Complexul ventricular

Insuficiența cardiacă acută

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...afecțiuni se află peste vârsta de 70 de ani, boala fiind mult mai frecvent întâlnită în rândul femeilor. În rândul bărbaților, principala afecțiune cardiacă care determină ...care determină dezvoltarea insuficienței cardiace acute:  aritmiile (în mod special tahiaritmiile supraventriculare prelungite); hipertensiunea arterială; afecțiuni cardiace ischemice: angina stabilă, angina instabilă, infarctul miocardic ...de ansă cu acțiune imediată de inducere a venodilatației. Furosemidul este un diuretic lipsit de toxic...
Boala Lyme (borelioza Lyme)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...de dezvoltare de nimfă sau adult. În multe cazuri, boala Lyme debutează cu o leziune tegumentară roșiatică, ce apare în câteva zile de la mușcătură, cu un diametru ...zecime dintre pacienți dezvoltă semne de afectare cardiacă: bloc atrioventricular gradul I, bloc atrioventricular cu perioade Wenckebach, bloc atrioventricular complet.În unele cazuri, afectarea cardiacă poate îmbrăca un caracter ...în majoritatea cazurilor de boala Lyme.  
Sindromul Lown-Ganong-Levine

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...sa explice acest sindrom se centreaza pe existenta fibrelor nodale si paranodale care ocolesc o parte sau tot nodulul atrioventricular. Criteriile care sunt acceptate pentru a descrie acest sindrom includ durata intervalului PR sub sau egal cu 0,12 secunde, durata normala a complexului QRS si aparitia tahicardiei supraventriculare dar fara flutter si fibrilatie atriala. Paroxismele tahicardiei reprezinta morbiditatea principala ...Hiss si se termina in septul interventricular sau intr-o ramura de ramificatie. Totusi nicio asemenea anomalie de comunicatie nu a fost legata cauzal de prez...
Sindromul hipoplaziei cordului drept

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...cu alte malformații cardiace congenitale precum defecte septale interventriculare largi sau transpoziție de vase mari, fără a fi însă, consecința lor directă. În astfel de situații, ...diferențiat de atrezia tricuspidiană izolată, atrezia pulmonară izolată, boala Ebstein și anomalii ale întoarcerii venoase sistemice. Formele severe de hipoplazie dreaptă pot fi similare atreziei pulmonare ... Consult cardiologic periodic este necesar pe tot parcusul vieții.
Hiperkaliemia (hiperpotasemia)

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...în numeroase boli. Cel mai frecvent, apare în boala renală cronică, în stadiile finale, atunci când rinichiul își pierde capacitatea de a excreta acest cation. ...pot asculta: Extrasistole (atriale sau ventriculare) Bradicardie Alte tulburări de ritm (pauze, sugerând bloc) Hiperkaliemia poate fi ...prima și se observă cel mai bine în derivațiile precordiale Scurtarea intervalului QT Depresia segmentului ST Tardiv (hiperkaliemie severă): ...tratamentul cronic cu rășini schimbătoare de ioni (kayexal...
Hipertrofia ventriculară stângă

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

... dreaptă sau stângă pe de-o parte și hipertrofia ventriculară dreaptă sau stângă, pe de altă parte. Hipertrofiile ventriculare sunt mai frecvente decât cele atriale deoarece sunt ...de aer (dispnee), bradipnee; dureri precordiale (în special după activitate fizică, efort); oboseală, amețeală, leșin; palpitații. ...grave, unele dintre ele fiind chiar incompatibile cu viața.
Sindromul Dressler

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...În cazuri rare pot fi prezente semne de insuficienţă ventriculară dreapă: puls paradoxal, semnul Kussmaul şi chiar tamponadă cardiacă. (4) Diagnostic paraclinic Investigaţiile paraclinice care orientează ... derivaţiile membrelor şi de 10 mm în cele precordiale) şi alternanţă electrică (variaţia amplitudinii complexului QRS) în cazul revărsatelor pericardice abundente; ...(prednison). În cazul pacienţilor cu tamponadă se recomandă pericardiocenteza.
Intoxicația cu teofilină

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...9, 10) simptome cardiovasculare tahicardie sinusală tahicardie supraventriculară fibrilație atrială flutter atrial hipotensiune tahicardie ...– pentru a detecta anomalii ECG puncție lombară (rar) Tratament De regulă, tratamentul intoxicației cu teofilină începe cu un lavaj gastric ...evitarea complicațiilor care netratate ar putea pune viața în pericol.
Alcoolismul

» Secțiunea: Boli și afecțiuni

...determina crize de tetanie (spasme musculare), slabiciune musculara si aritmii. Concentratia scazuta de magneziu este responsabila pentru incetosarea vederii, fatigabilitate, oboseala musculara si tulburari de ritm cardiac. Fosfatul ...doza. Consumul cronic conduce la cardiomiopatii, aritmii atriale sau ventriculare, tahicardie paroxistica, insuficienta cardiaca cu dilatarea atriilor si ventriculilor, Se pot forma trombi in atriul sau ventricolul stang. ...situatie renuntarea la alcool aduce beneficii si imbunatateste calitatea vietii.
Investigații imagistice în bolile cardiovasculare - Explorari cardiace

» Secțiunea: Ghid de sănătate

...efectuării efortului fizic. [1], [2], [3], [4] Electrocardiograma (ECG) Electrocardiograma este o investigație prin intermediul căreia este posibilă monitorizarea activității electrice a cordului pe 12 derivații vectoriale: șase ...cardiac, a dilatației atriale, a ischemiei miocardice, a hipertrofiei ventriculare și a bolilor cardiace asociate riscului crescut de apariți a sincopei sau a morții cardiace subite (boli cardiace ...unui ritm cardiac regulat (cunoscut sub denumirea de ritm sinusal). În tulburările de ritm cardiac (în aritmii), unda P este absentă. Inte...
Complex QRS

