din zah...» Secțiunea: Ghid de sănătate
...în anii 1920 de Otto Warburg - de unde derivă și numele - care a observat că celulele canceroase, asemenea celor de drojdie, „optează” pentru acest mecanism fermentativ, ...fost inconsecvente deoarece concentrații ale acestui metabolit și ale proteinelor Ras nu au fost în mod direct corelate cu rata de proliferare a celulelor, indiferent de concentrațiile de ...avea asupra organismului pot favoriza indirect creșterea riscului de apariție al cancerului. De exemplu, aportul crescut de alimente și băuturi concentrate în zaharuri pot conduce la instalarea supr...» Secțiunea: Ghid de sănătate
...cu mai bine de un secol, dieta low-carb este considerată la momentul actual una dintre cele mai eficiente și mai rapide modalități de scădere în greutate. Dieta low-carb ...(glucoza, galactoza sau fructoza) și dizaharidele (lactoza, maltoza și zaharoza). Cele mai răspândite alimente bogate în carbohidrați cu o structură simplă sunt fructele, legumele, bomboanele, deserturile, mierea sau ...mai sănătoase și mai nutritive alimente, ouăle conțin cantități mari de substanțe nutritive, însă nu și de carbohidrați; Peștele și fructele de mare - deosebit de sănătoase, a...» Secțiunea: Ghid de sănătate
PARȚIAL ADEVĂRAT Zahărul (sucroza sau zaharoza), în special cel alb, este considerat „dușmanul” principal al sănătății și al alimentației echilibrate. O teorie care a căpătat în ultimii ani foarte multă popularitate o constituie capacitatea zahărului de a acționa ca un agent adictiv, activând mecanisme neurobiologice similare dependențelor de substanțe. Deoarece nu se poate stabili o concluzie fermă în ceea ce privește dependența de ...al acestei substanțe. În schimb, se consideră mult mai relevant rolul supraexpunerii la această substanță, respe...» Secțiunea: Ghid de sănătate
...de fapt prezența țesutului asemănător endometrului în afara localizării normale, adică a uterului, şi anume în trompele uterine, ovare, dar și în abdomenul superior sau chiar ...chisturi ovariene hemoragie aderenţele endometriozice dureri abdominale infertilitate (1) Fiecare caz, însă, este diferit, ...Astfel, tratamentele hormonale şi intervenţia chirurgicală, mai precis operaţia laparoscopică, sunt cele mai indicate forme de tratament pentru endometrioză. De altfel, această afecţiune poate fi diagnosticată ...endometrioză în...» Secțiunea: Ghid de sănătate
...un nou mit nutrițional care a condus treptat la pierderea popularității zahărului, fiind considerat la momentul actual un factor nociv în alimentația omului. În schimb, mierea (dar și ...zahăr. Practic, este dificil de obținut acest dozaj, iar echivalenții uzuali pentru utilizarea mierii sunt de 1 linguriță sau 1 lingură. Luând în calcul și densitatea crescută a ...zahăr înaintea procesării. Citiți pe larg despre principiile nutriționale, avantajele și dezavantajele consumului de zahăr aici.Zahărul brut ar putea să prezinte urme ale acestor nutrimente, &ic...» Secțiunea: Dieta și alimentație
...o stare normală de somnolență și oboseală ce apare după masă, în special după prânz. Somnolența postprandială are două componente: o stare generală de reducere a nivelului de energie legată activarea sistemului nervos parasimpatic, ca răspuns al procesului de digestie și o anumită stare de somnolență cauzată ...aminoacizilor către sistemul nervos central. Practic, se resimte o scădere a nivelului de energie asociată cu o stare de somnolență în momentul în care mâncarea ajunge în stomac și în intestinul subțire. Atunci c&a...» Secțiunea: Dieta și alimentație
...sănătate, ci obiceiul nostru de a-l include în cantități mari conștient sau inconștient în dieta zilnică și care obicei îl transmitem copiilor. Zahărul a devenit nociv pentru sănătatea ...zahăr. Inclusiv American Heart Association a formulat recomandări în vederea reducerii consumului de zaharuri la copii, potrivit căreia „copiii sănătoși sunt suficient de dulci!”.Citește mai multe despre recomandarea ...consumul de zahăr la copii pentru o viață sănătoasă. Zaharurile libere din alimentația copiilor În categoria zaharurilor libere din a...» Secțiunea: Dieta și alimentație
... uscate de Camellia sinensis (Fam. Theaceae) - o plantă perenă originară din China. Odată ajunsă la maturitate (proces ce durează 7 ani), această cultură sub ...negru, deși, la ora actuală, cel verde este considerat ca fiind ceaiul cu cele mai multe proprietăți benefice asupra organismului. [1], [2] Primul este preferat ...sunt lăsate să se vestejească (în mod natural sau artificial), apoi se rulează și se supun procesului complet de fermentație. După aproximativ două săptămâni se usucă. Metoda de procesare conferă culoarea neagră a frunzelor și are avantajul de a c...» Secțiunea: Dieta și alimentație
...alimentelor echilibrate în nutrienți și calorii, a ceea ce considerăm că ne place, dar știm că ar putea favoriza creșterea în greutate, respectiv ar sabota eforturile pentru scăderea ...pot fi incluse într-o dietă echilibrată în cantități mai mici, consumate ocazional, dacă se întrevede un prilej. 1. Alimentele prăjite Prepararea alimentelor prin prăjire este foarte comună atât în industria alimentară pentru prelungirea termenului de vaabilitate, cât și în propria bucătărie fiind o tehnică foarte apreciată pentru gustul savuros a...» Secțiunea: Dieta și alimentație
...afecțiuni cronice, atunci când au fost consumate în cantități mari și cu o frecvență crescută, în detrimentul alimentelor dense din punct de vedere nutrițional și în absența factorilor protectori din dietă. Aici se încadrează respectarea recomandărilor privind aportul optim de legume ...de a-și pune amprenta asupra homeostaziei metabolice. Pot să apară imediat sau în timp prin cumularea cu alți factori de risc următoarele efecte: hiperglicemie, hiperinsulinemie, hipercolesterolemie, rezistență la insulină, depunere de grăsime la nivelul organelor și ...» Secțiunea: Dieta și alimentație
...nu impune astfel de limite stricte, însă îndeamnă la disciplină și respect pentru corp și minte și s-ar părea că prezintă multiple beneficii pentru sănătatea cardiovasculară, în special. Mai ...unor comportamente alimentare sănătoase permanente, în detrimentul soluțiilor pe termen scurt. Limitarea consumului de alimente intens procesate În funcție de gradul de procesare, se pot diferenția următoarele (1): ...sterilizarea au un rol major pentru a asigura siguranța microbiologică și calitatea nutrițională a alimentelor însă nu corespund cu așt...» Secțiunea: Dieta și alimentație
...de a oferi suportul nutritiv necesar vieții unei noi plante. ...în special acid alfa-linolenic Omega-3,- sucroză și alte monozaharide,- proteinele (aminoacizi cu sulf și glutation)- fibre solubile și insolubile, rafinoză,- flavonoizi,- vitamina E,- minerale și oligominerale,- fitosteroli,- betaină și colină,- enzime,- mioinozitol. ...și glutation),- antioxidanți (acizi fenolici - carotenoizi, lignani, antociani, azoflavonoide),- vitamina E,- minerale și oligominerale ,- acid fitic,- betaină și colină,- policosanol și fitosteroli,e...» Secțiunea: Medicamente
...Laptele Vitalact 1 este o formula complet adaptat cu lactoferin, diferentiat pe perioada de crestere. Profilul aminoacizilor asemanator laptelui matern: - raport coenzima/proteina; - adaos de cisteina si taurina - functii biologice active Carbohidrati usor digerabili, in concentratii si cantitati similare laptelui matern, bazati pe lactoza dar fara gluten, zaharoza, fructoza. Amestec de grasimi vegetale care asigura pentru sugari o compozitie optima in acizi grasi.» Secțiunea: Medicamente
...Laptele Vitalact Basic este o formula complet adaptat modelului de lapte matern. Profilul aminoacizilor asemanator laptelui matern: - raport coenzima/proteina; - adaos de cisteina si taurina - functii biologice active Carbohidrati usor digerabili, in concentratii si cantitati similare laptelui matern, bazati pe lactoza dar fara gluten, zaharoza, fructoza. Amestec de grasimi vegetale care asigura pentru sugari o compozitie optima in acizi grasi. Recomandat bebelusilor intre 0-12 luni.» Secțiunea: Medicamente
...speciala de lapte indicata in intoleranta la lactoza, la proteinele din laptele de vaca, galactozemie, sau in cazul dietei vegetariene, in urma consultarii medicului specialist. Se administreaza de la nastere ca unic aliment sau in completarea laptelui matern. Contine proteine din soia cu valoare biologica ridicata Este usor digerabil datorita uleiurilor vegetale si glucidelor continute Nu contine: proteine din lapte de vaca, lactoza, fructoza, galactoza, zaharoza, gluten. Este imbogatit cu metionina, taurina, l-carnitina, componente esentiale de origine animala.Mai multe despre Zaharoza (căutare avansată)