» Secțiunea: Dicționar

Complexul ventricular este compus dintr-o parte rapida, activarea sau depolarizarea, care este de 0. 10 sec si o parte lenta, ...care corespunde timpului de conducere A-V (adica conducerea intraatriala, nodala A-V si fasciculul His, retea Purkinje). Durata acestui interval este de 0. 12-0. 20 sec. Normal este situat ...depolarizarea completa a miocardului ventricular. Intervalul QT corespunde sistolei ventriculare.
Unda t

» Secțiunea: Dicționar

unda t, reprezinta pe traseul electrocardiografic repolarizarea ventriculara, are forma unui dom, cu contur regulat, cu doua depresiuni inegale. unda t este pozitiva daca complexul QRS ...in ischemia miocardica, in hipopotasemie, hipocalcemie, hiperventilatie si stari anxioase.
ECG normala

» Secțiunea: Dicționar

...ECG normala Electrocardiograma normala cuprinde unda P, respectiv atriograma si compexul QRS, undele T si U, respectiv, ventriculograma. Unda P corespunde activarii celor doua atrii. Complexul ventricular este compus dintr-o parte rapida si o parte lenta, care reprezinta repolarizarea, undele T si U. Prima deflexiune ...pe un sistem de referinta in plan frontal, derivatiile precordiale in plan orizontal. In practica, se utilizeaza determinarea aproximativa a axului electric mediu a QRS, a undei S ...intre doua derivatii vecine pozitive; -Axul se indreapta catre derivatia pozitiva.
QRS

» Secțiunea: Dicționar

...care traduc activitatea ventriculilor cardiaci, corespunzand la depolarizarea musculaturii ventriculare. Unii cardiologi prefera sa scrie qRs, pentru a sublinia ca undele q si s sunt de amplitudine mai mica de cat R).
Unda de fuziune

» Secțiunea: Dicționar

...ventricolele, complexul QRS capata un aspect variabil de origine sinusala si/sau ventriculara fiind precedat de o unda P sinusala si un interval PR scurtat.
Unda Q

» Secțiunea: Dicționar

...QRS, care precede unda R, si semnifica depolarizarea septului ventricular de la stanga la dreapta. marimea undei Q in derivatiile I, II, aVL, AVF nu trebuie sa depaseasca 1/4 din marimea ...miocard, inschemie sau leziuni) tulburari de conducere (blocuri de ramura stanga sau dreapta) sau hipertrofie ventriculara stanga.
Socul septic

» Secțiunea: Dicționar

... -tahicardia -prabusirea tensiunii arteriale. Sistolice (prin scaderea performantelor de ejectie ventriculara), mentinerea relativ normala a presiunii diastolice (prin vasoconstrictie catecolaminica) ; aspectul evocat este de tensiune pensata -scaderea diurezei (prin reducerea filtratului ...socului) : anxietate (agresivitate chiar), tulburari de constienta (obnubilare, coma).
Hipertrofia ventriculara dreapta

» Secțiunea: Dicționar

Hipertrofia ventriculara dreapta (HVD) rezulta in urma cresterii grosimii peretelui VD, insotita sau nu de dilatarea cavitatii ventriculare. Apare in ...a depolarizarii nu creste; - apar anomalii ale repolarizarii. Pe ECG apar: In derivatiile standard si unipolare: ax QRS deviat la dreapta (intre +90 si 150 de grade) ; unde ...si unde R in DIII si aVF. In derivatiile precordiale: unde R dominante in V1, V2 (R >SV1) ; unde S mai ample in V5, V6; zona de tranzitie deplasata spre stanga (V4, V5). SE considera ca o unda R >7mm in V1 ridica suspiciunea de HVD. Daca apare complexul ...con...
Unda r

» Secțiunea: Dicționar

...prima unda pozitiva a complexului QRS, si semnifica depolarizarea ventriculara, initial portiunea anteroseptala urmata apoi de restul masei ventriculare. unda R in derivatia aVL nu trebuie sa depaseasca ...trebuie sa depaseasca 20 mm. este notata sub 5 mm.
Hipertrofiile ventriculare

» Secțiunea: Dicționar

Hipertrofiile ventriculare a. Hipertrofia ventriculara dreapta rezulta in urma cresterii grosimii peretelui VD, insotita sau nu de dilatarea cavitatii ventriculare. Cauze: ...volum sau presiune a VD, hipotensiune pulmonara, etc. Pe ECG apar: In derivatiile standard si unipolare: ax QRS deviat la dreapta (intre +90 si 150 de grade) ; unde ...si unde R in DIII si aVF. In derivatiile precordiale: unde R dominante in V1, V2 (R >SV1) ; unde S mai ample in V5, V6; zona de tranzitie deplasata spre stanga (V4, V5). b. Hipertrofia ventriculara stanga rezulta din cresterea dimensiunilor per...
Hipertrofia ventriculara stanga

» Secțiunea: Dicționar

Hipertrofia ventriculara stanga (HVS) rezulta din cresterea dimensiunilor peretilor VS, insotita sau nu de dilatatia lui. Apare in: cardiomiopatii dilatative primitive ...faza fata de QRS (modificari de faza terminala). Pe ECG apar: -voltaj crescut al complexului QRS in derivatiile standard, R in D1+S in DIII a‰¥25 mm -cresterea voltajului in derivatiile precordiale S in V1+RV5 (V6) a‰¥35 mm (indicele Sokolow -Lyon) -modificariin opozitie de faza ale segmsntului ST si undei T -devierea axei QRS la stanga -aparitia frecventa de HAS.
1 2


Mai multe despre Complexul ventricular (căutare avansată)